2 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Μεταρρυθμίσεις και Οικονομική Ανάπτυξη στην Ελλάδα κατά την Κυβέρνηση Σκέρτσου


Ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης στην ΕΡΤ, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιεί η κυβέρνηση, εστιάζοντας κυρίως στην οικονομία. Εξέφρασε την άποψη ότι οι συγκρίσεις με την κατάσταση της οικονομίας το 2010 είναι λιγότερο σχετικές, επισημαίνοντας ότι το 2010 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την Ελλάδα λόγω της χρεοκοπίας. Αντίθετα, πρότεινε να συγκρίνουν την τρέχουσα κατάσταση με τα έτη 2015 και 2019, καθώς και με μελλοντικούς στόχους.

Ο κ. Σκέρτσος υπογράμμισε ότι την περίοδο 2015-2019, η Ελλάδα αναπτυσσόταν με πολύ πιο αργούς ρυθμούς σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ανέφερε πως από το 2019 και μετά, η ελληνική οικονομία έχει επιτύχει πιο robust ανάπτυξη, αν και υπήρξε η παρένθεση της πανδημίας. «Έχουμε αντιστρέψει αυτή τη σχέση και προσπαθούμε να μειώσουμε την απόσταση που μας χωρίζει από την υπόλοιπη Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα εισοδήματα των πολιτών, ο υπουργός τόνισε ότι κανείς δεν είναι ικανοποιημένος με την υπάρχουσα κατάσταση. Αναγνώρισε ότι η αύξηση των εισοδημάτων αποτελεί προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για το 2023 και ότι αυτή η αύξηση δεν μπορεί να προέλθει από θαύματα, αλλά μέσα από δυναμική και βιώσιμη ανάπτυξη. Είπε με σαφήνεια ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερο ρυθμό από την υπόλοιπη Ευρώπη και ότι υπάρχουν ήδη θετικές ενδείξεις.

Αναφερόμενος στις εξαγωγές, ο υπουργός ανέφερε ότι αυτές έχουν σχεδόν φτάσει το 50% του ΑΕΠ, επισημαίνοντας τη βελτίωση στη βιομηχανία και τη μεταποίηση. Σημείωσε ότι οι εξαγωγές αυξάνονται γρηγορότερα από τις εισαγωγές, ενώ το εμπορικό έλλειμμα μειώνεται σταδιακά.

Ο Σκέρτσος επίσης απάντησε σε κριτικές σχετικά με την κυβερνητική μεταρρυθμιστική κόπωση, λέγοντας ότι η κυβέρνηση, η οποία εξελέγη με ποσοστό 41%, υλοποιεί μεταρρυθμίσεις που δεν έγιναν για πολλές δεκαετίες. Ανέφερε συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις όπως η επιστολική ψήφος και η δομή των πανεπιστημίων στην Ελλάδα, ενώ μίλησε και για τη μείωση του χρέους κατά 55 μονάδες ως ποσοστό του ΑΕΠ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Τέλος, ο υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της ψηφιοποίησης του Δημοσίου, λέγοντας ότι ήδη έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά η πλήρης ψηφιοποίηση είναι ένας στόχος που πρέπει να επιτευχθεί για να διευκολυνθεί η καθημερινότητα των πολιτών.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin