Ολοκληρώθηκε η συζήτηση για σύσταση προανακριτικής κατά Παππά – Στις 19:00 η μυστική ψηφοφορία

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (30/03) στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, Νίκου Παππά, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2015 και 2016, μετά από πρόταση 30 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας. Στη διάρκειά της δεν έλειψαν και οι εντάσεις

Στις 19:00 αναμένεται να αρχίσει η προγραμματισμένη μυστική ψηφοφορία. Η σχετική απόφαση λαμβάνεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, στην ψηφοφορία δεν μετέχει ο βουλευτής κατά του οποίου στρέφεται η πρόταση άσκησης δίωξης.

Πώς θα γίνει η ψηφοφορία

Η μυστική ψηφοφορία μπορεί να γίνει τόσο με φυσική παρουσία, όσο και με επιστολική ψήφο, μετά την τροποποίηση του άρθρου 70Α του Κανονισμού της Βουλής. Λόγω των μέτρων για την πανδημία, οι βουλευτές θα ψηφίζουν σε ομάδες των 50, ανά ημίωρο. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί τα μεσάνυχτα.

Σημειώνεται, ότι η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του πρώην υπουργού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης (30/03) στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οι βουλευτές της ΝΔ προτείνουν τη σύσταση Ειδικής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής προς διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης (περί της «Ποινικής Ευθύνης των Υπουργών») σχετικά με τη διερεύνηση αδικημάτων που τυχόν έχουν τελεσθεί από τον πρώην υπουργό Επικρατείας από 23-09-2015 έως 05-11-2016 και εν συνεχεία Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης έως τις 09-07-2019, κ. Νικόλαο Παππά κατά την άσκηση των καθηκόντων του:

1) Δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση (αρ. 159 ΠΚ) και

2) Παράβαση Καθήκοντος κατά συρροή και κατ΄εξακολούθηση (ΠΚ 259).

Πριν την έναρξη της συζήτησης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ Ιω. Ραγκούσης, του ΚΚΕ Ν. Καραθανασόπουλος και της Ελληνικής Λύσης Κ. Χήττας εξέφρασαν τη διαφωνία τους με τη δυνατότητα επιστολικής ψήφου – πλην περιπτώσεων ανωτέρας βίας. Για σοβαρή καταστρατήγηση της μυστικότητας της ψηφοφορίας έκανε λόγο ο κ. Ραγκούσης, ενώ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Αθ. Πλεύρης είπε ότι η δυνατότητα επιστολικής ψήφου δόθηκε με την αναθεώρηση του Κανονισμού της Βουλής λόγω πανδημίας. Επίσης, ο προεδρεύων Ν. Κακλαμάνης σημείωσε ότι και πριν την αναθεώρηση του Κανονισμού, ενσωματώθηκαν κανονικά επιστολικές ψήφοι, σε ανάλογες διαδικασίες.

Άγρια κόντρα Πολάκη με Πλεύρη στη Βουλή – «Είστε η παράταξη του δοσιλογισμού», «Βλάψατε τη Δημοκρατία»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η φράση του Παύλου Πολάκη, ότι «η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του δοσιλογισμού και του μαυραγοριτισμού» προκάλεσε την άγρια κόντρα του με τον Θάνο Πλεύρη, η οποία προκάλεσε και την παρέμβαση του Χαράλαμπου Αθανασίου που εκτελούσε χρέη προέδρου.

«Τολμάτε εσείς, η παράταξη του δοσιλογισμού και του μαυραγοριτισμού να μιλήσει σε μας για διαφθορά και διαπλοκή. Και να είστε σίγουροι ότι η δεύτερη φορά θα είναι πολύ αλλιώς από την πρώτη», είπε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Χανιών του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θάνος Πλεύρης, ως αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και όχι ως γνήσιο τέκνο της παράταξης της Νέας Δημοκρατίας, με την οποία δεν είχε καμία σχέση μέχρι το 2012 αφού κινούταν σε άλλους πολιτικούς χώρους πήρε τον λόγο, θυμήθηκε τον μύθο του Αισώπου με τον χοίρο και το λιοντάρι κι απάντησε: «Να μας πει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αν η έκφραση ότι η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη του δοσιλογισμού και του μαυραγοριτισμού εκφράζει τον ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς που από το 3% πήρατε ένα ποσοστό που το παίρνει η Νέα Δημοκρατία στις κακές περιόδους πρέπει να μάθετε ότι ούτε απειλές δεχόμαστε και επιτέλους να μάθετε ότι είστε η παράταξη που έβλαψε περισσότερο απ’ όλες τη Δημοκρατία κι αυτόν εδώ τον τόπο στα τέσσερα χρόνια άθλιας διακυβέρνησής σας».

