Πέτσας για κορονοϊό και μέτρα: Θα χειροτερέψει η κατάσταση στο ΕΣΥ τις επόμενες μέρες

Ξεκαθαρίζοντας ξανά πως όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι – ακόμα και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων – για τον περιορισμό της πανδημίας, ο Στέλιος Πέτσας επανέλαβε την Πέμπτη (12/11) πως είναι ακόμα νωρίς για να εκτιμήσουμε αν έχουν αποδώσει τα μέτρα που έχουν υιοθετηθεί στη χώρα, υποστηρίζει όμως ότι αυτό που είναι σίγουρο είναι πως θα πιεστεί το σύστημα υγείας στο αμέσως επόμενο διάστημα. 

«Έχει μεγάλη σημασία το αποτέλεσμα αυτών των πρώτων ημερών. Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε μία ασφαλή εκτίμηση», είπε για το lockdown. Ο κ. Πέστας αν και παραδέχεται ότι σύστημα υγείας θα πιεστεί, υποστηρίζει πως «δεν θα γίνει στην Ελλάδα, αυτό που έγινε στην Ιταλία. Αυτό είναι βέβαιο», μιλώντας στον «Real Fm».

«Αυτό όμως που θα γίνει είναι να αρχίσει να αναπτύσσεται το σχέδιο έκτακτης ανάγκης, το οποίο και από την αρχή είχαμε εκπονήσει, από τον Μάρτιο – Απρίλιο και εφαρμόζεται τώρα. Για παράδειγμα όταν ο Υπουργός Υγείας επισκέφθηκε πριν από λίγες ημέρες τη Θεσσαλονίκη και εξήγγειλε 43 κλίνες ΜΕΘ, που μπήκαν σε λειτουργία και γέμισαν σχεδόν αμέσως. Χθες ανακοίνωσε άλλες 50 κλίνες ΜΕΘ, κι αυτές όμως θα γεμίσουν γρήγορα. Έχουμε και άλλα σχέδια στο τραπέζι που είναι η όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και οτιδήποτε άλλο έκτακτο μέτρο χρειαστεί, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η αυξημένη πίεση που θα υπάρχει στις επόμενες επτά-δέκα ημέρες», πρόσθεσε…

«Οποιοδήποτε άλλο μέτρο μπορούμε να αναπτύξουμε για να καλύψουμε τους ασθενείς με Covid, αυτό είναι στο τραπέζι. Δεν θα ζήσουμε εικόνες όπως αυτές που είδαμε στην Ιταλία ακριβώς, γιατί παίρνουμε τα σκληρά μέτρα νωρίς», επανέλαβε.

«Πάντα είχαμε στο μυαλό μας τη συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα. Και αν χρειαστεί κάποια στιγμή να φτάσουμε σ’ ένα τέτοιο καθολικό μέτρο, θα το κάνουμε. Όπως, επίσης, θα αξιοποιήσουμε οποιονδήποτε άνθρωπο θέλει να βοηθήσει. Ακούμε, για παράδειγμα, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου, που μιλάει για τη συμβολή των ιδιωτών γιατρών, όλων των ειδικοτήτων – ιδίως των εντατικολόγων – προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τις αυξημένες πιέσεις στο Σύστημα Υγείας. Φυσικά θα το κάνουμε. Τώρα που χρειάζεται θα το κάνουμε. Όταν δεν χρειαζόταν, δεν έπρεπε να το κάνουμε», συνέχισε.

Όλα τα μέτρα στο τραπέζι – Και το κλείσιμο των δημοτικών

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να περιορίσουμε την πανδημία. Άρα, όλα είναι πάνω στο τραπέζι. Αν τηρήσουμε, όμως, τα υφιστάμενα μέτρα δεν θα χρειαστούν σκληρότερα. Πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας ότι θα δούμε την κατάσταση στο Σύστημα Υγείας να χειροτερεύει πριν καλυτερέψει. Δηλαδή οι επόμενες επτά με δέκα ημέρες θα είναι πραγματικά δύσκολες, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων θα αρχίσει να πέφτει. Θα υπάρχει μια επιπέδωση της καμπύλης αυτή την εβδομάδα και θα αρχίσει να πέφτει λόγω των μέτρων που έχουμε λάβει με το καθολικό lockdown», σημείωσε.

