Παρατείνεται το lockdown και οι απαγορεύσεις για κυνήγι και ψάρεμα – Ποιες εξαιρέσεις ανακοινώθηκαν (video)

Για τουλάχιστον ακόμη μια εβδομάδα παρατείνεται το lockdown στην Ελλάδα με τα ισχύοντα μέτρα, καθώς και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό, με βάση τα όσα ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάςστην επίσημη ενημέρωση της Παρασκευής (22/01).

Επίσης, έκανε γνωστές και περιοχές στις θα επιτρέπεται το κυνήγι και υπό ποιες προϋποθέσεις. Ανοίγουν, ακόμα, από 1η Φλεβάρη τα καταστήματα ΟΠΑΠ, αλλά όχι τα ΟΠΑΠ play.

Σε Ανθήλη, Παλαίκαστρο, Κάλυμνο και Αργολίδα από Δευτέρα 25 Ιανουαρίου αίρονται τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα. Παρατείνεται το σκληρό lockdown σε Βοιωτία, Σπάρτη, Αχαρνές, Ασπρόπυργο. Αυξάνονται στους δυο οι επιβάτες στα ταξί.

Με βάση τα παραπάνω, αυτό σημαίνει πως τα μηνύματα για τις μετακινήσεις θα συνεχιστούν όπως και η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 21.00 μέχρι και τις 05.00 το πρωί.

«Η επιδημιολογική εικόνα της εικόνας μας της επιτρέπει να προχωρά με μικρά βήματα προς μια μερική κανονικότητα», ανέφερε.

Πιο αναλυτικά, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων έκανε γνωστά ότι σε συνέχεια, της σημερινής σύσκεψης της Επιτροπής, αποφασίστηκαν τα εξής:

– Τα υφιστάμενα μέτρα παρατείνονται για ακόμα μία εβδομάδα. Δηλαδή και για την επόμενη εβδομάδα δεν επιτρέπεται η μετακίνηση από νομό σε νομό, εξακολουθούν να ισχύουν τα SMS και οι έντυπες δηλώσεις και δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία από τις 9 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί, με τις εξαιρέσεις που έχουν προβλεφθεί. Επίσης, η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

– Παράταση της απαγόρευσης του κυνηγιού και του ψαρέματος. Από την παράταση της απαγόρευσης εξαιρούνται οι Περιφερειακές Ενότητες Ροδόπης, Έβρου και Ξάνθης όπου στο πλαίσιο της πρόληψης της μετάδοσης της αφρικανικής πανώλης των χοίρων στη χώρα μας θα επιτραπεί το κυνήγι αγριόχοιρου μόνο σε αυτές τις τρεις περιφερειακές ενότητες. Στην περίπτωση αυτή το κυνήγι θα επιτρέπεται εντός της περιφερειακής ενότητας και μόνο και έως τέσσερα άτομα – δύο σε κάθε αυτοκίνητο. Σε περίπτωση παραβίασης των σχετικών όρων θα επιβάλλεται εκτός των προβλεπόμενων κυρώσεων και ανάκληση της σχετικής άδειας κυνηγιού και απαγόρευση λήψης νέας άδειας για μία τριετία.

Το θέμα του κυνηγιού και του ψαρέματος θα συζητηθεί και την επόμενη Παρασκευή (29/01), ενώ θα ανοίξει και η συζήτηση για το θέμα των αθλητικών δραστηριοτήτων.

Παράλληλα ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε ότι αλλάζει ο αριθμός των επιβαινόντων στα ταξί. Συγκεκριμένα επιτρέπονται 2 επιβαίνοντες πλέον πλην του οδηγού.

Ταυτόχρονα, δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές που έχουν νοικιασμένα σπίτια στον τόπο σπουδών τους να πάνε εντός 72 ωρών να αδειάσουν, ξενοικιάσουν τις φοιτητικές τους κατοικίες εφόσον το επιθυμούν, με απαραίτητο αποδεικτικό τη λήξη του μισθωτηρίου από το TAXISNET).

Επιτρέπεται, επίσης, σε ήδη ελλιμενιζόμενα σε ελληνικά λιμάνια κρουαζιερόπλοια να μετακινηθούν σε ναυπηγεία αποκλειστικά της ηπειρωτικής Ελλάδας για εργασίες επισκευών και συντήρησης.

Επίσης, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία με φυσική παρουσία των μαθητών των Γυμνασίων και των Λυκείων από τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου. Να σημειωθεί ότι στις επιβαρυμένες περιοχές στις οποίες ισχύουν επιπλέον περιοριστικά μέτρα, τα Λύκεια θα συνεχίσουν να λειτουργούν με το σύστημα της τηλε-εκπαίδευσης, ενώ τα Γυμνάσια θα λειτουργούν δια ζώσης.

Επίσης, από τη Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν και τα καταστήματα ΟΠΑΠ (όχι όμως τα ΟΠΑΠ Play) υπό την προϋπόθεση πάντα ότι αυτό θα επιτραπεί από τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Παρατείνεται το σκληρό lockdown σε Βοιωτία, Σπάρτη, Αχαρνές, Ασπρόπυργο

Την ίδια στιγμή «στο κόκκινο» συνεχίζουν να βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας με το σκληρό lockdown να παρατείνεται για ακόμα μια εβδομάδα στην περιφερειακή ενότητα Βοιωτίας, με τα ενεργά κρούσματα κορονοϊού στην περιοχή να ανέρχονται σε 114, στη Σπάρτη, στις Αχαρνές, στον Ασπρόπυργο, στη Λέσβο, στον δήμο Εορδαίας και στις δημοτικές ενότητας Κρόκου και Σιάτιστας.

Ακόμη, ο Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως σε lockdown μπαίνει από αύριο ως τη 1η Φεβρουαρίου ο οικισμός Ρομά στο Δήμο Δυστίων του Δήμου Κύμης – Αλιβερίου του νομού Ευβοίας, ενώ τόνισε πως Κομοτονή, Μαρωνεία και Θάσο καταγράφουν υψηλό επιδημιολογικό φορτίο.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς υπενθύμισε τα μέτρα που ισχύουν για τα καταστήματα (το λιανεμπόριο έχει ανοίξει από τη Δευτέρα στις 18 του μήνα, με συγκεκριμένους κανόνες, μετά τις πρόσφατες ανακοινώσεις):

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός: τέσσερα άτομα για καταστήματα έως 100 τ.μ.

-Για καταστήματα άνω των 100 τ.μ. ένα άτομο για κάθε 25 τ.μ. επιπλέον (από 1 άτομο/ανά 15 τ.μ που ίσχυε προηγουμένως).

-Μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός πελατών εντός των εμπορικών κέντρων (malls), εκπτωτικών χωριών και εκπτωτικών καταστημάτων (outlets) ορίζεται ως εξής:
Ένας πελάτης ανά 25 τ.μ. επιφάνειας κυρίως χώρου.

-Απόσταση 2 μέτρων μεταξύ των πελατών κατά τον χρόνο αναμονής στα ταμεία.

-Προσαύξηση προστίμων κατά 50% για φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα (18/01) άνοιξαν για τους πιστούς και οι εκκλησίες με συγκεκριμένα μέτρα.

Για το κυνήγι και το ψάρεμα ανακοινώθηκε στις 15 Ιανουαρίου ότι παρατείνεται η απαγόρευση μέχρι νεωτέρας και έτσι ήρθε το νέο «stop». Τη Δευτέρα (18/01) έληξαν τα τελευταία έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού με lockdown σε όλη τη χώρα, και με βάση αυτά δεν επιτρέπεται το κυνήγι και το ψάρεμα.

Αυτά τα νέα μέτρα ήρθαν πήραν πίσω όσα είχαν δημοσιευτεί σε ΦΕΚ τα Χριστούγεννα και ανέφεραν ότι το κυνήγι και τα ψάρεμα θα επιτρεπόντουσαν από τις 7 Ιανουαρίου, όταν και έληγαν τα μέτρα από το προηγούμενο lockdown.

Φωτογραφίες: eurokinissi.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...