Παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ – Άγρια κόντρα στη Βουλή

Σφοδρή αντιπαράθεση ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασε στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής μετά τη δήλωση βουλευτών ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αίρει την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του προέδρου του ΕΣΡ Αθανάσιου Κουτρομάνου ζητώντας την παραίτησή του διότι δεν διαφύλαξε την αντικειμενικότητα της ενημέρωσης.

«Η παραίτηση είναι ίσως η μόνη τιμητική λύση που σας απομένει», είναι χαρακτηριστική η παρότρυνση του Γιώργου Κατρούγκαλου προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησαν τον πρόεδρο του ΕΣΡ ότι δεν άσκησε τον θεσμικό του ρόλο, δεν επέβαλε τη συμμόρφωση στη νομολογία του ΣτΕ με την επιβολή προστίμων στα κανάλια και επειδή επέτρεψε μια «πρωτοφανή μονοφωνία» υπέρ της κυβέρνησης, σε βάρος της αντικειμενικής ενημέρωσης των πολιτών.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατήγγειλαν ότι υπάρχει ζήτημα παραβίασης της πολυφωνίας και ότι έχει επιβληθεί σιωπητήριο για την προβολή τους από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Μετά δε τον ΣΥΡΙΖΑ και ένα ακόμη κόμμα, η Ελληνική Λύση, είπε ότι και εκείνη αίρει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του προέδρου του ΕΣΡ.

«Ούτε μισό βήμα» δεν κάνει ο πρόεδρος του ΕΣΡ

Από την πλευρά του ο ο Αθανάσιος Κουτρομάνος πρόεδρος της Αρχής δήλωσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κάνει «ούτε μισό βήμα», αν δεν βρει τη νομική βάση των αξιώσεων για την παραίτησή του.

«Εγώ ίσως και λόγω επαγγελματικής παράδοσης, και λόγω υποχρέωσης αλλά και λόγω συνήθειας, προσπαθώ να παρακολουθώ όποιον μου μιλάει εις βάθος και να τον κατανοήσω. Και βεβαίως προσπαθώ – και απόψε προσπάθησα πάρα πολύ- από ό,τι ελέχθη να βρω τη νομική βάση αυτών που άκουσα. Αν δεν βρω τη νομική βάση, δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω έστω και μισό βήμα», είπε ο Αθανάσιος Κουτρομάνος που νωρίτερα είχε ακούσει τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν ότι αίρουν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπο του και ότι η παραίτησή του είναι «η μόνη τιμητική λύση που του απομένει». Στο πλευρό του βρέθηκαν μόνον οι βουλευτές της ΝΔ που κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ για ανεπίτρεπτη τακτική, με την προσπάθεια αξιοποίησης του θεσμού του ΕΣΡ για πολιτική επικοινωνία.

«Όποια έκκληση μου απευθύνθηκε να κάνω θεάρεστες κινήσεις, υπέρ του πολιτεύματος, υπέρ της δημοκρατίας, υπέρ του κοινού καλού, με πολύ ενδιαφέρον το άκουσα αλλά εάν διατυπώνονται με αόριστο τρόπο, του τύπου ‘πάρτε πρωτοβουλίες’, ‘βγείτε μπροστά’, ‘δεν είναι ουδέτερο σώμα το ΕΣΡ’ ή ότι το ΕΣΡ ‘πρέπει να παίρνει θέση’, φοβούμαι ότι είναι περίπου μια προτροπή να χτυπήσω την πόρτα της πολιτικής, την οποία δεν έχω καμία διάθεση και δεν πρόκειται να το κάνω ποτέ», είπε ο πρόεδρος του ΕΣΡ. Ο κ. Κουτρομάνος περιέγραψε δε και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα έπαιρνε ποτέ την απόφαση να παραιτηθεί από τη θέση του: «Δεν πήγα στο ΕΣΡ για να σταδιοδρομήσω. Ούτε μένω εκεί για να σταδιοδρομήσω. Ούτε θα στενοχωρηθώ εάν ή με όποια διαδικασία πάω στο σπίτι μου. Θα παραιτηθώ σε ορισμένες περιπτώσεις που θεωρώ αυτονόητες. Αν δηλαδή, το αρμόδιο θεσμικό όργανο μου κάνει έστω και νεύμα ότι δεν με εμπιστεύεται, με δημοκρατικές διαδικασίες, την άλλη μέρα πολύ ευχαρίστως και με το χαμόγελο στα χείλη και με το κεφάλι ψηλά θα πάω στο σπίτι μου. Επίσης θα παραιτηθώ στην περίπτωση που θα εκτιμήσω ότι δεν προσφέρω τίποτα, πως ό,τι είχα να δώσω το έδωσα και πρέπει να φύγω. Αυτά και σας ευχαριστώ πολύ», έκλεισε ο πρόεδρος του ΕΣΡ την απάντησή του στην απαίτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παραιτηθεί.

