Ούτε βήμα πίσω η Ιερά Σύνοδος – «Θα ανοίξουμε τους ναούς κι ας πληρώσουμε πρόστιμα» (video)

Αποφασισμένη να μην κάνει βήμα πίσω εμφανίζεται η Εκκλησία και τραβά στα άκρα το σκοινί στη διαμάχη της με την κυβέρνηση. Μετά τη χθεσινή απόφαση της Ιεράς Συνόδου να προσφύγει στο ΣτΕ, σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου της, Αθηναγόρας Δικαιάκος, προανήγγειλε μιλώντας στο OPEN TV, πως οι ναοί θα λειτουργήσουν κανονικά για τα Θεοφάνεια, παρά τη σχετική απαγόρευση από την πολιτεία.

Όπως υποστήριξε ο κ. Δικαιάκος, η Ιερά Σύνοδος θα είχε διαφορετική στάση αν ενημερωνόταν πριν την απόφαση της κυβέρνησης να μην λειτουργήσουν οι ναοί.

Σημείωσε, μάλιστα, πως ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ξεκίνησε την εισήγησή του στη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, χρησιμοποιώντας μια φράση του πρωθυπουργού από τη Σύνοδο Κορυφής: «Τα συμφωνηθέντα τηρούνται».

Κλείνοντας και κληθείς να απαντήσει τι θα γίνει με τα πρόστιμα που ενδεχομένως να επιβληθούν, ο εκπρόσωπος Τύπου της Ιεράς Συνόδου τόνισε πως αν χρειαστεί θα πληρώσει ο ίδιος το πρόστιμο για εκκλησία που θα λειτουργήσει κανονικά και πως «κανείς λοιμωξιολόγος δεν πρότεινε να γίνει αυτό το lockdown» στις εκκλησίες»...

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 για το ίδιο θέμα, ο Αθηναγόρας προειδοποίησε τους πιστούς ότι ενδέχεται να πληρώσουν κι αυτοί πρόστιμο σε περίπτωση που αποφασίσουν να μπουν σε ναούς.

«Δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα γίνουν συμπλοκές έξω από τους ναούς. Ανοίγουμε τους ναούς, οι πιστοί που θέλουν να μπουν στο ναό, να έχουν στο μυαλό τους ότι μπορεί να πληρώσουν πρόστιμο, άρα κάτι θα θυσιάσουν. Εδώ και καιρό δεχόμαστε μια επίθεση και μέσα από την εκκλησία ότι τα έχουμε κάνει πλακάκια με τους εκάστοτε κυβερνώντες (…) Ο νόμος δίνει το δυνατότητα στους πιστούς μετά τη λειτουργία να πάνε στους ναούς, να ανάψουν κερί, να πάρουν αγιασμό. Άρα είναι στα χέρια του ή να μπουν και να έχουν ένα πρόστιμο ή να έρθουν μετά στην εκκλησία».

Προσφυγή στο ΣτΕ

Την πρόθεσή της να προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της κυβερνητικής απόφασης για κλειστούς ναούς τα Θεοφάνεια – στο πλαίσιο του αυστηρού lockdown – έκανε γνωστή η Εκκλησία με εγκύκλιό της που έστειλε σε όλες τις Μητροπόλεις, συνεχίζοντας την κόντρα με την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που έχει ημερομηνία 4 Ιανουαρίου 2021 αναφέρεται ότι η Εκκλησία «προσφεύγει άμεσα εις το Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της νέας ΚΥΑ υπ’ αριθ. Δ1α/Γ.Π.οικ.2 (ΦΕΚ Β’ 1/2-1-2021)», χωρίς ωστόσο να έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημα.

Παράλληλα στην εγκύκλιο γίνεται γνωστό ότι:

-Η παρουσία πιστών εντός των εκκλησιών και την εορτή των Θεοφανείων θα είναι με αναλογία ένας ανά 15 τμ, με ελάχιστη απόσταση 2 μέτρων και μέγιστο αριθμό πιστών εντός των ναών (έως 375 τμ) τους 25.

-Σε μητροπολιτικούς ναούς οι πιστοί θα φτάνουν τους 50 εντός των εκκλησιών.

Υπενθυμίζεται ότι η Εκκλησία βγήκε στο… αντάρτικο σχετικά με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού. Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να παραμείνουν ανοιχτοί οι ναοί ανήμερα των Θεοφανείων για τους πιστούς, κόντρα στα νέα μέτρα και στην παράταση του lockdown από την κυβέρνηση έως τις 11/01.

Η απόφαση ελήφθη κατά την πρωινή σύσκεψη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνεδρίαζε μέσω τηλεδιάσκεψης τη Δευτέρα (04/01) υπό την προεδρεία του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου. Όπως αναμενόταν, οι φωνές των Ιεραρχών ήταν πολλές για τα νέα μέτρα, και πολλοί στάθηκαν και στις αντιδράσεις του κόσμου.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...