Ο Παύλος Πολάκης ξεκαθάρισε ότι δεν ανακαλεί τίποτα απ’ όσα είπε, λέγοντας: «Χοίροι και γουρούνια είναι αυτοί που στα νιάτα τους συμμετείχαν σε πορείες της Χρυσής Αυγής, όπως εσείς, και τώρα το παίζετε δημοκράτης. Δεν ανακαλώ τίποτα. Η ιστορία έχει καταγράψει σε ποια πλευρά του ποταμού στάθηκαν οι δυο παρατάξεις που ιστορικά υπάρχουν στην Ελλάδα από την απελευθέρωσή της. Υπάρχει η παράταξη των Κολωκοτρώνηδων και των Μακρυγιάννηδων, η παράταξη των Βελουχιώτηδων, η παράταξη του Πολυτεχνείου και υπάρχει η παράταξη των Κοτσαμπάσηδων και των Προεστών, υπάρχει η παράταξη των συνεργατών και του Τσολάκογλου, της Κατοχής και των Γερμανών, υπάρχει η παράταξη που από τη μήτρα της βγήκαν οι χουντικοί της 7ετίας κι αυτά τα δυο στρατόπεδα είναι που συγκρούονται στην ελληνική κοινωνία. Άλλο εκφράζετε εσείς, άλλο εμείς».

Η τοποθέτηση του κ. Πολάκη προκάλεσε την παρέμβαση του Χαράλαμπου Αθανασίου.

Τζανακόπουλος: Υπόθεση «φάρσα» και εξόφληση γραμματίων στους καναλάρχες η Προανακριτική

«Υπόθεση φάρσα» που έχει ως στόχο την απόδραση από τη δεινή πραγματικότητα αλλά και την εξόφληση «γραμματίων» στους καναλάρχες χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Ν. Παππά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Η κυβέρνηση είναι απούσα στη διαχείριση της πανδημίας, «που σαρώνει και θερίζει», σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο.

Μιλώντας για «ανεξόφλητο γραμμάτιο» της ΝΔ και του Κυρ. Μητσοτάκη στους «καναλάρχες φίλους τους», ανέφερε πως δεν θα συγχωρήσουν ποτέ ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε τον εξορθολογισμό και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου. Όσο για την πρόταση αυτή καθεαυτή, σημείωσε ότι είναι «πολιτικά εκδικητική, νομικά αστεία και πραγματολογικά αντιφατική». Χαρακτήρισε αντιφατικές, σε βαθμό γελοιότητας, τις καταγγελίες Καλογρίτσα και τόνισε ότι η υπόθεση έχει κριθεί στα δικαστήρια.

Επίσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε τη γνώμη ότι η απόφαση για τη σύσταση προανακριτικής είναι προαποφασισμένη. «Η γραμμή εκδίκησης που ακολουθείτε δεν θα σας βγει σε καλό», πρόσθεσε και υπογράμμισε: «Όταν μιλάτε για αλισβερίσια και σχέσεις με επιχειρηματίες, να ξέρετε ότι βοά η κοινωνία για το ποιοι μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου, για τα εκατομμύρια που έρχονται και φεύγουν. Αλλά όλα αυτά θα έχετε χρόνο να τα σκεφτείτε καλά, για να απολογηθείτε όταν έρθει εκείνη η ώρα».

Καραθανασόπουλος: Στόχος της ΝΔ να αλλάζει η ατζέντα – «Παρών» από το ΚΚΕ

Για προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας μίλησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα δηλώσει «παρών» στη ψηφορορία.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλυφθούν οι «εγκληματικές» ευθύνες της στη διαχείριση της πανδημίας και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κατά των εργαζόμενων και υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, να οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό του λαού και σε ένταση της «δικομματικής κοκορομαχίας» και να συγκαλύψει τη συμφωνία που έχουν, επί της ουσίας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης με την πολιτική της ΕΕ.

Ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει, επίσης, να συγκαλύψει την πραγματικότητα που επικρατεί στα ΜΜΕ και το τηλεοπτικό τοπίο, αναδεικνύει το δένδρο που είναι οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ με Καλογρίτσα, και οι δύο προσπαθούν να κρύψουν το δάσος, ότι δηλαδή η ενημέρωση είναι στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Παπακώστα–Παλιούρα: Χρέος του πολιτικού κόσμου να πέσει άπλετο φως

«Ως πολιτικός κόσμος και κυρίως ως ελληνικό Κοινοβούλιο, οφείλουμε πρωτίστως να επιδιώκουμε το άπλετο φως σε όλες τις φερόμενες προς κρίση υποθέσεις, σεβόμενοι πάντα απολύτως το τεκμήριο αθωότητας του, υπό διερεύνηση, πολιτικού προσώπου και ενεργώντας πάντα θεσμικά στο πλαίσιο των καθηκόντων μας» τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ, Κατερίνα Παπακώστα- Παλιούρα.

