Πάιατ για διερευνητικές: Στο γήπεδο της Τουρκίας η μπάλα για να απαντήσει στην ελληνική πρόταση

Τη στρατηγική σημασία της σχέσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Ελλάδας ανέδειξε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη χώρα μας, Τζέφρι Πάιατ μιλώντας την Πέμπτη (4/3) σε δημοσιογράφους. «Πρόκειται για την επιχειρησιακή ικανότητα, το χτίσιμο συνεργασιών και ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή» επεξήγησε.

Παράλληλα, ο αμερικανός πρέσβης τόνισε πως οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πάρα πολύ τις προσπάθειες που κάνουν ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και η ελληνική κυβέρνηση να επαναφέρουν σε τροχιά τις διερευνητικές συνομιλίες ή να τις διατηρήσουν. Τώρα η μπάλα είναι στο γήπεδο της Άγκυρας για να απαντήσει στην ελληνική πρόταση για ένα νέο γύρο διερευνητικών συνομιλιών εδώ στην Αθήνα, διαμήνυσε. Προσέθεσε πως προτιμούμε περισσότερο την τρέχουσα κατάσταση από αυτήν που ζούσαμε όλοι τον Αύγουστο.

Σε ερώτηση για την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας, ο Τζέφρι Πάιατ υπενθύμισε τις επισημάνσεις του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κατά την ακρόασή του στη Γερουσία και τις δηλώσεις που δημοσίευσε μετά την επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Πέρα από αυτό, έστειλε το μήνυμα πως οι ΗΠΑ στηρίζουν τα μέτρα που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Σημειώνεται, ότι την ίδια ημέρα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, κατά την οποία συζητήθηκαν οι «άριστες σχέσεις των δύο κρατών».

F-35

Επίσης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο απόκτησης από την Ελλάδα των νέων φρεγατών και των μαχητικών αεροσκαφών F-35, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν, όταν η Ελλάδα είναι έτοιμη. «Όταν η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει ότι είναι έτοιμη να ξεκινήσει αυτήν την επένδυση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει αναφέρει ότι είναι πρόθυμη να συνεργαστεί» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του. Σημείωσε, παράλληλα, ότι τα F-35 είνα ένα πολύπλοκο σύστημα και επικαλούμενος την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin έκανε λόγο για μια πολυετή διαδικασία- περίπου 5 χρόνια από τη σύμβαση στην ανάπτυξή τους, όπως είπε. Περαιτέρω, υπογράμμισε πως το μήνυμα από την αμερικανική πλευρά είναι μόνο θετικό.

Αποτίμησε την τρέχουσα κατάσταση στις διμερείς αμυντικές σχέσεις και κατέγραψε τη μεγάλη φιλοδοξία τόσο της Ελλάδας όσο και των ΗΠΑ να εμβαθύνουν περαιτέρω την συνεργασία τους.

Ξεκινώντας την ενημέρωσή του στους δημοσιογράφους, ο Τζέφρι Πάιατ αναγνώρισε αφενός πόσο έχουν προχωρήσει οι σχέσεις των δύο χωρών τα προηγούμενα χρόνια και αφετέρου τη μεγάλη φιλοδοξία τόσο από την αμερικανική όσο και από την ελληνική πλευρά να τις εμβαθύνουν περαιτέρω.

