Παγκόσμια Ημέρα AIDS 2020: «Παγκόσμια αλληλεγγύη, Κοινή ευθύνη»

Η Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS για το 2020, με θέμα «Παγκόσμια Αλληλεγγύη, Κοινή Ευθύνη», βρήκε τη διεθνή κοινότητα αντιμέτωπη με μια επίσης δύσκολη μάχη, απέναντι σε έναν ιό που εδώ και μήνες έχει προκαλέσει καθεστώς παγκόσμιου συναγερμού.

Το AIDS αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες μάστιγες της ιστορίας. Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ, από το 1981 που έγινε η πρώτη κλινική παρατήρησή του ιού HIV στις ΗΠΑ, έχει προσβάλει περισσότερα από 75 εκατ. ανθρώπους με πάνω από 32 εκατ. να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Κάθε χρόνο, από το 1088, η 1η Δεκεμβρίου γιορτάζεται ως Διεθνής Ημέρα ενάντια στο AIDS, με απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του ΟΗΕ.

Τι είναι ο HIV

HIV σημαίνει Ιός Ανθρώπινης Ανοσοανεπάρκειας και η ονομασία του προκύπτει από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων Human Immunodeficiency Virus. Είναι ένας ιός που επιτίθεται στο ανοσολογικό σύστημα – την άμυνα του οργανισμού ενάντια στις λοιμώξεις καθιστώντας τον ευάλωτο. Καθώς καταστρέφει και εμποδίζει τη λειτουργία των ανοσοκυττάρων, τα μολυσμένα άτομα σταδιακά μετατρέπονται σε ανοσοανεπαρκή.

Ο HIV όταν μεταδοθεί παραμένει για πάντα στον οργανισμό. Δεν υπάρχει συγκεκριμένη θεραπεία, ωστόσο τα αποτελεσματικά αντιρετροϊκά φάρμακα μπορούν να ελέγξουν τον ιό και να συνεισφέρουν στην πρόληψη της μετάδοσης ώστε οι φορείς να είναι σε θέση να απολαμβάνουν μια υγιή ζωή.

Μιλώντας με αριθμούς

Το 2019, υπήρχαν 38 εκατ. άνθρωποι που ζούσαν με HIV.

Τα 36,2 εκατ. ήταν ενήλικες και τα 1,8 εκατ. παιδιά (0–14 ετών). Το 81% όλων των ατόμων με HIV το γνώριζαν ενώ περίπου 7,1 εκατομμύρια άνθρωποι δεν ήξεραν ότι ζούσαν με τον ιό. Από τα τέλη Ιουνίου 2020, 26 εκατ. άτομα είχαν πρόσβαση σε αντιρετροϊκή θεραπεία.

Το 2019, 25,4 εκατ. άτομα (67%) είχαν πρόσβαση στη θεραπεία, από 6,4 εκατ. το 2009. Το 68% των ενηλίκων ηλικίας 15 ετών και άνω και το 53% των παιδιών ηλικίας 0–14 ετών.

Το 73% των γυναικών ενηλίκων ηλικίας 15 ετών και άνω είχαν πρόσβαση σε θεραπεία, ωστόσο, μόνο το 61% των ανδρών ενηλίκων ηλικίας 15 ετών και άνω είχαν πρόσβαση.

Νέες μολύνσεις από τον ιό HIV

Οι νέες μολύνσεις από τον ιό HIV μειώθηκαν κατά 40% από την αιχμή του 1998. Το 2019, περίπου 1,7 εκατ. άνθρωποι μολύνθηκαν με τον ιό, σε σύγκριση με 2,8 εκατ. άτομα το 1998.

Από το 2010, οι νέες μολύνσεις μειώθηκαν κατά 23%, από 2,1 εκατ. σε 1,7 εκατ. το 2019.

Από το 2010, οι νέες μολύνσεις στα παιδιά μειώθηκαν κατά 52%, από 310.000 το 2010 σε 150.000 το 2019.

Θάνατοι

Οι θάνατοι που σχετίζονται με το AIDS έχουν μειωθεί κατά 60% από την κορυφή του 2004.