Πέφτει η κινητικότητα

Επαναλαμβάνοντας την αποκάλυψη του, πως υπάρχει στο τραπέζι ακόμα και το κλείσιμο των δημοτικών σχολείων, κάτι που, ωστόσο, δεν έχει εισηγηθεί ακόμα η επιτροπή των ειδικών στο υπουργείο Παιδείας, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη (12/11) η Νίκη Κεραμέως, ο κ. Πέτσας τόνισε πως «ό,τι περιορίζει την κινητικότητα συμβάλλει στον περιορισμό της διασποράς του ιού».

«Αυτή τη στιγμή, φαίνεται ότι η κινητικότητα αρχίζει να πέφτει. Με τα στοιχεία που βλέπουμε καθημερινά δεν είχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα από το Σάββατο έως τη Δευτέρα, αλλά από την Τρίτη και μετά βλέπουμε μια κάμψη στη κινητικότητα. Βλέπουμε μια αισθητή πτώση της κινητικότητας γύρω στο 40% σε μέσα επίπεδα, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει και το 80%. Αυτό είναι θετικό. Δείχνει ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της κατάστασης και περιορίζουν τις επαφές τους», πρόσθεσε.

Χαλάρωση και συμμόρφωση

Επιχειρώντας να ερμηνεύσει τα αυξημένα κρούσματα που καταγράφονται τον τελευταίο καιρό στην χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε πως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην χαλάρωση των πολιτών, ενώ τόνισε πως το βασικό πρόβλημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέτρα η εφαρμογή των οποίων εξαρτάται από τη συμμόρφωση των πολιτών δεν είναι τόσο αποτελεσματικά όσο τα καθολικά μέτρα περιορισμού της κινητικότητας.

«Για παράδειγμα η αποτελεσματικότητα της μάσκας εξαρτάται από το πόσοι τη φοράνε, πόσο σωστά και πόσο συχνά τη φοράνε, είτε στον εξωτερικό είτε στον εσωτερικό χώρο, ιδίως στον χώρο εργασίας. Ενώ η κινητικότητα έχει δεδομένο αποτέλεσμα. Περιορίζει τις επαφές. Γι’ αυτό, τα μέτρα του lockdown και της απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι και πιο αποτελεσματικά και, δυστυχώς, αναγκάστηκαν να τα πάρουν σχεδόν όλες οι χώρες της Ευρώπης δυο – τρεις εβδομάδες πριν από εμάς», εξήγησε.

«Καταγράφεται όμως μια γενικότερη χαλάρωση, η οποία επήλθε κυρίως μετά τις καλοκαιρινές διακοπές. Αυτή η χαλάρωση οδήγησε σε αυξημένα κρούσματα αρχικά σε ορισμένες γεωγραφικές περιοχές και αργότερα στην υπόλοιπη χώρα. Για παράδειγμα, η Θεσσαλονίκη, ενώ ήταν ένα πρότυπο αντιμετώπισης της πανδημίας, ακόμη και μέσα στον Σεπτέμβριο, μετά την αντιμετώπιση που είχαμε στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αντιμετωπίζει μια πραγματικά εκρηκτική κατάσταση, η οποία οδήγησε σ’ αυτά τα κρούσματα, που έφτασαν περίπου τα 1.000 ημερησίως», υποστήριξε επίσης.

Πότε θα λήξει το lockdown

«Έχει μεγάλη σημασία το αποτέλεσμα αυτών των πρώτων ημερών. Μέχρι τη Δευτέρα θα έχουμε μία ασφαλή εκτίμηση. Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει πολύ ασφαλής εκτίμηση. Δύο χαρακτηριστικά λαμβάνουμε υπόψη: Πρώτον, τη σταθεροποίηση των κρουσμάτων. Πιστεύουμε ότι αυτή την εβδομάδα θα δούμε την επιπέδωση της καμπύλης και την άλλη μια γρήγορη πτωτική πορεία», υποστήριξε.