Ως προς το ζήτημα της πολυφωνίας, ο Αθανάσιος Κουτρομάνος επισήμανε την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας που με απόφασή του έκρινε ότι «πολυμερής, αντικειμενική και ισότιμη παρουσίαση, δεν είναι αυτή που γίνεται με βάση τη μαθηματική κατανομή του χρόνου μεταξύ των κομμάτων ανάλογα με την κοινοβουλευτική τους δύναμη, ή με βάση απαρέγκλιτα και αδιαφοροποίητα κριτήρια ελάχιστης παρουσίασης των θέσεων καθενός από αυτά, ή ελάχιστης κάλυψης εντός του πλαισίου του συνολικού χρόνου των δελτίων ειδήσεων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών, των ειδήσεων εκείνων που αφορούν το καθένα από τα κόμματα αυτά. Παραβιάζεται η ως άνω αρχή της πολυφωνίας, όταν δεν παρουσιάζονται γεγονότα της πολιτικής επικαιρότητας, σχετιζόμενα με συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα πολιτικά κόμματα, με βάση τα κριτήρια της δημοσιογραφικής δεοντολογίας».

Η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

Με ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίτερα σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι «κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ήρε την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο του ΕΣΡ, μετά την αδράνειά που επιδεικνύει και την απροθυμία του να παρέμβει στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο για να εφαρμοστεί η νομιμότητα και να εξασφαλιστεί η πολυφωνία».

«Μετά τις εκλογές του Ιουνίου του 2019, η ΝΔ δεν απολαμβάνει απλά μια μεγαλύτερη προβολή ως πρώτο κόμμα. Έχει σχεδόν αποκλειστική προβολή, σα να μην υπάρχουν άλλα κόμματα στη χώρα. Από τις Βουλευτικές εκλογές και μετά, σε 4 από τα 6 κανάλια η δραστηριότητα του κόμματος της συμπολίτευσης και της κυβέρνησης φτάνει αθροιστικά να καταλαμβάνει ακόμα και το 70% του χρόνου των ενημερωτικών καναλιών και των δελτίων ειδήσεων μαζί», κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και έκαναν λόγο για «συντριπτική μονομέρεια, για σιωπητήριο στις δράσεις και δραστηριότητες των άλλων κομμάτων και βουλευτών τους (αλλά και άλλων στελεχών)».

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι συντηρεί σχέσεις εξάρτησης με τα ΜΜΕ «με τις διάσημες πλέον και εκτός συνόρων Λίστες Πέτσα» και κατήγγειλε ότι «η εξαγορά ή η πελατειακή σχέση εξάρτησης δεν ήρθε μόνο με τη μορφή ζεστού χρήματος» για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι-Μένουμε Ασφαλείς» που τα κανάλια είχαν υποχρέωση να προβάλουν δωρεάν αλλά και διότι:

«Απάλλαξαν τους καναλάρχες από τη φετινή πληρωμή της δόσης για την κατοχή νόμιμης τηλεοπτικής άδειας, συνολικού ύψους 21,5 εκατομμυρίων.

Νομοθέτησαν να εκπίπτει η διαφημιστική δαπάνη που πραγματοποιεί επιχείρηση κατά τα φορολογικά έτη 2020 και 2021 […]από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά τον χρόνο της πραγματοποίησής της, προσαυξημένη κατά ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) για το φορολογικό έτος 2020 και κατά εξήντα τοις εκατό (60%) για το φορολογικό έτος 2021.

Απαλλάχθηκαν οι μέτοχοι των μέσων ενημέρωσης και των πρακτορείων διανομής Τύπου από την υποβολή πόθεν έσχες».