«Είμαστε αποφασισμένοι να διερευνήσουμε με πληρότητα και αντικειμενικότητα μία ακόμη υπόθεση που φέρεται ότι εκπορεύθηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με σκοπό αυτή τη φορά τον έλεγχο του Τύπου», υπογράμμισε η εισηγήτρια της πλειοψηφίας, λέγοντας πως «η υπόθεση του διαγωνισμού – φιάσκο για τις τηλεοπτικές άδειες του κ. Παππά είναι σίγουρο ότι θα διδάσκεται για πολλά χρόνια στα πανεπιστήμια ως πρότυπο διαπλοκής».

Η κ. Παπακώστα – Παλιούρα, καταλόγισε στην συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ ότι δόμησε την πολιτική ρητορεία της «στο αφήγημα περί “ηθικού πλεονεκτήματος” της Αριστεράς», αλλά «στην πραγματικότητα η διακυβέρνησή της χαρακτηρίστηκε πρωτίστως από πολιτικό αμοραλισμό, από αριβισμό, καιροσκοπισμό και ιδίως από την ατέρμονη -ψυχαναγκαστική θα έλεγε κανείς- απαίτηση διαμόρφωσης και υπονόμευσης συγκεκριμένων θεσμών, προκειμένου το σύνθημα «πρώτη φορά Αριστερά» να αντικατασταθεί, με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, από την επιδίωξη “για πάντα Αριστερά”».

Υποστήριξε πως τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ «εμφανίστηκαν επιρρεπή σε τρία “θανάσιμα αμαρτήματα”: Στην ανάπτυξη ανάρμοστων σχέσεων υπουργών με οικονομικούς παράγοντες, στο σχέδιο άλωσης των ΜΜΕ με τη στήριξη αμφιλεγόμενων επιχειρηματιών στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες και στην προσπάθεια χειραγώγησης της Ελληνικής Δικαιοσύνης, με την επιλογή “ημέτερων” δικαστικών λειτουργών.

Σήμερα, είπε η εισηγήτρια της ΝΔ, βρισκόμαστε εδώ προκειμένου «να διερευνηθεί το ενδεχόμενο τέλεσης ενός εκ των τριών θανάσιμων αμαρτημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ήτοι αυτού του σχεδίου άλωσης και χειραγώγησης των ΜΜΕ της χώρας με τρόπο απολύτως παράνομο και αντιθεσμικό, καθώς και την εμπλοκή σε αυτό συγκεκριμένων πολιτικών αξιωματούχων».

Επικαλούμενη στοιχεία από την δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τον πρώην υπουργό, η βουλευτής της ΝΔ ανάφερε, μεταξύ άλλων, ότι «προκύπτουν πλείστα όσα ερωτήματα, τα οποία αναμφισβήτητα προκαλούν σοκ και δέος, αναφορικά με τη δράση και τις μεθοδεύσεις του τότε υπουργού κ. Παππά, ως έχων την αρμοδιότητα για τις τηλεοπτικές άδειες το 2016, αλλά και το γενικό πρόσταγμα, προκειμένου να λάβει ο κ. Καλογρίτσας άδεια τηλεοπτικού σταθμού».

Ειδικότερα είπε πως «οι σοκαριστικές αποκαλύψεις, που προκύπτουν από τις μαρτυρικές καταθέσεις και τα σχετικά αποδεικτικά έγγραφα, ξεπερνούν την λειτουργία του παρακράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ και παραπέμπουν σε πρακτικές Μαφίας» με «ιστορίες με εικονικές συμβάσεις, πολιτικές εντολές και εκατομμύρια που άλλαζαν χέρια… Πρωταγωνιστής ξανά, όπως και στους διαλόγους με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, ο κ. Νίκος Παππάς. Βεβαίως αυτή τη φορά το μαγαζί έχει άλλο όνομα, αποκαλείται White House… Ο τρόπος όμως είναι το ίδιο σκοτεινός και ο στόχος παραμένει ο ίδιος: Η δημιουργία ενός παραθεσμιακού μηχανισμού στη Δικαιοσύνη, στο κράτος, στα ΜΜΕ, που θα υπηρετεί τι άλλο: το “Μαγαζί”….».

