Πιέζεται ακόμα το ΕΣΥ, μείωση των ενεργών κρουσμάτων – «Η πανδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική» (video)

Μείωση παρατηρείται στις νέες εισαγωγές σε νοσοκομεία της χώρας λόγω κορονοϊού, ωστόσο συνεχίζεται η πίεση στο ΕΣΥ, επισήμανε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου στη σημερινή (7/12) ενημέρωση για τον κορονοϊό.

Σε υψηλό νούμερο παραμένουν οι διασωληνωμένοι λόγω του κορονοϊού στη χώρα, καθώς ο ΕΟΔΥ έκανε γνωστό τη Δευτέρα (07/12) ότι 600 ασθενείς είναι στην εντατική νοσοκομείων. Ανακοινώθηκαν 89 θάνατοι σε 24 ώρες και 1.251 νέα κρούσματα του κορονοϊού.

Όπως είπε υπάρχει μια σταδιακή μείωση στον αριθμό κρουσμάτων στις περισσότερες περιοχές της χώρας, με εξαιρέσεις σε ορισμένους νομούς που συνεχίζουν να «βράζουν». Επισήμανε, ακόμα, ότι η πορεία της πανδημίας παραμένει σταθερή χωρίς μεγάλες αλλαγές από την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η καθηγήτρια είπε ότι η επιτροπή εισηγήθηκε να μην ανοίξουν πριν από τις 7 Ιανουαρίου, γιατί η εικόνα στις ΜΕΘ δεν βελτιώθηκε. «Δεν θέλαμε ο ιός να κυκλοφορεί στην κοινότητα και γιατί κρίναμε ότι με 7 ημέρες με ανοιχτά σχολεία έως τις διακοπές των Χριστουγέννων δεν θα προσφέρει περισσότερα απ’ όσα θα διακινδυνεύαμε» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Η κ. Παπαευαγγέλου έκανε έκκληση στους πολίτες να κάνουν υπομονή και να τηρούν πιστά τα μέτρα επισημαίνοντας ότι είναι μεγάλη η ευκολία μετάδοσης σε κλειστούς χώρους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ένας ασυμπτωματικός καλεσμένος μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε όλη την οικογένεια.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το πότε είναι καλύτερο να γίνει ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό, είπε πως υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις, ωστόσο οι περισσότερες αναφορές κάνουν λόγο για εμβολιασμό στο πικ της πανδημίας, προσθέτοντας ότι ο συγκεκριμένος ιός δεν φαίνεται να έχει μεταλλάξεις που να επιβαρύνουν τον εμβολιασμό.

Μαγιορκίνης: Μικρότερη μείωση νέων κρουσμάτων στην Αθήνα

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης σημείωσε ότι συνεχίζεται η μείωση των ενεργών κρουσμάτων, ωστόσο τα ενεργά κρούσματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη συνεχίζουν να είναι υψηλά, αλλά υποχωρούν στα επίπεδα που ήταν τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου.

Όπως είπε καταγράφεται μικρότερη μείωση των νέων κρουσμάτων πλέον στην Αθήνα από ό,τι στην Θεσσαλονίκη καθώς η μείωση αυτή είναι 7-8% στην Αττική και 25% στην Θεσσαλονίκη.

Επισήμανε ότι το Rt στα μεγάλα αστικά κέντρα έχουν υποχωρήσει κάτω από τη μονάδα, με την επιδημιολογική συρρίκνωση σε Αττική και Θεσσαλονίκη να συνεχίζεται με μεγαλύτερη επιτάχυνση στη Θεσσαλονίκη.

Παρατήρησε ότι παραμένει χαμηλό το επιδημιολογικό φορτίο στα νότια της χώρας, αλλά υψηλό ακόμη σε άλλες περιοχές όπως η Λάρισα.

Αναφερόμενος στις ηλικίες είπε ότι σ’ αυτές που υπάρχει μεγαλύτερη επίπτωση της νόσου είναι ηλικίες 40 με 65 ετών και στους 65 ετών και άνω.

Υποστήριξε ότι η επιδημιολογική συρρίκνωση είναι δυσκολότερη τον χειμώνα σε σχέση με την άνοιξη, ενώ η επιδημία μπορεί να γίνει εκρηκτική ανά πάσα στιγμή και σε μια τέτοια περίπτωση το ήδη «κουρασμένο» ΕΣΥ δεν θα αντέξει. 

Η ενημέρωση πραγματοποιήθηκε χωρίς τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείριση Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ο οποίος βρίσκεται στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων, λόγω της κακοκαιρίας στη Βόρεια Ελλάδα. Όπως ανακοινώθηκε ο κ. Χαρδαλιάς θα είναι παρών στην ενημέρωση της Παρασκευής (11/12).

Στην ενημέρωση συμμετείχε και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...

Πότε κάνω Απολύμανση για τον κορωνοιό COVID-19;

Τον τελευταίο χρόνο άλλαξε δραστικά η ζωή όλων μας λόγο του κορωνοιού. Οι καθημερινές κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες όλων μας ανεξαρτήτου ηλικίας πλήγηκαν και...