Παπαευαγγέλου: Για πρώτη φορά τα εξιτήρια από ΜΕΘ περισσότερα από διασωληνώσεις, όμως ανησυχούμε (video)

«Ανησυχούμε πολύ» τόνισε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου, μιλώντας εκ μέρους όλων των ειδικών, ανέφερε, ωστόσο, ότι είναι η πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός των ασθενών που βγήκε από τις ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώθηκαν.

«Δεν πρέπει να επαναπαυόμαστε, υπογράμμισε για ακόμη μία φορά. Μία είναι η λέξη που μας εκφράζουμε: Ανησυχούμε. Ανησυχούμε πολύ. Ξέρουμε ότι πρέπει να τηρηθούν αυστηρά τα μέτρα περιορισμού, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η εύθραυστη ισορροπία που δημιούργησε το lockdown», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, είπε πως τα κύρια χαρακτηριστικά της προηγούμενης εβδομάδας ήταν η μείωση των κρουσμάτων και αντίστοιχη μείωση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

«Βλέπουμε τόσο στην περιοχή της Δυτικής Αττικής, όσο και στην περιοχή της Κοζάνης αυξημένο αριθμό κρουσμάτων που αποτελούν κίνδυνο για νέα αύξηση όχι μόνο τοπικά αλλά και γενικά στη χώρα μας» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό και ελπιδοφόρο το γεγονός ότι είναι η πρώτη εβδομάδα που ο αριθμός των συνανθρώπων μας που βγήκε από τις ΜΕΘ ήταν μεγαλύτερος από αυτούς που διασωληνώθηκαν. Ξεκάθαρα επιτέλους αυτή την εβδομάδα μειώθηκε και ο αριθμός των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορονοϊό σε σχέση με τις προηγούμενες όλες εβδομάδες» τόνισε η κ. Παπαευγγέλου, συμπληρώνοντας ότι «η μείωση των διασωληνωμένων ασθενών και των θανάτων άργησε πολύ να έρθει».

Ως προς τους λόγους αυτής της καθυστέρησης, η λοιμωξιολόγος ανέφερε την «εξαιρετικά υψηλή διασπορά της λοίμωξης στην κοινότητα».

«Είμαστε χαρούμενοι που πετύχαμε τη μείωση του δεύτερου πανδημικού κύματος, είμαστε χαρούμενοι που μειώθηκε ο λεγόμενος δείκτης Rt, ο λεγόμενος δείκτης αναπαραγωγής» σημείωσε η κ. Παπαευγγέλου, «αλλά, πρέπει να γίνει σαφές ότι με βάση τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων, ο κίνδυνος παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα σε πολλές περιοχές της χώρας μας».

Αναφορικά με τις γιορτές «είναι πολύ εύκολο με μια μικρή χαλάρωση τις επόμενες δύο εβδομάδες των γιορτών να δούμε μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αλλά και πάλι πίεση ασφυκτική στο ΕΣΥ» τόνισε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

Νέα πλατφόρμα για τυχαιοποιημένο έλεγχο κορονοϊού

Τη νέα πλατφόρμα για τυχαιοποιημένο έλεγχο κορονοϊού, testing.gov.gr, παρουσίασε ο Επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Όπως ανέφερε η πλατφόρμα θα ανοίξει στις 21 Δεκεμβρίου, θα μπορούν οι πολίτες να δηλώνουν εκεί το ενδιαφέρον τους και θα λαμβάνουν μήνυμα ώστε από τις 28 Δεκεμβρίου να μπορούν να μεταβαίνουν στους 386 σταθμούς ελέγχου όπου θα πραγματοποιούνται δωρεάν τεστ κορονοϊού. Αναφορικά με όσους παρουσιάζουν συμπτώματα, ο κ. Μαγιορκίνης είπε πως θα πρέπει να συνεννοούνται με τον θεράποντα ιατρό τους.

Στην ενημέρωση συμμετείχε ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος ο οποίος μίλησε για τη συμμετοχή των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαδικασία της διεξαγωγής των τεστ, με 130 σταθμούς δειγματοληψίας rapid test σε 73 πόλεις σε μονάδες ενόπλων δυνάμεων.

Παρών ήταν και ο υφυπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, προκειμένου να απαντά σε ερωτήματα που αφορούν στο σύστημα Υγείας.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...