Τα ερωτήματα συνέχισε η βουλευτής της ΝΔ είναι:

Ζήτησε ο κ. Παππάς από τον κ. Καλογρίτσα να συμμετάσχει σε εταιρικό σχήμα, το οποίο θα ελάμβανε άδεια τηλεοπτικού σταθμού, ως «μπροστινός», «δανείζοντας» το αριστερό καθαρό επιχειρηματικό του όνομα, με στόχο ο εν λόγω σταθμός να ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, προάγοντας τις πολιτικές θέσεις αυτού και αποδομώντας παράλληλα τους πολιτικούς του αντιπάλους;

Παραβίασε τους όρους του διαγωνισμού και τα καθήκοντά του, μεσολαβώντας και ζητώντας από τους εκπροσώπους της εταιρείας CCC, να συμμετάσχει η εταιρεία στο εγχείρημα, χορηγώντας αρχικά το ποσό των 3.000.000 ευρώ στον κ. Καλογρίτσα για έκδοση εγγυητικής επιστολής, ισόποσης αξίας για τη συμμετοχή του στο διαγωνισμό, με την διασφάλιση, ότι θα ελάμβανε την άδεια;

Έδωσε εντολή ο κ. Παππάς, ως αναφέρεται στην έγκληση και στα συνοδευτικά αυτής υπομνήματα, να δώσει ο κ. Καλογρίτσας το όνομά του και μόνο, ενώ αυτοί θα εισέφεραν τα υπόλοιπα χρήματα, που έφταναν τα 50.000.000 ευρώ και θα είχαν έτσι την πλήρη ευθύνη, οργάνωση και εποπτεία του όλου εγχειρήματος;

Δόθηκαν τα χρήματα για τον σκοπό αυτό, μέσω εικονικής συμβάσεως υπεργολαβίας, ως ο πλέον κατάλληλος τρόπος εμφάνισης της μεταφοράς των χρημάτων για νόμιμη αιτία, ως προκύπτει από την ανταλλαγή μηνυμάτων ηλεκτρονικής αλληλογραφίας;

Έδωσε εντολή ο κ. Παππάς και διασφάλισε, μετά την ακύρωση του διαγωνισμού, την επιστροφή του ποσού των 3.000.000 ευρώ στην εταιρία συμφερόντων του κ. Καλογρίτσα, μολονότι η εγγυητική είχε καταπέσει και εν συνεχεία, έδωσε εντολή να διοχετευθεί το, ως άνω ποσό στην φιλοκυβερνητική τότε εφημερίδα Documento και μετά να αποκτηθεί το σύνολο του ενεργητικού αυτής από τον κ. Βαξεβάνη, χωρίς κάποιο αντάλλαγμα προς τον κ. Καλογρίτσα;

Ζήτησε περαιτέρω -και αποτελεί τούτο αυτοτελή παράνομη πράξη σε σχέση με την προηγούμενη- από τον επιχειρηματία κ. Μαρινάκη να δώσει στον κ. Καλογρίτσα το ποσό των 20,5 εκατομμυρίων ευρώ, για να πληρωθεί η δόση για την τηλεοπτική άδεια του παρόχου, που θα ελέγχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Ζήτησε -και αποτελεί τούτο, επίσης, αυτοτελή παράνομη πράξη- από τον επιχειρηματία κ. Κοντομηνά να παραδώσει το 51% του τηλεοπτικού μέσου ιδιοκτησίας του στον κ. Καλογρίτσα, προκειμένου να αποκτήσει εκείνος τηλεοπτικό κανάλι, που θα ελέγχονταν από τον ΣΥΡΙΖΑ;

Συντόνισε, ως προκύπτει από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, τα οποία συμπεριλαμβάνονται στη δικογραφία, τη μεταφορά του ποσού των 3.000.000 ευρώ στην εταιρεία του κ. Καλογρίτσα, με γνωστούς της κυβέρνησης στα ΗΑΕ και στην Κύπρο, συναλλαγή μάλιστα, που ως αναφέρεται δεν έπρεπε να αφήσει στίγμα;

Γνώριζε ή δεν γνώριζε ότι ο κ. Καλογρίτσας δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις, για να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, καθόσον και ως ο ίδιος παραδέχεται, δεν διέθετε την κεφαλαιακή επάρκεια, όπως και το απαιτούμενο πόθεν έσχες;

Υπενθύμισε πως η ΝΔ είχε καταγγείλει τότε ότι η εταιρεία του κ. Καλογρίτσα συμμετείχε παράνομα στον διαγωνισμό, ότι δεν διέθετε τα χρήματα για την άδεια, αλλά και όσα έγιναν με τα περιβόητα βοσκοτόπια.

Κεγκέρογλου: Σύσσωμη η Βουλή θα πρέπει να συνεχίσει την έρευνα και να ψηφίσει «ναι»

Υπέρ της πρότασης για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον πρώην υπουργό Νίκο Παππά, τάχθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, λέγοντας πως «υπάρχουν παραπάνω από ενδείξεις για διάπραξη αδικημάτων που εμπίπτουν στις πρόνοιες του Συντάγματος».

Καταλόγισε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιχείρησε με ωμό τρόπο τη χειραγώγηση των ΜΜΕ και της ενημέρωσης», τονίζοντας πως «σύσσωμη η Βουλή θα πρέπει να συνεχίσει την έρευνα και να ψηφίσει «ναι» στην πρόταση της σύστασης της προανακριτικής Επιτροπής, ώστε να έρθουν όλα στο φως. Να δώσουμε τέλος στην προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ και να προασπίσουμε την ποιότητα της Δημοκρατίας».

