
«Η ΕΠΟ… ένωσε ξανά τον Θεόδωρο Ζαγοράκη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ», σας γράφαμε τέλη Ιανουαρίου και τελικά ο πρώην αρχηγός της εθνικής ομάδας είναι επίσημα (και ο μοναδικός, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις) υποψήφιος για την προεδρία της Ομοσπονδίας.
Την ανακοίνωση της υποψηφιότητας, έκανε ο ίδιος ο Ζαγοράκης με ανάρτηση του στα social media. Πώς φτάσαμε όμως στη συγκεκριμένη εξέλιξη και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης βρέθηκε από το… τέλμα στο «στέμμα».
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του «gazzetta.gr», ο Θόδωρος Ζαγοράκης θα είναι ο νέος πρόεδρος κοινής αποδοχής στην ΕΠΟ, έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη των «μεγάλων» του ελληνικού ποδοσφαίρου και της κυβέρνησης, με μοναδικό στόχο «να αλλάξουμε και να αφήσουμε στη άκρη όλα όσα μας χωρίζουν», όπως ανέφερε στο κείμενο της γραπτής δήλωσης με την οποία ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία της μεγαλύτερης αθλητικής ομοσπονδίας της χώρας.
Η κατάθεση της υποψηφιότητας του εμβληματικού αρχηγού της Εθνικής ομάδας του 2004 πέρασε από χίλια κύματα και μετατράπηκε σε σήριαλ, το οποίο είχε «χάπι εντ», μετά από ένα νέο κύκλο επαφών και συζητήσεων, το βράδυ της Τρίτης (09/03). Αυτό συνέβη ενώ υπήρχε έντονη φημολογία ότι το σχέδιο για πρόεδρο κοινής αποδοχής δεν προχωρούσε και ο δύο φορές εκλεγμένος ευρωβουλευτής τελικά θα έκανε πίσω.
Οι δύο συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη (η μία μέσα στον Ιανουάριο, όταν ο πρώην άσος επανεντάχθηκε στην ευρωκοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας), όταν ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του και την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο του, αλλά και οι διαδοχικές επαφές με τους ισχυρούς του ελληνικού ποδοσφαίρου δεν είχαν φτάσει σε κάποιο οριστικό αποτέλεσμα.
Το παρασκήνιο ήταν έντονο για ζητήματα όπως η στελέχωση της Εκτελεστικής Επιτροπής, η θέση του νέου CEO και μια σειρά από υπόλοιπα θέματα που προκάλεσαν εντάσεις και αποτέλεσαν σημείο τριβής, αλλά θα έπρεπε να ξεκαθαριστούν καθώς περιλαμβάνονται στο ολιστικό σχέδιο.
Από την πρώτη στιγμή που κλήθηκε να μπει μπροστά προκειμένου να υπηρετήσει το ελληνικό ποδόσφαιρο από τη θέση του προέδρου της ΕΠΟ, εφαρμόζοντας την ολιστική μελέτη, που συνυπέγραψαν η κυβέρνηση με την FIFA και την UEFA στοχεύοντας στον εκσυγχρονισμό της ομοσπονδίας, ο Ζαγοράκης ξεκαθάρισε ότι δεν ήθελε να έχει την παραμικρή εμπλοκή.
Ο «λευκός καπνός» της άτυπης συμφωνίας, μεταξύ των ισχυρών του ελληνικού ποδοσφαίρου και του Μεγάρου Μαξίμου, για τα συγκεκριμένα ζητήματα και τις εγγυήσεις που ζητούσε ο Πρωταθλητής Ευρώπης το 2004 για τους άμεσους συνεργάτες του, βγήκε αργά το βράδυ της Τρίτης και οδήγησε στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για την προεδρία της ΕΠΟ.
«Δεν μπορώ να κλείσω τα μάτια ή να κρυφτώ πίσω από τις εξελίξεις. Η κρισιμότητα των στιγμών και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν μου επιτρέπουν να μείνω αμέτοχος, όσο βολικό και εάν αυτό θα ήταν για μένα σε προσωπικό επίπεδο τη δεδομένη στιγμή. Πιστεύω ότι η πορεία μου όλα αυτά τα χρόνια στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου μου επιτρέπει αυτή την εμπλοκή. Δεν χρειάζεται ούτε να συστηθώ στο χώρο, ούτε να επιβληθώ μέσω τρίτων», ανέφερε με νόημα ο Ζαγοράκης, που θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του στο Ευρωκοινοβούλιο, τιμώντας την ψήφο όσων των εμπιστεύτηκαν για τη δεύτερη θητεία του και αναλαμβάνοντας αμισθί τα καθήκοντα του προέδρου της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.
Η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει την άλλη Τρίτη (16/3). Με βάση το καταστατικό ο υποψήφιος πρόεδρος της ΕΠΟ θα πρέπει να υποδειχθεί από οκτώ Ενώσεις, αλλά πολύ πριν την εγκαθίδρυση του στο Πάρκο Γουδί, ο Καβαλιώτης πρώην διεθνής άσος φρόντισε σήμερα κιόλας να έχει επαφές και τηλεφωνικές συνομιλίες με όλους τους ιδιοκτήτες των ομάδων της Super League 1, αλλά και μ’ ένα μεγάλο αριθμό προέδρων των Ενώσεων που θα συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία της 27ης Μαρτίου, η οποία οριστικά θα διενεργηθεί ηλεκτρονικά μέσω της ψηφιακής κάλπης «Ζευς», το σύστημα που έχει προταθεί στις ομοσπονδίες από το υπουργείο Αθλητισμού.
Όπως τόνισε, άλλωστε, ο Ζαγοράκης στους συνομιλητές του, στόχος είναι να υπηρετήσει το άθλημα από τη βάση του και όχι μόνο τη βιτρίνα του πολύπαθου ελληνικού ποδοσφαίρου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέγραψε τον Θοδωρή Ζαγοράκη από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ στο Ευρωκοινοβούλιο, πέρυσι τέτοια εποχή, μια ημέρα μετά την εισήγηση – βόμβα της ΕΕΑ για τον υποβιβασμό των ΠΑΕ ΠΑΟΚ και Ξάνθης, που προκάλεσε την αντίδραση του Ευρωβουλευτή. Τότε που υπήρξαν πολλές αντιδράσεις στη βόρεια Ελλάδα.
«Δεν συμπεριφέρθηκε ως αντιπρόσωπος του λαού, αλλά ως οπαδός», είχε πει λίγες ημέρες αργότερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής.
Όλα αυτά πριν αλλάξει η σχετική νομοθεσία για τις ποινές και τα «μαχαίρια» που βγήκαν ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό, με την ομάδα της Θεσσαλονίκης να τα βάζει με τον Λευτέρη Αυγενάκη και τα μέλη της ΕΕΑ που είχε επιλέξει. Μέχρι το CAS να επιστρέψει, τελικά, την υπόθεση στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, σχετικά με τις ποινές.
(πληροφορίες από gazzetta.gr)
Πηγή: altsantiri.gr