9 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Τίτλος: Συσκέψεις και Αντιπαραθέσεις γύρω από τον Προϋπολογισμό του 2025 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων


Ολοκληρώθηκε η δεύτερη μέρα συζήτησης του προσχεδίου του Προϋπολογισμού για το 2025 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, όπου οι ειδικοί εισηγητές των κομμάτων εξέφρασαν τις απόψεις τους. Η ειδική εισηγήτρια της ΝΔ, Ασημίνα Σκόνδρα, αντέτεινε ότι η κριτική της Αντιπολίτευσης είναι «ισοπεδωτική και μηδενιστική, διαβάζοντας ανάποδα τους αριθμούς». Τόνισε ότι η Ελλάδα διατηρεί την ανθεκτικότητα της σε μια ρευστή διεθνή συγκυρία και προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις για την ανάπτυξη και την κοινωνική στήριξη.

Περίπου 2,3% θα φτάσει ο ρυθμός ανάπτυξης το 2025, με το χρέος να μειώνεται στο 149,1% του ΑΕΠ. Οι προβλέψεις περιλαμβάνουν μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 0,6%, αύξηση πρωτογενών δαπανών κατά 3,7% και μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%. Μεταξύ άλλων, ανακοίνωσε ότι θα καταργηθεί το τέλος επιτηδεύματος και θα δοθούν μέτρα για το δημογραφικό και το στεγαστικό πρόβλημα.

Από την άλλη, ο ειδικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Γαβρήλος, δήλωσε ότι το σχέδιο του Προϋπολογισμού του 2025 αφήνει την κοινωνία χωρίς προσδοκίες και με χειρότερους δείκτες ποιότητας ζωής. Ανέφερε ότι οι φορολογούμενοι θα κληθούν να πληρώσουν επιπλέον 2,5 δισ. ευρώ σε φόρους. Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε για τη μείωση του μεριδίου της εργασίας και την πτώση της παραγωγικότητας, υποστηρίζοντας ότι η ανάπτυξη αφορά μόνο λίγους.

Ο ειδικός εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παύλος Γερουλάνος, τόνισε την ανάγκη να ενισχυθεί η περιφερειακή ανάπτυξη, υποστηρίζοντας ότι ο Προϋπολογισμός είναι περιορισμένος και δεν απαντά στα θεμελιώδη ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες.

Αντίστοιχα, η ειδική εισηγήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, χαρακτήρισε τον Προϋπολογισμό «βαθειά ταξικό» και υποστήριξε ότι τα μέτρα λιτότητας συνεχίζουν να επιβαρύνουν τα λαϊκά νοικοκυριά.

Η εκπρόσωπος της Νέας Αριστεράς, Έφη Αχτσιόγλου, έκανε λόγο για συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης να μεταφέρει πλούτο από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα στους πιο πλούσιους. Επισήμανε επίσης την έλλειψη σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εξωστρέφεια της οικονομίας.

Αναφορές έγιναν και στην αναγκαιότητα αλλαγών στο παραγωγικό μοντέλο της χώρας από τον ειδικό εισηγητή της Ελληνικής Λύσης, Στέλιο Φωτόπουλο, ο οποίος επισήμανε την έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Τέλος, ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρίστος Δήμας, υπερασπίστηκε τον διοικητικό σχεδιασμό του Προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι οι παρεμβάσεις θα είναι στοχευμένες, χωρίς να διακυβεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin