Παρατείνεται η παράνομη NAVTEX για τις έρευνες του Oruc Reis (video)

Δεν κάνει βήμα πίσω η Τουρκία και εξακολουθεί να διατηρεί κλίμα έντασης στο Αιγαίο, παρότι βάλλεται από παντού και δέχεται απειλές προκειμένου να επανέλθει η ηρεμία στην περιοχή και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ που προφανώς δε γράφει κάτι τέτοιο από το… κεφάλι του συντάκτη της, αλλά ακολουθεί τη γραμμή Ερντογάν, το Oruc Reis θα συνεχίσει τις έρευνες όχι μόνο γύρω από το Καστελόριζο και συγκεκριμένα νότια του νησιού, αλλά και ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης.

Κι αυτό διότι η Navtex που εκπνέει αύριο, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου θα παραταθεί, σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της τουρκικής εφημερίδας.

«Το Oruc Reis συνεχίζει τις έρευνες, κατευθυνόμενο ανατολικά της Κρήτης και της Ρόδου. Το πλοίο πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο εδώ και 10 ημέρες. Αναμένεται ότι η περίοδος Navtex, η οποία λήγει από αύριο, θα παραταθεί και οι ερευνητικές δραστηριότητες σε αυτήν την περιοχή θα συνεχιστούν. Το Oruc Reis, που έχει σαρώσει μια περιοχή περίπου 4 χιλιομέτρων σε όλες τις δραστηριότητές του στην περιοχή, σχεδιάζει να λάβει σεισμικά δεδομένα σε μια περιοχή 15 χιλιομέτρων στο τέλος του έργου», τονίζεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Σε ύψιστη ετοιμότητα το πολεμικό ναυτικό

Διακριτικά μεν, ωστόσο σε πλήρη ετοιμότητα. Έτσι λειτουργεί προς το παρόν η ελληνική πλευρά σε ό,τι αφορά στην παρακολούθηση των ερευνών του τουρκικού ερευνητικού. Χθες, Τρίτη, πάντως, τα πλοία του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, στην περιοχή όπου πλέει το Oruc Reis και η οποία έχει δεσμευθεί με παράνομη Navtex από την Άγκυρα.

Οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε ύψιστη επιφυλακή μετά την κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και την προκλητική προσέγγιση στα 8 μίλια από το Καστελόριζο του ερευνητικού σκάφους.

Υπενθυμίζεται ότι όπως μετέδωσε η «ΕΡΤ» την Τρίτη (20/10) το ερευνητικό σκάφος συνεχίζει τους ελιγμούς μέσα στην παράνομα δεσμευμένη περιοχή, έχοντας κλειστούς τους πομπούς από το βράδυ της Δευτέρας. Κατά τις ίδιες πληροφορίες πλέον βρίσκεται σε απόσταση 8 μόλις ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά από το Καστελόριζο και κινείται με κατεύθυνση βορειοανατολικά. Παρόμοιες κινήσεις είχε κάνει, μάλιστα, και την Κυριακή (18/10), όταν σήμανε νέος συναγερμός στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της «ΕΡΤ», είναι παρουσία ισχύος με επίδειξη σημαίας, τόσο στα 6 ναυτικά μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα, αλλά ακόμη και εντός της Νavtex.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε πως «η κόκκινη γραμμή είναι μία και μόνη: ότι εμείς δεν απεμπολούμε ποτέ το δικαίωμά μας να φτάσουμε ως τα 12 ναυτικά μίλια» προειδοποιώντας συγχρόνως την Τουρκία ότι «η Ελλάδα δε θα επιτρέψει οποιοδήποτε υποθαλάσσιο γεωτρύπανο».

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...