Πώς θα ανοίξει το λιανεμπόριο από Δευτέρα – Τι λένε οι ειδικοί, τι θα γίνει με Γυμνάσια & Λύκεια

Δεδομένου ότι φαντάζει πλέον ως το πιθανότερο σενάριο πως το λιανεμπόριο θα ανοίξει τη Δευτέρα, το μεγάλο ενδιαφέρον εστιάζεται στο πώς και υπό ποιες συνθήκες θα λειτουργήσει άρα και στο τι θα εισηγηθούν αύριο, Παρασκευή, οι ειδικοί.

Το πιθανότερο σενάριο θέλει την ένδυση, την υπόδηση και τα κοσμήματα να ανοίγουν με click in shop και τους υπόλοιπους κλάδους του λιανεμπορίου με click away. Ενδέχεται, ωστόσο, να αποτελέσουν εξαίρεση περιοχές που βρίσκονται υπό καθεστώς σκληρού lockdown. Σε ό,τι αφορά στα εμπορικά κέντρα, όπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, όπου υπάρχει δυνατότητα παραλαβής εκτός, θα είναι παραλαβή εκτός και όπου δεν υπάρχει δυνατότητα θα ισχύει click in shop με τους υφιστάμενους περιορισμούς για τα τετραγωνικά.

Απομακρύνεται, αντίθετα, το ενδεχόμενο να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια, αν και καλό θα είναι να περιμένουμε την οριστική εισήγηση των ειδικών.

Σε γενικές γραμμές, τις τελευταίες ημέρες οι περισσότεροι ειδικοί εκφράζονται υπέρ του πρώτου στο δίλημμα «λιανεμπόριο ή γυμνάσια-λύκεια;».

Χαρακτηριστική ήταν η απάντηση του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, στον ΣΚΑΪ.

Σε ερώτηση που του έγινε για το ποιο πρέπει να είναι το επόμενο βήμα, είπε ότι θα πρέπει να στηριχθεί η μεσαία τάξη, άρα να ανοίξει το λιανεμπόριο: «Αν είναι να κάνουμε ένα βήμα, το βήμα θα είναι αυτό».

Με το click away δεν υπήρξε ιδιαίτερη επιβάρυνση τις ημέρες των γιορτών και τα στοιχεία αυτά θα τα έχουμε προσεχώς, σημείωσε ο κ. Εξαδάκτυλος. «Αν χρειαστεί, θα υπάρξουν και μέτρα για την κινητικότητα. Αν τα στοιχεία το επιτρέπουν, θα ανοίξουν και το λιανεμπόριο και τα γυμνάσια-λύκεια».

Ο κ. Εξαδάκτυλος ανέφερε πως το click in shop, που προτείνεται για τα καταστήματα ένδυσης και υπόδησης, «επί του πρακτέου είναι το ίδιο με την αγορά τροφίμων στο σούπερ μάρκετ». Σημείωσε επίσης για το click away πως όσο λειτούργησε δεν έδειξε ιδιαίτερη επιβάρυνση της πανδημίας.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως είπε ότι είναι πολύ πιθανό στις «κόκκινες» περιοχές να υπάρξει ειδικό καθεστώς για το άνοιγμα της αγοράς:
«Δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα ταυτόχρονα. Δεν έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα. Δεν υπάρχει καμία δραστηριότητα η οποία δεν επιτείνει τη μετάδοση του ιού. Σε οποιοδήποτε άνοιγμα περιμένουμε την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας».

Σύψας: Είτε το λιανεμπόριο, είτε τα γυμνάσια και τα λύκεια

Στο ίδιο ερώτημα (λιανεμπόριο και γυμνάσια ή λύκεια) κλήθηκε να απαντήσει και ο Νίκος Σύψας. Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, μιλώντας επίσης στον ΣΚΑΪ, επανέλαβε πως δεν είναι εφικτό ακόμη να ανοίξουν και τα δύο, καθώς θα πρέπει να γίνουν αργά βήματα. Αφού ανέφερε αρχικά πως το όποιο άνοιγμα θα φέρει και μια επιδείνωση «σε ανεκτό επίπεδο», στάθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου.