Αντιπαράθεση ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είχε ως αντικείμενο την παρουσίαση της έκθεσης πεπραγμένων του ΕΣΡ, τη διετία 2018-2019 και η συνεδρίαση μετατράπηκε σε μια εφ΄ όλης της ύλης αντιπαράθεση για τον ρόλο των ΜΜΕ που έφτασε έως τα δημοσιεύματα για τα αριθμητικά στοιχεία με τα κρούσματα του κορονοϊού και την φωτογραφία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον εθνικό δρυμό.

«Είμαστε υποχρεωμένοι να άρουμε την εμπιστοσύνη στο πρόσωπο σας μια και θεωρούμε ότι η Αρχή στην οποία προεδρεύετε δεν υπηρετεί τον θεσμικό της ρόλο», είπε πρώτη η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αναστασία Γκαρά, ξεσηκώνοντας την αντίδραση της ΝΔ.

«Βρίσκω πράγματι πολύ διασκεδαστικό κόμματα που έχουν ως πρότυπα τους τα πιο αυταρχικά μονοκομματικά καθεστώτα, με απόλυτα ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης, να έρχονται εδώ και να κάνουν μαθήματα ελευθερίας του τύπου και πολυφωνίας», σχολίασε η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη. «Το δημοσίευμα για τα κρούσματα ήταν σε δύο εφημερίδες. ‘Αρα διοχετεύθηκε. Δεν φιλοξενήθηκε η γνώμη της άλλης πλευράς. Όταν η αλήθεια δεν μας βολεύει, τόσο το χειρότερο για την αλήθεια», παρατήρησε η Σοφία Βούλτεψη και πρόσθεσε: «Αυτή η ιστορία ότι όλοι είναι αδικημένοι και ότι πρέπει το ΕΣΡ να πάρει ένα γιαταγάνι και να κόβει πρόστιμα, είναι ό,τι πιο απαράδεκτο έχουμε ακούσει. Η ΝΔ είναι το κόμμα που έχει υπερασπιστεί τις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και δεν κάνει βήμα πίσω από αυτό».

Τη χειραγώγηση των ΜΜΕ από την κυβέρνηση κατήγγειλε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης. «Έπρεπε όλο αυτό το διάστημα τα ΜΜΕ να εγγυώνται την πολυφωνία και τον πλουραλισμό, την ανάδειξη των θεμάτων, των ρεπορτάζ και των στοιχείων για να μπορεί ο φοβισμένος πολίτης να κρίνει και να θωρακίζεται.

Όχι να αποκτήσει επίπλαστη αυτοπεποίθηση με Μωϋσήδες και αποθεώσεις κυβερνητικές ή άλλες. Αντί αυτού είδαμε όλους αυτούς τους μήνες να ακολουθείται η χειραγώγηση μεγάλου μέρους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης μέσω των χρημάτων που διαδοχικά σε διάφορα πακέτα έχει δώσει η κυβέρνηση, αυτό που λέμε λίστα Πέτσα», είπε ο Νίκος Βούτσης που επίσης ζήτησε την παραίτηση του προέδρου του ΕΣΡ.

Ευθύνες για τη μη συμμόρφωση στη νομολογία του ΣτΕ για την τήρηση της πολυφωνίας, καταλόγισε στον πρόεδρο του ΕΣΡ ο Γιώργος Κατρούγκαλος που είπε ότι με τη στάση της Αρχής «διαιωνίζεται το ειδικό καθεστώς πολιτικής μονοφωνίας, που πρώτη φορά κυριαρχεί με αυτήν την ένταση».

«Δεν σας φταίνε, αγαπητοί συνάδελφοι, του ΣΥΡΙΖΑ, τα κανάλια, σας φταίει η αντιπολίτευση που κάνετε. Εάν σήμερα είχατε να πείτε κάτι σοβαρό, αντί να λέτε για φωτογραφίες στην Πάρνηθα, για τα τσουρέκια και για moto cross, θα σας έπαιζαν περισσότερο», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Γιάννης Λοβέρδος και απευθύνθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας: «αν δεν κερδίσετε τις επόμενες εκλογές, που δεν θα τις κερδίσετε εξαιτίας των δικών σας λαθών, όχι εξαιτίας των καναλιών, ούτε τα κανάλια σας φταίνε, ούτε οι δημοσκοπήσεις το δικό σας το πολιτικό μυαλό σας φταίει».

