
Την οργή τους τόσο για τη δήλωση του υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη για τις ΜΕΘ, όσο και για την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα για τη συνδρομή των ιδιωτών γιατρών, δεν κρύβουν οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορονοϊού.
Από την πλευρά του ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας του ΕΚΠΑ και επικεφαλής της μονάδας Covid-19 στο αρχαιότερο μεγάλο νοσοκομείο της χώρας τον Ευαγγελισμό Γιάννης Καλομενίδης, μιλώντας στο ράδιο 98.4, χαρακτήρισε προσβλητική την δήλωση Γεραπετρίτη για γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν την μάχη στο τελικό στάδιο της νόσου στις ΜΕΘ, ότι «αν είχαμε και 5000 μονάδες ΜΕΘ θα είχαμε και περισσότερους νεκρούς κατά την φυσιολογική αναλογία».
Όπως είπε, είναι λάθος και καλό είναι η Επιτροπή των Επιστημόνων να μην αποδεχθεί την λογική του «ακορντεόν» στα lockdown, σημειώνοντας ότι χρειάζεται στρατηγική και γρήγορη ανάπτυξη της Π.Φ.Υ. τεστ εκτός νοσοκομείων με συνταγογράφηση και μείωση της πίεσης στα δημόσια νοσοκομεία, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν με επάρκεια και ασφάλεια και στους ασθενείς άλλων νοσημάτων.
«Για λίγα λεπτά δημοσιότητας»
«Είναι χαρακτηριστικό», είπε ο κ. Καλομενίδης, «πως η ιατρική και επιστημονική κοινότητα αλλά και οι πολίτες, δεν έχουν πρόσβαση σε μια ενιαία βάση δεδομένων, υπάρχει άγνοια δηλαδή, πλην ελαχίστων στην Επιτροπή, για την εξέλιξη της πανδημίας, ούτε υπάρχουν επιστημονικά κριτήρια, που με κλασικές επιστημονικές μεθόδους να έχουν οδηγήσει σε ασφαλή συμπεράσματα. Άρα, ακόμη και όσοι δημοσιολογούν για το πότε πρέπει να γίνει άρση ή ένα νέο lockdown, το πράττουν στη κυριολεξία στον αέρα για λίγα λεπτά δημοσιότητας».
Ο Ι. Καλομενίδης, αποκάλεσε αχαρακτήριστη την αιτιολογία ιδιωτών κλινικαρχών για την απροθυμία τους να μπουν στη μάχη με τον Covid-19, ενώ δήλωσε ότι πρέπει να μπουν σήμερα στη μάχη και οι ιδιωτικές κλινικές κι όχι με συνεργασία αλλά με απόλυτο δημόσιο έλεγχο, ενώ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα πρέπει, όταν μιλάμε για «πόλεμο» με τον ιό και τη νόσο του να υπάρξει πανστρατιά, στη κυριολεξία επιστράτευση.
Οργή και για τις δηλώσεις Πέτσα – 175 γιατροί εκδήλωσαν ενδιαφέρον
Την ίδια στιγμή οργισμένος είναι ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης μετά την ανακοίνωση του Στέλιου Πέτσα για μόλις οκτώ ιδιώτες γιατρούς που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της κυβέρνησης για να συνδράμουν στη μάχη εναντίον του κορονοϊού.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, κ. Νίτσας Νικόλαος, μιλώντας στο GRTimes.gr, διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, αναφέροντας ότι 175 ιδιώτες γιατροί όλων των ειδικοτήτων εκδήλωσαν ενδιαφέρον.
Ο κ. Νίτσας τονίζει, όπως είχε αναφέρει και ο κ. Εξαδάκτυλος, ότι 175 εν ενεργεία γιατροί, οι οποίοι είτε εργάζονται σε ιδιωτικές κλινικές, είτε διατηρούν τα ιδιωτικά τους ιατρεία, εκδήλωσαν ενδιαφέρον, συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα του Ιατρικού Συλλόγου, η οποία στη συνέχεια απεστάλη στις Περιφέρειες. Ωστόσο, ένα κόμμα, ήταν αρκετό για να πέσει η προσπάθειά τους στο κενό.
«Εδώ ο κόσμος καίγεται κι εμείς βαρκούλες αρμενίζουν! 175 γιατροί όλων των ειδικοτήτων συμπλήρωσαν τη σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος και την στείλαμε στις περιφέρειες. Ένα γραμματικό λάθος ωστόσο, στην πρόταση της υπουργικής απόφασης, ένα κόμμα, εμποδίζει την σύμβαση γιατρών από όλες τις ειδικότητες. Έγινε λάθος. Αυτό απέχει μακράν από το ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον! Δεν μπορώ να ξέρω γιατί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε αυτά που είπε! Να ρωτήσετε τον ίδιο τον κ. Πέτσα να σας απαντήσει!», αναφέρει ο κ. Νίτσας στο GRTimes.gr, ενώ συμπληρώνει:
«Αυτή τη στιγμή όλοι οι γιατροί είναι χρήσιμοι! Όχι μόνο οι εντατικολόγοι και οι αναισθησιολόγοι».
«Διώξαμε τους αναισθησιολόγους μας στο εξωτερικό»
Αναφορικά με το κατά πόσο γιατροί από άλλες ειδικότητες μπορούν να είναι χρήσιμοι στις εντατικές, αφού στερούνται εκπαίδευσης και ειδίκευσης, ο κ. Νίτσας τονίζει:
«Λοιπόν, ήρθε η ώρα να πούμε μερικές αλήθειες! Τους αναισθησιολόγους και τους εντατικολόγους μας τους διώξαμε! Τους στείλαμε στο εξωτερικό! Δεν κάναμε τίποτα να τους κρατήσουμε. Τώρα πού να τους βρούμε; Αυτό που λέτε είναι το ιδανικό. Μακάρι να είχαμε 100 εντατικολόγους! Σε έναν πόλεμο, αν δεν έχουμε χειριστή πολυβόλου, πρέπει να πάει κάποιος άλλος!».
Ο ίδιος, ξεκαθαρίζει ότι όλοι οι γιατροί, πρώτα είναι γενικοί γιατροί. Φυσικά, όπως αναφέρει, δε μπορεί ο καθένας να ανταποκριθεί με την ίδια πιστότητα σε συγκεκριμένα πόστα, ωστόσο μπορεί να είναι υπό τον έλεγχο ενός εξειδικευμένου γιατρού, ενώ σίγουρα ο κάθε γιατρός μπορεί να φανεί χρήσιμος, απ’ το να πάρει μία πίεση μέχρι να βρίσκεται κοντά στον ασθενή.
«Είναι μαξιμαλιστικό σε καταστάσεις που ζούμε σήμερα, να λέμε πράγματα μόνο για να τα πούμε. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει η δυνατότητα να εκμεταλλευτούμε ειδικευμένο προσωπικό, κινούμαστε με αυτά που έχουμε!», καταλήγει.
Με πληροφορίες από neakriti.gr, GRTimes.gr
Πηγή: altsantiri.gr