Πολιτικό «τέλμα» στην Ιταλία – Ανοιχτό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών

Τα κυβερνητικά κόμματα της Ιταλίας σημείωσαν τις πρόωρες εκλογές ως τη μόνη διέξοδο από το πολιτικό «τέλμα», εάν ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε αποτύχει να συγκεντρώσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία μετά από από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Αφού «επέζησε» από την ψηφοφορία της Τρίτης (19/01) στη Γερουσία, μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, χάρη στις αποχές, ο κ. Κόντε κάλεσε τους κεντρώους και τους μη ευθυγραμμισμένους βουλευτές του ανώτερου σώματος εκτός του συνασπισμού να ενταχθούν στις τάξεις της μειονοτικής κυβέρνησής του, μετά τη ρήξη με τον Ματέο Ρέντσι (προηγήθηκε οι παραιτήσεις υπουργών του).

Λίγοι απάντησαν και ο χρόνος τελειώνει, καθώς ο Κόντε επιδιώκει την σταθερή πλειοψηφία για να προωθήσει επείγουσα νομοθεσία για να αντιμετωπίσει μία από τις χειρότερες υγειονομικές κρίσεις στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας.

Το αδιέξοδο και η αβέβαιη επίλυσή του έχουν απαξιώσει τις χρηματοοικονομικές αγορές. Το ασφάλιστρο κινδύνου για το ιταλικό χρέος – το χάσμα μεταξύ των αποδόσεων των 10ετών ομολόγων της Γερμανίας – αυξήθηκε την Παρασκευή (22/10) στο υψηλότερο από τον Νοέμβριο.

«Δεν φοβόμαστε τις εκλογές και πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι ένας από τους τρόπους διεξόδου από αυτήν την κατάσταση», δήλωσε ο υφυπουργός του υπουργικού συμβουλίου Αντρέα Μαρτέλα, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος (PD), σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση της RAI την Παρασκευή. .

Ο αναπληρωτής ηγέτης του PD Αντρέα Ορλάντο έδωσε ένα παρόμοιο μήνυμα σε μια απογευματινή εκπομπή το βράδυ, όταν ρωτήθηκε αν ήταν πιθανές οι εκλογές: «Δυστυχώς, είναι, πιστεύουμε ότι αν πέσει ο Κόντε, αυτή η πλειοψηφία θα καταρρεύσει», απάντησε.

Ο συνεργάτης του συνασπισμού του PD, το Κίνημα 5 Αστέρων, δήλωσε επίσης την Παρασκευή ότι εάν το Κόντε δεν εξασφαλίσει ψήφο εμπιστοσύνης τότε οι πρόωρες εκλογές θα είναι αναπόφευκτες.

Αυτό πιθανότατα θα ωφελούσε τη δεξιά αντιπολίτευση με επικεφαλής το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις.

Η κρίση πυροδοτήθηκε την περασμένη εβδομάδα όταν ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέμτσι αποσύρθηκε από τον συνασπισμό του κεντρικού του κόμματος Italia Viva, στερώντας το από την πλήρη πλειοψηφία της Γερουσίας.

Οι αναλυτές λένε ότι η στάση του PD και της Λέγκας των Πέντε Αστέρων είναι εν μέρει ένας τρόπος πίεσης των αμφισβητιών Γερουσιαστών να προσχωρήσουν στην κυβέρνηση, καθώς οι περισσότεροι βουλευτές θέλουν να αποφύγουν μια ψηφοφορία δύο χρόνια νωρίτερα από το χρονοδιάγραμμα, όπου πολλοί θα κινδύνευαν να μην επανεκλεγούν.

Η κατάσταση φαίνεται όλο και πιο δύσκολη. Υπογραμμίζοντας τις εσωτερικές εντάσεις στο PD, τέσσερις από τους γερουσιαστές την Παρασκευή (22/01) είπαν στους ηγέτες του να σταματήσουν να απειλούν για εκλογές «άμεσα ή έμμεσα».

Το PD και η Λέγκα αποκλείουν και τα δύο την υποστήριξη ενός ευρέος συνασπισμού με τα δεξιά κόμματα, ενώ η δεύτερη αποκλείει την υποστήριξη οποιασδήποτε κυβέρνησης που δεν ηγείται ο Κόντε, ο οποίος δεν ανήκει σε κανένα πολιτικό κόμμα. Αμφότεροι πάντως αποκλείουν μια συμφιλίωση με τον Ρέντσι.

(πληροφορίες από naftemporiki.gr, Reuters)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...