Το 2019, περίπου 690.000 άνθρωποι πέθαναν από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS παγκοσμίως, σε σύγκριση με 1,7 εκατ. άτομα το 2004 και 1,1 εκατ. άτομα το 2010, ενώ η θνησιμότητα που σχετίζεται με το AIDS έχει μειωθεί κατά 39% από το 2010.

Κάθε εβδομάδα, περίπου 5.500 γυναίκες ηλικίας 15-24 ετών μολύνονται με τον ιό HIV. Στην υποσαχάρια Αφρική, πέντε στις έξι νέες μολύνσεις μεταξύ εφήβων ηλικίας 15-19 ετών είναι μεταξύ κοριτσιών. Οι νέες γυναίκες ηλικίας 15–24 ετών έχουν διπλάσιες πιθανότητες να ζουν με τον ιό HIV από τους άνδρες.

Οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσώπευαν περίπου το 48% όλων των νέων μολύνσεων από τον ιό HIV το 2019. Στην υποσαχάρια Αφρική, οι γυναίκες και τα κορίτσια αντιπροσώπευαν το 59%.

Τι ανέφερε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ)

Παρότι η ανθρωπότητα δοκιμάζεται καθημερινά εν μέσω της πανδημίας του SARS-COV-2, «Το διαρκές διακύβευμα της παγκόσμιας αλληλεγγύης και της κοινής ευθύνης για τις μεταδιδόμενες λοιμώξεις παραμένει, όπως και οι στόχοι μας ως χώρα παραμένουν ταυτόσημοι με τους στόχους του προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNAIDS) για την εξάλειψη της επιδημίας μέχρι το 2030», σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.

Και συνεχίζει: «Στην Ελλάδα, οι περισσότερες μεταδόσεις του HIV αποδίδονται στην απροφύλακτη σεξουαλική επαφή, κυρίως μεταξύ ανδρών. H παρατηρούμενη μείωση στις νέες διαγνώσεις κατά τα τελευταία έτη συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με το γεγονός ότι πλέον τα περιστατικά που διαγιγνώσκονται με HIV ξεκινούν άμεσα αντιρετροϊκή θεραπεία, σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες που έχουν υιοθετηθεί και στη χώρα μας και η οποία αποδεδειγμένα μειώνει την πιθανότητα μετάδοσης του HIV. «Για τους πρώτους δέκα μήνες του 2020, η μείωση που παρατηρείται στις νέες διαγνώσεις HIV θα πρέπει να ερμηνευτεί με προσοχή, δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας SARS-CoV-2, η οποία ενδεχομένως να περιόρισε την πρόσβαση στον διαγνωστικό έλεγχο για τον HIV».

Χρειάζεται ορθή ενημέρωση και αποφασιστικότητα

Ο Οργανισμός τονίζει ότι η συστηματική και ασφαλής χρήση του προφυλακτικού, η στοχευμένη αγωγή υγείας, ο τακτικός έλεγχος για τον HIV και τα άλλα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, η άμεση έναρξη και η συστηματική λήψη της αντιρετροϊκής αγωγής μετά τη διάγνωση, η απρόσκοπτη πρόσβαση σε εξειδικευμένες υπηρεσίες υγείας και η εξάλειψη του στίγματος αποτελούν προϋποθέσεις για την επίτευξη του βασικού στόχου του UNAIDS και θα πρέπει να αποτελέσουν το περιεχόμενο μιας επικαιροποιημένης Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της επιδημίας στην Ελλάδα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας μέσω του συστήματος επιδημιολογικής επιτήρησης του HIV/AIDS, αλλά και της συμβολής του στην εξέταση, την θεραπεία και την ψυχοκοινωνική υποστήριξη των ατόμων που ζουν με τον HIV, έχει ως βασικές του προτεραιότητες:

  • την πρόληψη της HIV λοίμωξης
  • τη μείωση της σχετιζόμενης με τον HIV νοσηρότητας και θνητότητας
  • την εξάλειψη των ανισοτήτων και του στίγματος και
  • την ευαισθητοποίηση του πληθυσμού για την υιοθέτηση υγιούς και ασφαλούς στάσης και συμπεριφοράς.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...