«Σήμερα είμαστε εδώ για ένα συγκεκριμένο λόγο. Πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι ζούμε μια σκληρή μιντιακή δικτατορία. Αυτό ζούμε σήμερα και δεν είναι τυχαίο, ότι ένα μεγάλο κομμάτι αποστρέφεται ήδη τα media, αυτά που είναι καθημερινά και δεν είναι τυχαίο, γιατί οι πρώτοι που πηδάνε από το καράβι είναι τα ποντίκια», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

Άδικη για τον πρόεδρο του ΕΣΡ, χαρακτήρισε τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης. «Κύριε πρόεδρε, νομίζω ότι σήμερα έχετε δεχθεί μια άδικη κριτική, γιατί ζητήθηκε από πολλούς ομιλητές της αντιπολίτευσης, να ασκήσετε αρμοδιότητες, έξω από τα όρια και τις δυνατότητες, που σας έχει δώσει το ίδιο το πολιτικό σύστημα», είπε ο κ. Στυλιανίδης που υπογράμμισε ότι η θωράκιση της Αρχής θα έπρεπε να είναι κοινό στοίχημα, όπως και η προστασία της δημοσιογραφικής αλήθειας.

«Είστε συμπαθής σαν φυσιογνωμία, αλλά εγώ θα σας ζητήσω να παραιτηθείτε, γιατί δυστυχώς, λόγω της θέσης σας, δεν διαφυλάξτε την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών της χώρας», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης, απευθυνόμενος στον κ. Κουτρομάνο. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στις φωτογραφίες του πρωθυπουργού στην Πάρνηθα, καταγγέλλοντας επιχείρησης συσκότισης στα ΜΜΕ. «Ποιο είναι πιο σημαντικό; Ο πρωθυπουργός της χώρας να φωτογραφίζεται με 7 – 8 αγνώστους μέσα στον εθνικό δρυμό της Πάρνηθας, πάνω από 40 χιλιόμετρα απόσταση από το σπίτι του, εκεί που απαγορεύεται το moto cross ή το ότι εγώ, ασκώντας τη χειρουργική, κάνοντας στα Χανιά δύο χειρουργεία, με αρνητικό test PCR κορονοϊού, επειδή τα εστιατόρια στα Χανιά ήταν κλειστά λόγω του lockdown, έφαγα στο σπίτι της συνεργάτιδας μου με ανθρώπους που είμαστε συνεχώς μαζί όταν είμαι στην Κρήτη, για το οποίο διαθέσανε τα κανάλια ώρες επί ωρών!», σχολίασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

«Με φράσεις όπως γράφατε στο Facebook σας «Την ιστορία γράφουν οι παρέες» και με τα κρασάκια με τους φίλους και συντρόφους σας, ουσιαστικά κάνετε κάλεσμα στον μέσο πολίτη για τον κορονοϊό», σχολίασε ο βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Μαρκόπουλος και πρόσθεσε: «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ο πρωθυπουργός ο οποίος τηρεί τα μέτρα και έχει μέτρο. Εσείς ούτε τα μέτρα τηρείτε, ούτε μέτρο όπως κατ’ επανάληψη έχει αποδείξει δεν έχετε. Επομένως, μην προσπαθείτε να συμψηφίσετε το τραγικό ολέθριο λάθος σας και την κακή συμπεριφορά που είχατε απέναντι στο μέσο πολίτη, με τον πρωθυπουργό ο οποίος σας το επαναλαμβάνω, και τα μέτρα τηρεί και μέτρο έχει».

Για υποκρισία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Πλεύρης. «Όταν πολλές φορές γίνεται ένα ρεπορτάζ σε βάρος της κυβέρνησης πηγαίνετε και λέτε ακόμα και το τάδε κανάλι κάνει ρεπορτάζ σε βάρος σας. Γιατί για εσάς είναι πάρα πολύ δύσκολο αύριο το πρωί το Κόκκινο να έλεγε κάτι εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ ή η Αυγή να έβγαινε με ένα δημοσίευμα εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ», είπε απευθυνόμενος στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κίνημα Αλλαγής