Ο κ. Κεγκέρογλου απέδωσε στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι -με το νομοσχέδιο που κατέθεσε για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών- είχε ως στόχο τη «σύναψη συμβολαίων δούναι και λαβείν, δηλαδή «απαράδεκτες πολιτικές μεθοδεύσεις που αφαίρεσαν οξυγόνο από τη Δημοκρατία και αλλοίωσαν τον χαρακτήρα της και παραβίαση αρχών, νόμων και του ίδιου του Συντάγματος». Πολλοί, είπε, «κάνουν συγκρίσεις με καθεστώς Μαδούρο, αλλά αυτό μπορεί να είναι και μια αδικία για τη Βενεζουέλα!».

Αναφερόμενος στη δικογραφία που έχει διαβιβαστεί στη Βουλή για τον πρώην υπουργό, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ σημείωσε: «φαίνεται πως σχεδιάστηκε και μεθοδεύτηκε η ίδρυση ενός καθαρού και απόλυτα ελεγχόμενου Μέσου, ενός φερέφωνου του ΣΥΡΙΖΑ, το SYRIZA Channel που θα έπαιζε και τον ρόλο του πολιορκητικού κριού έναντι των υπόλοιπων Μέσων Ενημέρωσης».

Τόνισε, τέλος, πως από τη δικογραφία προκύπτει πως «υπάρχουν παραπάνω από ενδείξεις για την τέλεση αξιόποινων πράξεων από τον πρώην υπουργό».

Βιλιάρδος: Έωλη η συζήτηση υπό τις παρούσες συνθήκες – Η ΝΔ θέλει να πλήξει τον κομματικό αντίπαλό της

«Η σημερινή συζήτηση είναι μια προσπάθεια της ΝΔ να πλήξει τον κομματικό της αντίπαλο, τον ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Βιλιάρδος, σημειώνοντας πως αυτή η υπόθεση για τον πρώην υπουργό, Νίκο Παππά, «είναι έωλη, αφού δεν έχουν κατατεθεί οι σχετικές μηνύσεις ώστε να οδηγηθεί ο εν λόγω στη Δικαιοσύνη».

Σύμφωνα με τον κ. Βιλιάρδο, η κυβέρνηση «όφειλε να ανασύρει από την αδράνεια σοβαρές υποθέσεις, όπως οι γερμανικές αποζημιώσεις εκτιμώμενου ύψους 300 δισ., που τεκμηριωμένα οφείλει η Γερμανία στην Ελλάδα, όπως η υπόθεση της συγκάλυψης του σκανδάλου της Siemens ή της Novartis και της σκανδαλώδους διαχείρισης των ζητημάτων περί τα ΜΜΕ, με τη χαριστική για τους καναλάρχες καθυστέρηση-παράταση της καταβολής των οφειλόμενων για τις τηλεοπτικές άδειες». «Αυτές οι παραβλέψεις γίνονται ορατές και η ευθύνη κάθε επιλογής βαρύνει τους ίδιους τους βουλευτές, που λογοδοτούν στον λαό και όχι στον κομματάρχη τους», πρόσθεσε.

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι σκόπιμα αποφεύγει να δρομολογήσει αιτήματα για εξεταστικές επιτροπές που έχει καταθέσει το κόμμα του, όπως αυτή για τη Συμφωνία των Πρεσπών ή για την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας από το επαίσχυντο PSI με ζημιές για τους Έλληνες περί τα 100 δισ. ευρώ ή για τις εγκληματικές παραλείψεις στη διαχείριση της πυρκαγιάς στο Μάτι Αττικής.

Χωρίς ΜέΡΑ25 και Βαρουφάκη η ψηφοφορία και οι εργασίες της Προανακριτικής

Την αποχή του ΜέΡΑ25 και από την ψηφοφορία και από τις εργασίες της Προανακριτικής, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του κόμματος, Γιάνης Βαρουφάκης.

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια για την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής, ο κ. Βαρουφάκης επιτέθηκε τόσο στη ΝΔ όσο και στον ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για «οπερέτα αντιπαράθεσης» και χαρακτηρίζοντας τα δύο κόμματα «συνένοχους στη συμπαιγνία» και τόνισε ότι το κόμμα του «έχει την υποχρέωση να εκφράσει την αηδία του και να καταγγείλει αυτή την επαίσχυντη διαδικασία απέχοντας».

