1 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Συμφωνία για τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία με χαμηλότερο κόστος για 130000 καταναλωτές


Μία νέα συμφωνία που ανακοινώθηκε σήμερα από τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρο Σκυλακάκη, και την υφυπουργό Αλεξάνδρα Σδούκου, εξασφαλίζει τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης για 130.000 καταναλωτές σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας (Πτολεμαίδα, Κοζάνη, Αμύνταιο) για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Το κόστος θα είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με άλλες πηγές θέρμανσης, κάτι που μπορέσαμε να διαπιστώσουμε κατά την παρουσίαση της συμφωνίας, στην οποία παρευρέθηκαν και ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και δήμαρχοι και βουλευτές της περιοχής.

Η συμφωνία επιλύει τρία κρίσιμα ζητήματα. Πρώτον, ρυθμίζει τα χρέη ύψους 130 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ που είχαν συγκεντρωθεί λόγω της λειτουργίας της τηλεθέρμανσης τα προηγούμενα χρόνια, με τη βοήθεια του κράτους, των δήμων και της ΔΕΗ. Δεύτερον, εξασφαλίζει τη συνέχιση της τηλεθέρμανσης για την επόμενη διετία, με παραγωγή θερμού νερού από τις υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες και ηλεκτρολέβητες. Τρίτον, περιλαμβάνει την κατασκευή και λειτουργία μονάδας συμπαραγωγής ηλεκτρισμού και θερμότητας από την ΔΕΗ, χρησιμοποιώντας φυσικό αέριο (και μελλοντικά υδρογόνο) μεταξύ 2026-2027, με εκτιμώμενη επένδυση 80 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Σκυλακάκης, η συμφωνία προβλέπει τιμή πώλησης της ενέργειας από τη ΔΕΗ προς τις δημοτικές επιχειρήσεις στα 32,5 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με την προσθήκη του επιδόματος θέρμανσης, που διαμορφώνεται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, οι τιμές παραμένουν συγκρίσιμες με τις υφιστάμενες. Οι δήμαρχοι των τριών περιοχών σημείωσαν ότι οι τελικές τιμές για τους καταναλωτές κυμαίνονται μεταξύ 6,5-7 σεντς ανά κιλοβατώρα, ενώ οι εναλλακτικές επιλογές είναι αρκετά πιο ακριβές. Συγκεκριμένα, οι αντλίες θερμότητας κοστίζουν 10,5 σεντς, η βιομάζα 10-13,5 σεντς, οι ηλεκτρολέβητες πάνω από 20 σεντς και οι λέβητες πετρελαίου 16 σεντς ανά κιλοβατώρα.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin