Πώς βλέπουν οι Βρετανοί την επόμενη μέρα του Brexit – Όλο το χρονικό του «διαζυγίου»

Ανακουφισμένοι ή απαισιόδοξοι, οι Βρετανοί ελπίζουν, πλέον, ότι η εμπορική συμφωνία μετά το Brexit που επιτεύχθηκε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα είδος «χριστουγεννιάτικου δώρου», θα επιτρέψει να γυρίσουν τη σελίδα… εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μια για πάντα. Με βάση και τους όρους που εμπεριέχει η συμφωνία. Δείτε όλο το χρονικό του «διαζυγίου» και των διαπραγματεύσεων…

«Είναι ένα ωραίο χριστουγεννιάτικο δώρο για τη χώρα ώστε να τελειώσει με όλο αυτό», δήλωσε ο Ντέιβιντ Άσμπι, 62 ετών, άνεργος, κάτοικος της πόλης Μπόστον, ένθερμος υποστηρικτής του Brexit, στην ανατολική ακτή της Αγγλίας και συνέχισε: «Νομίζω ότι είναι ένα ωραίο μακροπρόθεσμο χριστουγεννιάτικο δώρο. Πιστεύω ότι αυτό κράτησε πάρα πολύ καιρό».

Ο Άντι Φιντς, άλλος κάτοικος της μικρής πόλης, όπου το ποσοστό υπέρ του Brexit ήταν ένα από τα υψηλότερα της χώρας στο δημοψήφισμα του 2016, είναι πιο απαισιόδοξος. «Δεν νομίζω ότι θα είναι καλό. Δεν νομίζω ότι ήταν καλή ιδέα κατά πρώτο λόγο» να φύγουμε από την ΕΕ, εξηγεί.

«Στο τέλος, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας, είτε είναι οι διπλανές τοπικές αρχές είτε οι διπλανές χώρες. Λειτουργεί καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε», δήλωσε ο Πολ Σκίνερ, ο οποίος ηγείται του τοπικού συμβουλίου του Μπόστον.

Στο Λονδίνο επίσης επικρατεί ανακούφιση.

«Η απουσία συμφωνίας θα ήταν καταστροφή», δήλωσε ο Σέιν Ο’ Νιλ, ο οποίος είναι «πολύ χαρούμενος που υπάρχει συμφωνία», παρότι «λυπημένος» που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Θα προτιμούσα να μείνουμε στην Ευρώπη, αλλά νιώθω ανακούφιση που τελείωσε και πρέπει να γυρίσουμε σελίδα», είπε.

Για τον Χάρι Βίνσεντ, «είναι ανακούφιση» που υπάρχει συμφωνία «μετά όλα αυτά τα χρόνια» δύσκολων διαπραγματεύσεων και αβεβαιότητας. Αναρωτιέται όμως: θα είναι καλύτερη αυτή η συμφωνία από ό,τι θα πρόσφερε η συμμετοχή στην ΕΕ; «Οι συμβιβασμοί που κάναμε, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για να επιτευχθεί συμφωνία, με κάνουν να αναρωτιέμαι αν αξίζει τον κόπο».

Οι φοιτητές

Αυτός ο 21 ετών φοιτητής λυπάται που δεν είχε λόγο στο δημοψήφισμα τον Ιούνιο του 2016 για το Brexit, επειδή τότε ήταν πολύ μικρός για να ψηφίσει.

Ο Χιου Ρόουλαντς, επίσης φοιτητής, λέει ότι η συμφωνία θα φέρει σε κάποιους «ανακούφιση» που περίμεναν μετά τη δύσκολη φετινή χρονιά η οποία σημαδεύτηκε από την πανδημία, ένα είδος «μεγάλου χριστουγεννιάτικου δώρου», που ακυρώθηκε για πολλούς Βρετανούς λόγω του ιού.

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος «διαζυγίου»

Τέσσερα χρόνια κράτησαν οι διαπραγματεύεσις μέχρι να οριστικοποιηθεί το «διαζύγιο» της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι κυριότεροι σταθμοί, από το δημοψήφισμα του 2016 μέχρι τη συμφωνία της Πέμπτης (24/12), είναι οι εξής:

«Ναι» στο Brexit

Στις 23 Ιουνίου 2016 οι Βρετανοί ψηφίζουν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Την επόμενη ημέρα ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, ο άνθρωπος που προκήρυξε το δημοψήφισμα, παραιτείται. Τον αντικαθιστά στη Downing Street η Τερέζα Μέι, μια ευρωσκεπτικίστρια πολιτικός που όμως ψήφισε κατά του Brexit.

Στις 29 Μαρτίου 2017 η Τερέζα Μέι ενεργοποιεί το Άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας, ξεκινώντας έτσι τη διαδικασία εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, η οποία αναμενόταν να ολοκληρωθεί δύο χρόνια αργότερα.

Για να εδραιώσει την εξουσία της η Μέι προκηρύσσει πρόωρες εκλογές για τις 8 Ιουνίου. Όμως χάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο και αναγκάζεται να συνεργαστεί με το μικρό, υπερσυντηρητικό κόμμα DUP της Βόρειας Ιρλανδίας.

brexit σημαίες ΕΕ Μεγάλη Βρετανία

Η πρώτη συμφωνία

Στις 13 Νοεμβρίου 2018 Βρετανοί και ευρωπαίοι διαπραγματευτές καταλήγουν σε μια συμφωνία για την αποχώρηση, η οποία εγκρίνεται στις 25 του ίδιου μήνα από την ΕΕ, σε έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών της.

