Πανηγυρίζουν στη διώρυγα του Σουέζ – Ξεκίνησε και πάλι η κυκλοφορία των πλοίων (video)

Χαμόγελα και ανακούφιση μετά την απελευθέρωση του πλωτού «γίγαντα», καθώς τουλάχιστον 400 πλοία που βρίσκονταν μέχρι πριν λίγες ώρες εγκλωβισμένα στη Διώρυγα του Σουέζ, εξαιτίας του τεράστιου πλοίου εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given», που προσάραξε και απέκλεισε τη διέλευση της επί σχεδόν μια εβδομάδα, συνεχίζουν και πάλι τον απόπλου τους. Η κίνηση των πλοίων ξεκίνησε κι επίσημα στις 20:00.

Το άνοιγμα της Διώρυγας του Σουέζ είναι τεράστιας σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο καθώς κάθε ημέρα που ήταν κλειστή κόστιζε τα 9,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην παγκόσμια οικονομία. «Γίναμε μάρτυρες της απίστευτης προσπάθειας που κατέβαλαν οι Αιγύπτιοι και οι εταίροι τους, Ολλανδοί, Ιάπωνες και άλλοι, για να ανοίξει η διώρυγα» ανέφερε το CNN.

Το σκάφος μήκους 400 μέτρων κατευθύνεται τώρα βόρεια στη Μεγάλη Πικρή Λίμνη, όπου θα ελεγχθεί για ζημιές. Παράλληλα, συνεργεία θα ελέγξουν την κατάσταση της διώρυγας καθώς για να απεγκλωβιστεί το πλοίο χρειάστηκε να μετατοπιστούν περίπου 30 χιλιάδες κυβικά μέτρα άμμου.

«Πρέπει να γίνει επιθεώρηση στο σημείο του καναλιού που είχε προσαράξει το πλοίο γιατί έχουν και συμβατικές υποχρεώσεις. Υπήρχαν βυθοκόροι εκεί που εργάζονταν 3-4 ημέρες. Αν κάποιο από τα σημεία που υποτίιθεται ότι είχαν ένα συγκεκριμένο βύθισμα, έχουν τώρα λιγότερο, θα προσαράξουν και άλλα πλοία» δήλωσε ο Νικόλαος Παππάς, διευθύνων σύμβουλος Five Oceans Salvage.

Μετά τον απεγκλωβισμό του «Ever Given», κόρνες και πανηγυρισμοί ακούστηκαν από τα πλοία τα οποία είχαν «φρακάρει» επίσης στο σημείο εξαιτίας του ατυχήματος του πλοίου «μαμούθ»:

Έως και τρεισήμισι μέρες θα χρειαστούν για να λήξει η συσσώρευση πλοίων στις δύο εισόδους της Διώρυγας

Η απελευθέρωση της Διώρυγας είναι γεγονός, ωστόσο δεν είναι εύκολη η άμεση αποκατάσταση της κυκλοφορίας στο σημείο. Η συγκέντρωση πολύ μεγάλου αριθμού πλοίων στις δύο εισόδους της μπορεί να τερματιστεί σε τρεις με τρεισήμισι ημέρες, δήλωσε ο πρόεδρος της Αρχής της Διώρυγας του Σουέζ.

Ο ναύαρχος Οσάμα Ράμπια, εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ότι 113 πλοία αναμένεται να διέλθουν από τη Διώρυγα και από τις δύο κατευθύνσεις έως τις 08:00 το πρωί της Τρίτης (30/3), τοπική ώρα (09:00 ώρα Ελλάδας).

Υπενθυμίζεται, ότι το τεράστιο πλοίο επανήλθε το μεσημέρι της Δευτέρας (29/3) εκ νέου σε πορεία και ξεκίνησε να λειτουργεί η κυκλοφορία των πλοίων. Έτσι η υπόθεση που «πάγωσε» για μια εβδομάδα ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου εμπορίου έλαβε αίσιο τέλοςΤα προβλήματα και οι ζημιές ωστόσο που δημιούργησε υπολογίζονται σε πολλά δισεκατομμύρια

Το γεγονός ότι το πλοίο τέθηκε εκ νέου σε πλεύση στη Διώρυγα του Σουέζ στις 15.00 τοπική ώρα τη Δευτέρα (29/3) και ότι κατευθύνεται στη Μεγάλη Πικρή Λίμνη, όπου θα υποβληθεί σε πλήρη επιθεώρηση, επιβεβαίωσε η διαχειρίστρια εταιρία του πλοίου εμπορευματοκιβωτίων «Ever Given».

«Δεν υπήρξαν αναφορές για ρύπανση ή ζημιά του φορτίου και οι αρχικές έρευνες αποκλείουν οποιαδήποτε βλάβη στη μηχανή ή στον κινητήρα ως αιτία της γείωσης», ανακοινωσε η Bernhard Schulte Shipmanagement (BSM).

Πάντως, όπως έγινε νωρίτερα γνωστό, αποζημιώσεις από την πλοιοκτήτριαεταιρεία για όσα προκάλεσε το «Ever Given» θα διεκδικήσει το Κάιρο, δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik ο ναύαρχος Μοχάμπ Μαμές, βοηθός του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...

Μάθε για την Kανναβιδιόλη (CBD) και τις ευεργετικές του ιδιότητες

Τα τελευταία χρόνια μετά την νομιμοποίηση του CBD στην Ελλάδα με περιεκτικότητα κάτω του 0,2% σε thc έχει μπει για να καλά στην καθημερινότητά...