«Το ΕΣΡ δεν είναι ένας ουδέτερος παρατηρητής αλλά η αρμόδια ρυθμιστική και ελεγκτική ανεξάρτητη αρχή», είπε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου που καταλόγισε ευθύνες και στην κυβέρνηση ότι δεν στηρίζει το έργο της Αρχής. Επισήμανε επίσης ότι το ΕΣΡ έχει δυνατότητα αυτεπάγγελτης παρέμβασης όταν θίγεται η ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά δεν φαίνεται να προβαίνει στις αναγκαίες ενέργειες ενώ έθεσε και ζήτημα πολιτικής πολυφωνίας, λέγοντας ότι η ενημέρωση είναι δικομματική εις βάρος των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης. «Είναι θέμα δημοκρατίας και πρέπει να το δούμε κατά προτεραιότητα», είπε ο κ. Κεγκέρογλου που υπογράμμισε ότι πρέπει να διασφαλιστεί η πολυφωνία και η αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών κι ζήτησε αυτεπάγγελτη παρέμβαση για εκπομπές που προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

ΚΚΕ

Τη μόνιμη και σταθερή υποεκπροσώπηση του ΚΚΕ στα δελτία ειδήσεων και τις ενημερωτικές εκπομπές των πανελλαδικών καναλιών, ανέδειξε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας. «Το πρόβλημα της ισότιμης προβολής των κομμάτων παραμένει και επιδεινώνεται, ειδικά σε ό,τι αφορά τα μικρότερα κόμματα», είπε ο βουλευτής και κατήγγειλε ότι παραβιάζεται συνεχώς η αρχή της αναλογικής προβολής και ειδικά το ΚΚΕ προβάλλεται σταθερά κάτω από τα εκλογικά του ποσοστά στα πανελλαδικά κανάλια, ενώ η κατάσταση είναι χειρότερη αν υπολογιστούν τα τοπικά κανάλια και οι ραδιοφωνικοί σταθμοί. «Αυτό δεν μπορεί να δικαιολογηθεί επειδή υπάρχει μια απόφαση του ΣτΕ που λέει ότι η προβολή δεν εξαρτάται μόνο από την μαθηματική κατανομή των ποσοστών αλλά, από την δημοσιογραφική δεοντολογία και το τι θεωρείται άξιο σχολιασμού. Αυτό είναι ο απόλυτος υποκειμενισμός και στην ουσία καταλήγει να προβάλουν μόνο ό,τι θέλουν οι ιδιοκτήτες των ΜΜΕ», είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Ελληνική Λύση

Την άρση της εμπιστοσύνης στον πρόεδρο και στο σύνολο του ΕΣΡ δήλωσε, εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης, ο Αντώνης Μυλωνάκης που υπογράμμισε ότι οι ανεξάρτητες αρχές υπόκεινται σε έλεγχο και «δεν μπορούν να κάνουν του κεφαλιού τους». Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης μίλησε για κατάντια στον τομέα της πολυφωνίας και παρουσίασε στοιχεία για την υποεκπροσώπηση του κόμματος του από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα. Κατήγγειλε επίσης ότι δεν καλούνται βουλευτές και στελέχη της Ελληνικής Λύσης που έχει στείλει εξώδικα για το φαινόμενο αυτό, αλλά όπως είπε το ΕΣΡ δεν κάνει τη δουλειά του, όπως πρέπει.

ΜέΡΑ25

Από το ΜέΡΑ25 η Σοφία Σακοράφα υπογράμμισε ότι υπάρχουν σοβαρά ελλείμματα στη λειτουργία του ΕΣΡ. Το ΜέΡΑ25 έχει επανειλημμένως καταγγείλει τον αποκλεισμό του από τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα και ότι δεν τηρούνται οι κανόνες αναλογικής εκπροσώπησης των κομμάτων. Η Σοφία Σακοράφα υπογράμμισε ότι ο έλεγχος για την αντικειμενική και ίσους όρους μετάδοση των πληροφοριών και ειδήσεων ανήκει στο ΕΣΡ. Η αντιπρόεδρος της Βουλής παρουσίασε στοιχεία για τον «συστηματικό αποκλεισμό των θέσεων και των δράσεων του ΜέΡΑ25» και αναφέρθηκε στα πρόσφατα γεγονότα της επετείου του Πολυτεχνείου, καταγγέλλοντας ότι αποσιωπήθηκε από τα ΜΜΕ ο αποκλεισμός της μετακίνησης των βουλευτών του ΜέΡΑ25, από τις δυνάμεις της ΕΛΑΣ, στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...