Η συμφωνία αυτή θα απορριφθεί τρεις φορές από τους Βρετανούς βουλευτές: στις 15 Ιανουαρίου, στις 12 και τις 29 Μαρτίου του 2019. Το Brexit αναβάλλεται αρχικά για τις 22 Μαρτίου, κατόπιν για τις 31 Οκτωβρίου. Η Τερέζα Μέι αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να οργανώσει ευρωεκλογές στις 23 Μαΐου και την επόμενη ημέρα ανακοινώνει ότι θα αποχωρήσει από την πρωθυπουργία στις 7 Ιουνίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον στο πηδάλιο

Στις 23 Ιουλίου ο Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος διακηρύσσει ότι το Brexit θα γίνει οπωσδήποτε στις 31 Οκτωβρίου, με συμφωνία ή χωρίς, ορίζεται από το Συντηρητικό κόμμα διάδοχος της Μέι.

Στις 17 Οκτωβρίου Λονδίνο και Βρυξέλλες ανακοινώνουν ότι κατέληξαν σε μια νέα συμφωνία. Πέντε ημέρες αργότερα, η Βουλή των Κοινοτήτων την επικυρώνει, όμως ταυτόχρονα αρνείται να την εξετάσει με ταχείς ρυθμούς. Ο Τζόνσον προκηρύσσει βουλευτικές εκλογές για να βγει από το αδιέξοδο.

Στις 28 Οκτωβρίου οι «27» συμφωνούν να δώσουν περιθώριο στη Βρετανία μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020 για να αποχωρήσει από την Ένωση.

Brexit: Στην κόψη του ξυραφιού η εμπορική συμφωνία - Τι ανακοίνωσε η Μεγάλη Βρετανία

Brexit και μεταβατική περίοδος

Ο Τζόνσον κερδίζει τις βουλευτικές εκλογές εξασφαλίζοντας συντριπτική πλειοψηφία (365 βουλευτές σε σύνολο 650), κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ. Η συμφωνία του για το Brexit εγκρίνεται από τη νέα Βουλή των Κοινοτήτων στις 9 Ιανουαρίου 2020 και το κείμενό της επικυρώνεται στις 29 του μηνός από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στις 31 Ιανουαρίου οι Βρετανοί αποχωρούν επισήμως από την ΕΕ. Ξεκινάει έτσι η «μεταβατική περίοδος», μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020, κατά την οποία η Βρετανία εξακολουθεί να εφαρμόζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Brexit Ευρωπαϊκή Ένωση πινακίδες

Ατέρμονες διαπραγματεύσεις

Στις αρχές Μαρτίου, οι δυο πλευρές ξεκινούν τις διαπραγματεύσεις για τη μελλοντική σχέση τους σε ό,τι αφορά τις εμπορικές συναλλαγές και την ασφάλεια. Ο στόχος είναι να καταλήξουν σε μια συμφωνία ελευθέρου εμπορίου, χωρίς ποσοστώσεις και τελωνειακούς δασμούς. Η πανδημία προκαλεί προβλήματα στις διαπραγματεύσεις, οι οποίες τελικά προσκρούουν σε δύο θέματα: στα αλιευτικά δικαιώματα και τον ανταγωνισμό.

Με τις διαπραγματεύσεις ακόμη σε εξέλιξη, στις 9 Σεπτεμβρίου η βρετανική κυβέρνηση ανακοινώνει ότι σκοπεύει να άρει ορισμένες από τις δεσμεύσεις που είχε αναλάβει με τη συμφωνία για το Brexit σε ό,τι αφορά το θέμα της Βόρειας Ιρλανδίας. Το Λονδίνο παραδέχεται μάλιστα ότι το νομοσχέδιο που προωθεί καταπατά το διεθνές δίκαιο.

Συμφωνία με την εκπνοή του χρόνου

Στις 15 Οκτωβρίου, οι 27 ζητούν από το Λονδίνο να κάνει ορισμένες υποχωρήσεις για να επιτευχθεί η εμπορική συμφωνία. Ο Τζόνσον, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει «καταληκτική» αυτήν την ημερομηνία, δηλώνει ότι οι διαπραγματεύσεις έλαβαν τέλος και καλεί τους Βρετανούς να προετοιμαστούν για ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

Το αδιέξοδο αίρεται στις 22 Οκτωβρίου, οπότε ξαναρχίζουν εντατικές διαπραγματεύσεις. Αν και ο αρχικός σκοπός είναι να ολοκληρωθούν πριν από τον Νοέμβριο, ώστε να εγκριθεί εγκαίρως η συμφωνία, παίρνουν συνεχώς παράταση. Στις 8 Δεκεμβρίου οι δύο πλευρές ανακοινώνουν ότι κατέληξαν σε μια συμφωνία σε ό,τι αφορά τους τελωνειακούς δασμούς ειδικά για τη Βόρεια Ιρλανδία. Η βρετανική κυβέρνηση αποσύρει τα άρθρα του νομοσχεδίου του Σεπτεμβρίου που είχαν προκαλέσει την οργή των Βρυξελλών.

Την επομένη, ο Τζόνσον πηγαίνει στις Βρυξέλλες για ένα δείπνο με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, το οποίο λήγει με τη διαπίστωση ότι οι δύο πλευρές εξακολουθούν να διαφωνούν σε σειρά ζητημάτων.

Την Πέμπτη (24/12), παραμονή Χριστουγέννων, μετά τις ολονύκτιες συζητήσεις, οι δύο ηγέτες ανακοινώνουν τελικά ότι κατέληξαν σε συμφωνία.

brexit κοινοβούλιο Λονδίνο Μεγάλη Βρετανία

(πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...