«Πολύ κρίσιμο για την πίεση στο Σύστημα Υγείας είναι η κατάσταση στην Αττική. Τα στοιχεία δείχνουν μία σταθεροποίηση των κρουσμάτων στην Αττική τις τελευταίες ημέρες. Δεν βλέπουμε μια εκθετική αύξηση, όπως είχαμε δει στη Θεσσαλονίκη. Θυμίζω ότι η Θεσσαλονίκη από 50 πήγε 115, 200, 300, έφτασε 1.000 κρούσματα μέσα σε ελάχιστο χρόνο. Στην Αττική βλέπουμε μια σταθεροποίηση 500, 400, 600, κάπου εκεί. Αν αυτό επιβεβαιωθεί τότε είμαστε αισιόδοξοι ότι θα μπορέσει να τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα για το lockdown. Αν κάτι πάει άσχημα στην Αττική και δούμε να αυξάνονται τα κρούσματα πολύ, τότε μπορεί να χρειαστεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα», συνέχισε.

Οι τιμές στα τεστ παραμένουν υψηλές, αλλά η συνεχώς μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των Rapid Test τις ρίχνει​

Σχολιάζοντας τις τιμές των τεστ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε πως «πάντα υπήρχε μια συζήτηση σχετικά με τις τιμές των υγειονομικών προϊόντων και στην πρώτη φάση της πανδημίας. Αποφασίσαμε τότε να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή, ώστε να αυξηθεί το προσφερόμενο προϊόν, παρά να βάλουμε ελέγχους στις τιμές, που θα είχαν ως παράπλευρη απώλεια την εξαφάνιση απαραίτητων υλικών, όπως είναι τα αντισηπτικά και οι μάσκες ή τα γάντια από τα ράφια. Αυτό απέδωσε. Και θα αποδώσει και τώρα. Οι τιμές στα τεστ παραμένουν υψηλές, αλλά η συνεχώς μεγαλύτερη χρησιμοποίηση των Rapid Test τις ρίχνει.

Παράδειγμα, οι τιμές για τα μοριακά τεστ, τα PCR, έχουν πέσει, πλέον, σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα από ότι στην πρώτη φάση της πανδημίας, ενώ για τα Rapid Test βλέπουμε και τιμές 30-35 ευρώ. πομένως, προσδοκούμε ότι και το επόμενο διάστημα, όσο μπαίνουν περισσότερα Rapid Test στην αγορά, θα πέφτουν οι τιμές. Και είμαστε μια από τις πρώτες χώρες που πήραν εκατομμύρια Rapid Test. Σε άλλες χώρες της Ευρώπης δεν γίνονται τόσα Rapid Test. Φροντίσαμε έγκαιρα να πάρουμε αρχικά με μια μεγάλη δωρεά του κ. Μαρτίνου και στη συνέχεια με την προμήθεια του Υπουργείου Υγείας και να υπάρχει αυτή η διαθεσιμότητα σε Rapid Test. Δωρεάν Rapid Test, δωρεάν PCR γίνονται από τον ΕΟΔΥ εκεί που είναι αναγνωρισμένες στενές επαφές».

Στον τουρισμό μπορεί κανείς να αποδώσει ό,τι θέλει, αλλά όχι την εξέλιξη της πανδημίας

Αναφερόμενος επίσης στον τουρισμό, ο κ. Πέτσας υποστήριξε ότι «στον τουρισμό μπορεί κανείς να αποδώσει ό,τι θέλει, αλλά όχι την εξέλιξη της πανδημίας».

«Τα εισαγόμενα κρούσματα, σε πολύ μεγάλο ποσοστό, ήταν από τα χερσαία σύνορα, που έδειχναν μετακινήσεις ανθρώπων, οι οποίοι είτε ήταν Έλληνες, είτε ήταν άνθρωποι με άδεια παραμονής από τις γειτονικές χώρες, είτε αυτοί που μπαινόβγαιναν στα σύνορα για διασκέδαση ή για αγορά προϊόντων. Άρα, δεν ήταν τα τουριστικά κύματα αυτά που προκάλεσαν την έκρηξη του κορονοϊού», πρόσθεσε.

«Και μια ακόμη απόδειξη είναι ότι η κορύφωση αυτών των κρουσμάτων εμφανίστηκε προς το τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου και μετά. Και αυτό δεν είχε να κάνει με τις μεγάλες ροές των τουριστών», υποστήριξε επίσης ο κ. Πέτσας.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...