Τζανακόπουλος: Υπόθεση «φάρσα» και εξόφληση γραμματίων στους καναλάρχες η Προανακριτική

«Υπόθεση φάρσα» που έχει ως στόχο την απόδραση από τη δεινή πραγματικότητα αλλά και την εξόφληση «γραμματίων» στους καναλάρχες χαρακτήρισε την πρόταση της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Ν. Παππά, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη βρίσκεται σε πανικό, για άλλη μία φορά απούσα, σε μία κίνηση “κενού συμβολισμού” καθώς στην πραγματικότητα ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του είναι ανάμεσά μας, στην κατασκευή αυτής της συκοφαντίας απέναντι στον βουλευτή και πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Νίκου Παππά. Εκεί που είναι πραγματικά απούσα, είναι στην διαχείριση της πανδημίας, που σαρώνει και θερίζει, με θλιβερά ρεκόρ καθημερινά. Mε την Ελλάδα πρώτη σε ρυθμό αύξησης κρουσμάτων και νεκρών τις τελευταίες δύο εβδομάδες. 40η ανάμεσα σε 53 χώρες για την διαχείριση του κορωνοϊού, σύμφωνα με την λίστα του Bloomberg. Με θλιβερό ρεκόρ διασωληνωμένων σήμερα.

Καθημερινά δεκάδες συμπολίτες μας χάνουν την ζωή τους έξω από ΜΕΘ, με τα ποσοστά νεκρών εκτός ΜΕΘ θα αγγίζουν ακόμα και το 80%. Για να μην μιλήσουμε για την οικονομία. Ή για τους δημοκρατικούς θεσμούς, που βρίσκονται σε συνθήκη βαθύτατης κρίσης. Σε αυτό το κλίμα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη θα κάνει τα πάντα για να αποδράσει, να αλλάξει την ατζέντα, να οξύνει την πολιτική αντιπαράθεση. Εδώ και μήνες ο κ. Μητσοτάκης είτε με την σημερινή “επιχείρηση” είτε με όξυνση σε επίπεδο κοινωνίας (όπως στη Νέα Σμύρνη) επιχειρεί με την στρατηγική της έντασης να αποδράσει από το αδιέξοδο το οποίο ο ίδιος δημιούργησε. Σε αυτή την στρατηγική εντάσσεται και η σημερινή “πρωτοβουλία” του κ. Μητσοτάκη. Είναι ο πρώτος λόγος για την σημερινή φάρσα που σύρετε το Κοινοβούλιο για άλλη μία φορά. Έχει προηγηθεί η προηγούμενη φάρσα, της υπόθεσης Παπαγγελόπουλου», είπε ο κ. Τζανακόπουλος.

«Υπάρχει και άλλος λόγος», συνέχισε, «η εκδίκηση, το ανεξόφλητο γραμμάτιο της παράταξης της ΝΔ και του ίδιου του Κ. Μητσοτάρχη στους καναλάρχες φίλους του. Δεν θα συγχωρήσουν ποτέ το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε και πέτυχε τον εξορθολογισμό και τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου την προηγούμενη πενταετία. Επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι καναλάρχες για πρώτη φορά από το 1989 πλήρωσαν φόρο διαφήμισης και αναγκάστηκαν να πληρώσουν για την χρήση των συχνοτήτων που τους είχατε παραχωρήσει επί μία 25ετία. Για να συνεννοούμαστε, για τα κίνητρά σας, τα γραμμάτιά σας, τους σχεδιασμούς σας. Είναι καθαρά, τα γνωρίζουν όλοι, τα γνωρίζετε κι εσείς».

«Πού στηρίζετε την φάρσα; Καθ’ ολοκληρίαν στις σε βαθμό γελοιότητας αντιφατικές μαρτυρίες του κ. Καλογρίτσα», όπως τόνισε, «ότι δήθεν ο κ. Παππάς μεσολάβησε για να γνωριστεί με τους ιδιοκτήτες της CCC, την οικογένεια Χούρι. Αλλά ο κ. Τόμπρας, που ο ίδιος ο κ. Καλογρίτσας έχει καλέσει ως μάρτυρα, λέει ότι ήταν ο ίδιος που μεσολάβησε για να γνωριστεί ο κ. Καλογρίτσας με την οικογένεια Χούρι. Ο μάρτυρας που καλεί ο κ. Καλογρίτσας διαψεύδει τον κ. Καλογρίτσα. Αυτό είναι το πρώτο».

«Δεύτερο, λέτε ότι ήταν εικονική η σύμβαση μεταξύ της Τοξότης ΑΕ και της CCC για τα έργα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Αγνοείτε ηθελημένα και σκοπίμως ότι υπάρχει σχετική απόφαση διαιτητικού δικαστηρίου της Ελβετίας που δικαιώνει την πλευρά της CCC, ότι καμία εικονικότητα δεν υπάρχει στην συγκεκριμένη σύμβαση και υπάρχει έργο που πρέπει να ολοκληρωθεί. Δικαιώνει την πλευρά της οικογένειας Χούρι. Προκύπτει και από τα στοιχεία στη δικογραφία ότι ο κ. Καλογρίτσας -αφού κηρύχθηκε έκπτωτος από το διαγωνισμό, απεβλήθη δηλαδή με την υπογραφή του αρμοδίου τότε κ. Κρέτσου, με δική μας υπογραφή- συνέχιζε τις διαπραγματεύσεις με την εν λόγω εταιρεία για να προχωρήσει το έργο. Το αγνοείτε και αυτό», τόνισε ο κ. Τζανακόπουλος.