«Με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων θα έχουμε επιδείνωση της επιδημίας, είναι σαφές αυτό. Όλα θα αυξηθούν, και τα κρούσματα και οι διασωληνώσεις, το ζήτημα είναι να είναι σε ανεκτό επίπεδο, να έχουμε δηλαδή αρκετές ελεύθερες μονάδες στις ΜΕΘ και να μη φοβόμαστε ότι θα μείνουν εκτός πολίτες. Οριακά ανοιχτό είναι το ΕΣΥ με κάλυψη μονάδων 60%, με μονάδες ΜΕΘ στο 80%, νομίζω πρέπει να πάρουμε άλλα μέτρα», είπε αρχικά και πρόσθεσε:

«Υπάρχει πιθανότητα να επηρεάσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου τη σχολική δραστηριότητα. Γνωρίζουμε ότι η κίνηση της επιδημίας στα σχολεία επηρεάζεται άμεσα από την κίνηση εκτός σχολείου. Όλα είναι αλληλένδετα. Κανένας δεν είναι σε γυάλα ή φούσκα. Αν τα στοιχεία που μας παρουσιάσουν οι επιδημιολόγοι κατά τη συνεδρίαση της Παρασκευής είναι παρόμοια με αυτά που επικρατούν σήμερα, νομίζω ότι τότε μπορούμε να κάνουμε το επόμενο βήμα. Το πρώτο ήταν τα δημοτικά, το δεύτερο θα είναι είτε το λιανεμπόριο (ένδυση-υπόδηση) είτε οι επόμενες τάξεις της εκπαίδευσης. Και τα δύο θα έχουν παρόμοιο επιδημιολογικό φορτίο. Όχι όμως και τα δύο. Η τακτική μας είναι ότι ανοίγουμε ένα βήμα τη φορά. Όλα αυτά όμως, υπό την προϋπόθεση ότι τα στοιχεία της Παρασκευής θα το επιτρέπουν».

Σαρηγιάννης: 2.000 κρούσματα τον Απρίλιο αν ανοίξουν μαζί σχολεία και καταστήματα
Στο ενδεχόμενο άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου αναφέρθηκε και ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο ΑΠΘ, σημείωσε ότι με τα δημοτικά σχολεία εν λειτουργία, αν ανοίξουν τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, τα κρούσματα θα αγγίξουν τα 2.000 στις αρχές Απριλίου. Ωστόσο, επισήμανε ότι τότε η κατάσταση θα είναι πιο διαχειρίσιμη, καθώς και ο καιρός θα είναι καλύτερος και θα έχει εμβολιαστεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

«Μπορούμε να ανοίξουμε τα καταστήματα στις 18 Ιανουαρίου με click away και ταυτόχρονα να προετοιμαστούμε και για το επόμενο βήμα του click in the shop. Ωστόσο, δεν πρέπει να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σαρηγιάννης.

Βατόπουλος: Μπορεί να λειτουργήσει το click in shop
Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αν και περισσότερο επιφυλακτικός, υπογράμμισε ότι «με αρκετό ρίσκο μπορεί να ανοίξει το λιανεμπόριο».

Το σημείο κλειδί για να ανοίξει η αγορά είναι να βρεθεί ένας έξυπνος τρόπος ώστε να αυξηθεί όσο το δυνατόν λιγότερο η κινητικότητα. Το click in the shop θα μπορούσε να λειτουργήσει, αλλά η Επιτροπή δεν έχει την τεχνογνωσία να πει αν θα μπορούσε να σταθεί οικονομικά, αν συμφέρει τους εμπόρους. Επιδημιολογικά πάντως εφόσον δεν αυξηθεί η κινητικότητα, μπορεί να σταθεί».

Επιπλέον, ο καθηγητής Μικροβιολογίας επισήμανε ότι τα σχολεία έχουν προτεραιότητα σε σχέση με την αγορά, αλλά πρόκειται για δύσκολη η εξίσωση. «Αν θα ανοίξει πρώτα το γυμνάσιο ή το μαγαζί είναι μια πολιτική απόφαση. Είναι πολύ δύσκολο να ανοίξουν ταυτόχρονα σχολεία και αγορά», τόνισε…

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...