Περήφανος  για τη στρατηγική σχέση των δύο χωρών

Σημείωσε πως αν υπάρχει ένα πράγμα για το οποίο είναι περισσότερο περήφανος όσων έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στη στρατηγική σχέση, είναι «ο τρόπος με τον οποίο οι στρατοί μας έχουν μάθει να συνεργάζονται. Έχουμε κάνει ο ένας τον άλλο ισχυρότερο και πιο ασφαλή, και αυτό ήταν το πνεύμα στο οποίο προσεγγίσαμε το 2019 την τροποποίηση, την επέκταση της Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στην τηλεφωνική επικοινωνία των υπουργών Εξωτερικών Νίκου Δένδια και Άντονι Μπλίνκεν επισήμανε πως η Ελλάδα ήταν στην πρώτη σειρά από τις χώρες με τις οποίες ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε επαφή στην αρχή της θητείας του. Σημείωσε ακόμα πως η συζήτηση μεταξύ του Νίκου Δένδια και του Άντονι Μπλίνκεν δεν θα μπορούσε να ήταν πιο θετική και εξέφρασε την ικανοποίησή του που είδε στη συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών την Κυριακή στη Real News ότι ένα από τα θέματα που συζήτησαν ήταν η περαιτέρω διεύρυνση της αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας, σημειώνοντας πως αυτό είναι ένα εγχείρημα που προχωρούμε γιατί είναι προς το κοινό μας συμφέρον.

Συνεχίζοντας στο ίδιο θέμα, με κύριο επιχείρημα τη γραφειοκρατία, τάχθηκε υπέρ μιας πολυετούς συμφωνίας, χρησιμοποιώντας την αμερικανική έκφραση ότι «κανείς δεν έχει πάει ποτέ νοικιασμένο αυτοκίνητο σε πλυντήριο αυτοκινήτων». Μια πολυετής αμυντική συνεργασία ενισχύει τις ευκαιρίες για επενδύσεις, με βάση τις πρόσθετες εγκαταστάσεις που ενδέχεται να έρθουν κάτω από τη συμφωνία, συμπλήρωσε.

Αλεξανδρούπολη

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην άσκηση των ΗΠΑ στην Αλεξανδρούπολη την προηγούμενη εβδομάδα, δίνοντας έμφαση στον τρόπο με τον οποίο έχει ενισχυθεί η διμερής επιχειρησιακή ικανότητα στην περιοχή, αλλά και στις άλλες στρατιωτικές ασκήσεις που συνεργάζονται οι δύο χώρες, όπως η άσκηση Ινίοχος, οι ασκήσεις στη Λάρισα και στο Στεφανοβίκειο αλλά και στον ελλιμενισμό του αμερικανικού ελικοπτεροφόρου USS Hershel «Woody» Williams στη βάση της Σούδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, δήλωσε ιδιαίτερα περήφανος για το επίπεδο διαλειτουργικότητας. Μια άλλη σημαντική πτυχή της διμερούς συνεργασίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου ήταν οι τρόποι με τους οποίους ενισχύθηκε η επιχειρησιακή ικανότητα των ελληνικών δυνάμεων, συμπλήρωσε. Επίσης, ο κ. Πάιατ εξέφρασε τη δέσμευση των ΗΠΑ για τη συνεργασία με το ελληνικό Ναυτικό. «Θέλουμε να δούμε το Ελληνικό Ναυτικό να είναι όσο το δυνατόν πιο επιχειρησιακά ικανό» σημείωσε.

Εν συνεχεία, σημείωσε πως το αμερικανικό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη πηγαίνει πιο πέρα από τη συνεργασία στην ασφάλεια και την άμυνα, την ενεργειακή ασφάλεια. Ειδική μνεία έκανε στο επενδυτικό ενδιαφέρον της Αναπτυξιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για την Ελλάδα και στην πρόσφατη επικοινωνία του επικεφαλής της με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη.

Εξίσου, όσον αφορά τον ενεργειακό ρόλο της χώρας μας, ο Αμερικανός πρέσβης τον χαρακτήρισε καταλυτικό για την ενεργειακή περιφερειακή συνεργασία.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους ενεργειακούς διαδρόμους, είπε πως οι αγορές θα αποφασίσουν ποιες επιλογές είναι βιώσιμες. Ανέδειξε τον ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή και στην ενεργειακή ασφάλεια και προσέθεσε πως η Ελλάδα έχει γίνει αναπόσπαστος εταίρος για τις Ηνωμένες Πολιτείες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...