Επίσης, «δόθηκαν λέει 3 εκατ. ευρώ στην εφημερίδα Documento -ενώ προκύπτει ότι αυτά τα 3 εκατ. ευρώ που πήρε ο κ. Καλογρίτσας από την εταιρεία ήταν δεσμευμένα για μήνες μετά την κυκλοφορία της εφημερίδας, ως τον Ιανουάριο του 2017, όταν επεστράφησαν στον κ. Καλογρίτσα».

Αναφέρθηκε επίσης στα «βοσκοτόπια», θυμίζοντας ότι «ήταν η κυβέρνηση Σαμαρά που το 2012-2013 διαφήμιζε την εν λόγω περιοχή ως “μέγιστη επενδυτική ευκαιρία” διά στόματος του Ν. Μηταράκη (σ.τ.σ. νυν υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου), ότι μιλούσε για επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ. Καταγγείλτε τότε και την Grant Thornton. Καταγγείλτε και το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έχει κρίνει επί όλων αυτών που σήμερα θέτετε ως δήθεν στοιχεία που ενοχοποιούν τον κ. Παππά. Ότι δήθεν μεσολάβησε, επέτρεψε παρανόμως στον κ. Καλογρίτσα να συμμετάσχει σε διαγωνισμό που δεν έπρεπε να συμμετάσχει. Όλα αυτά έχουν κατατεθεί ως ενστάσεις στο ΣτΕ από τους υπόλοιπους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Και έχουν απορριφθεί, ένα προς ένα».

Μετά από «πέντε χρόνια λάσπης, συκοφαντίας, εκβιασμών, απειλών από τα εκδοτικά συγκροτήματα που συνθέτουν το καθεστώς Μητσοτάκη -γιατί μιλάμε πλέον για “καθεστώς” σε αυτή τη χώρα. Και καταλήξατε να φέρετε αυτήν την φάρσα. Πέντε χρόνια έχετε γεμίσει τον κόσμο απειλές, εκβιασμούς, φωνασκίες. Έχετε πονέσει βουνό και έχετε γεννήσει ποντίκι, το έχετε καταλάβει; Αυτή η πρόταση είναι πολιτικά εκδικητική, νομικά αστεία, πραγματολογικά αντιφατική. Τον κ. Καλογρίτσα που “μπροστινό” τον ανεβάζατε και “απατεώνα” τον κατεβάζατε, τον ανάγετε σήμερα σε απόλυτο αξιόπιστο μάρτυρα που στηρίζει το σύνολο των κατηγοριών σας απέναντι στον Νίκο Παππά. Τον έχετε δηλαδή δικαιώσει εσείς οι ίδιοι στην πραγματικότητα. Παίρνετε θέση σε διαμάχη ιδιωτών υιοθετώντας στο σύνολό της μία μαρτυρία ενός εκ των δύο, που έχει κριθεί από τα δικαστήρια ως απαράδεκτη», όπως είπε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

«Πώς έχει το θράσος -γιατί περί θράσους πρόκειται- η ΝΔ να μιλάει για διαπλοκή; Για αλισιβερίσια, για παράνομους πλουτισμούς; Ξέρετε σε ποια παράταξη ανήκετε; Έχετε εικόνα; Έχετε δει τελευταία δελτία ειδήσεων; Έχετε δει σε ποια συνθήκη βρίσκεται η ενημέρωση στη χώρα; Θεωρείτε ότι αυτό είναι τυχαίο; Δεν έχει να κάνει με τα ανεξόφλητα γραμμάτια; Μιλάει για σχέσεις με επιχειρηματίες η παράταξη του Κυριάκου Μητσοτάκη», είπε γελώντας ο κ. Τζανακόπουλος, «μιλάει στην Αριστερά για σχέσεις με επιχειρηματίες. Η παράταξη του “σκόιλ ελικίκου”, των απευθείας αναθέσεων, των εταιρειών που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια και δεν τις βρίσκουμε στο ΓΕΜΗ να δούμε πού θα πάει το επόμενο κατοστάρικο, διακοσάρικο, τρακοσάρικο, εκατομμύριο. Η παράταξη των υποκλοπών, του Μαυρίκη και του Γρυλάκη. Η παράταξη που φυγάδευσε τον πρωθυπουργικό φίλο κ. Χριστοφοράκο έρχεται και μας κάνει μαθήματα για σχέση με επιχειρηματίες. Η υπόθεση αυτή θα πάρει τον δρόμο της, έχετε προαποφασίσει, όπως και στην προηγούμενη. Να ξέρετε καλά, η γραμμή της εκδίκησης που ακολουθείτε δεν θα σας βγει σε καλό. Και όταν μιλάτε για αλισιβερίσια, για σχέσεις με επιχειρηματίες, να ξέρετε ότι βοά ο τόπος, βοά η κοινωνία για το ποιοι μπαινοβγαίνουν στο Μαξίμου, για εκατομμύρια που έρχονται και φεύγουν. Θα έχετε χρόνο να τα σκεφτείτε καλά για να απολογηθείτε όταν έρθει εκείνη η ώρα».

