Πανελλαδικές εξετάσεις: Τέλος στη «λευκή κόλλα» – Τι αλλάζει για τις βάσεις εισαγωγής

Τέλος θα οριστεί στην εισαγωγή φοιτητών στα πανεπιστήμια με σχεδόν λευκή κόλλα στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ύστερα από πρόταση του Υπουργείου Παιδείας, ένα φαινόμενο, που παρατηρήθηκε συχνά τα τελευταία χρόνια.

Οι προτάσεις τέθηκαν από την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στην έκτακτη Σύνοδο των Πρυτάνεων που ομοφώνως συναίνεσαν αρχικά σε αυτές.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής για κάθε σχολή

Οι εν λόγω ανατροπές στο σύστημα της εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ενδέχεται να ισχύσουν από τις ερχόμενες πανελλαδικές εξετάσεις του 2021.

Η βάση εισαγωγής θα ορίζεται από κάθε πανεπιστημιακό τμήμα και θα συνδέεται με τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων ανά επιστημονικό πεδίο και ανά μάθημα. Θεσμοθετείται ελάχιστη βάση εισαγωγής για κάθε πανεπιστημιακό τμήμα που θα ανακοινώνεται πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού, ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ποιες σχολές μπορούν να δηλώσουν.

Τα πανεπιστημιακά τμήματα θα μπορούν να ορίσουν τη βάση εισαγωγής των υποψηφίων σε αυτά. Για παράδειγμα, αν ο μέσος όρος των υποψηφίων του 1ου Επιστημονικού Πεδίου των Ανθρωπιστικών Σπουδών είναι τα 14.000 μόρια, η Φιλοσοφική Σχολή της Αθήνας θα μπορεί να ορίσει υψηλότερη βάση για την εισαγωγή υποψηφίων σε αυτή. Αντίθετα, μια σχολή με χαμηλότερη ζήτηση θα μπορεί να ορίσει και χαμηλότερη βάση από τα 14.000 μόρια.

Κατά συνέπεια, τα ΑΕΙ θα επιλέγουν τα ίδια το επίπεδο των φοιτητών τους και θα έχουν ενεργό συμμετοχή στη διαμόρφωση του αριθμού εισακτέων.

Με την ελάχιστη βάση εισαγωγής, περιορίζεται και το φαινόμενο χαμηλών βάσεων εισαγωγής σε αρκετά τμήματα. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια πολλά πανεπιστημιακά τμήματα εμφάνισαν να έχουν βάση εισαγωγής ακόμη και 3.000 μόρια, με τους φοιτητές να εισάγονται έχοντας μέσο όρο βαθμολογίας πολύ κάτω από τη βάση.

Η είδηση που σχολιάστηκε εκτενώς τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2020, είναι ότι στο Μαθηματικό της Σάμου, εισήχθη φοιτητής με μέσο όρο βαθμολογίας… τρία!

Μηχανογραφικά δύο φάσεων

Η δεύτερη μεγάλη αλλαγή, αφορά την εισαγωγή δύο φάσεων για την υποβολή μηχανογραφικού δελτίου.

Στην πρώτη φάση η επιλογή σε σχολές θα είναι περιορισμένη, ενώ οι βάσεις εισαγωγής θα ανακοινώνονται πριν από τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού ώστε να γνωρίζουν οι υποψήφιοι ποιες σχολές μπορούν να δηλώσουν.

Μετά τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού θα ανακοινώνονται οι νέες βάσεις εισαγωγής όπως θα έχουν διαμορφωθεί με το νέο σύστημα. Στη συνέχεια θα ξεκινάει η δεύτερη φάση, στην οποία θα συμμετέχουν όσοι έμειναν εκτός της πρώτης φάσης.

Οι υποψήφιοι, βάσει των επιδόσεών τους και της βάσης εισαγωγής που έχει οριστεί από τα πανεπιστημιακά τμήματα, θα προχωρήσουν σε νέα συμπλήρωση μηχανογραφικού για την ένταξή τους σε σχολές, εφόσον όμως υπάρχουν κενές θέσεις σε αυτές.

Οι στόχοι της πολιτικής ηγεσίας είναι οι εξής:

  • Η ενθάρρυνση των συνειδητών επιλογών στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου
  • Η μείωση του αριθμού επιτυχόντων σε σχολή «τυχαίας» επιλογής
  • Η αναβάθμιση της ποιότητας των σπουδών με συμμετοχή φοιτητών που επιλέγουν στοχευμένα τα εν λόγω τμήματα
  • Η μείωση της ανάγκης μετεγγραφών

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...