Καραθανασόπουλος: Στόχος της ΝΔ να αλλάζει η ατζέντα – «Παρών» από το ΚΚΕ

Για προσπάθεια αλλαγής της ατζέντας μίλησε ο εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, ο οποίος εξέφρασε τη διαφωνία του με τη σύσταση της προανακριτικής επιτροπής και προανήγγειλε ότι το κόμμα του θα δηλώσει «παρών» στη ψηφορορία.

Όπως σημείωσε, η κυβέρνηση επιχειρεί να συγκαλυφθούν οι «εγκληματικές» ευθύνες της στη διαχείριση της πανδημίας και την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής της κατά των εργαζόμενων και υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, να οδηγήσει σε αποπροσανατολισμό του λαού και σε ένταση της «δικομματικής κοκορομαχίας» και να συγκαλύψει τη συμφωνία που έχουν, επί της ουσίας, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ με τις στρατηγικές επιλογές της άρχουσας τάξης με την πολιτική της ΕΕ.

Ο κ. Καραθανασόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει, επίσης, να συγκαλύψει την πραγματικότητα που επικρατεί στα ΜΜΕ και το τηλεοπτικό τοπίο, αναδεικνύει το δένδρο που είναι οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ με Καλογρίτσα, και οι δύο προσπαθούν να κρύψουν το δάσος, ότι δηλαδή η ενημέρωση είναι στα χέρια μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Παππάς: Διάτρητη, αποσπασματική και προσβλητική η πρόταση της ΝΔ

«Κινείστε εναντίον μου για μια διαδικασία κατά την οποία το Δημόσιο δεν δαπάνησε αλλά εισέπραξε», τόνισε ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, στο πλαίσιο της συζήτησης της πρότασης 30 βουλευτών της ΝΔ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής εναντίον του, για την υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών το 2015 και 2016.

Σημειώνεται, ότι η συζήτηση για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής κατά του πρώην υπουργού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ξεκίνησε το πρωί της Τρίτης (30/03) στην Ολομέλεια της Βουλής.

Παρουσία του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Παππάς είπε ότι είναι περήφανος που ανεβαίνει στο βήμα με αφορμή τη «διάτρητη, αποσπασματική και προσβλητική για τον κοινό νου» πρόταση της ΝΔ, η οποία είναι «προϊόν ενός αδυσώπητου ανταγωνισμού μεταξύ της εθελοδουλίας απέναντι στα συμφέροντα και του θράσους απέναντι στον ελληνικό λαό».

«Η ΝΔ αγνοεί τις σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων»

Για την υπόθεση Καλογρίτσα, είπε ότι υπάρχει μια αστική διαφορά μεταξύ δύο επιχειρηματιών, ότι η ΝΔ υιοθετεί ένα μέρος των επιχειρημάτων του ενός μέρους, αγνοεί τις θέσεις της άλλης πλευράς, και αγνοεί τις σχετικές αποφάσεις των δικαστηρίων. Όπως είπε ο κ. Παππάς, ο κ. Καλογρίτσας αποκλείστηκε από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες επειδή δεν κατέβαλε την πρώτη δόση για την άδεια. Επίσης ότι τα 3 εκατ. της εγγυητικής δεσμεύτηκαν υπέρ του Δημοσίου: «Τόσο πολύ τον βοηθήσαμε. Του δεσμεύσαμε τα χρήματα και τον αποκλείσαμε από τον διαγωνισμό» είπε ο κ. Παππάς.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ (ν.4339) για τις τηλεοπτικές άδειες, δεν είναι αντισυνταγματικός όπως ακούγεται, και ότι τα κανάλια αυτή τη στιγμή, λειτουργούν με βάση αυτόν τον νόμο. Κάλεσε επίσης τη ΝΔ, εάν όσα έλεγε ως αντιπολίτευση ισχύουν και σήμερα «γιατί δεν τον καταργείτε; Γιατί δεν πάτε τα κανάλια σε 24 από αύριο, όπως είχατε πει;». Όσο για την έκθεση του Ινστιτούτου της Φλωρεντίας (για τον αριθμό των καναλιών), που «συκοφαντήσατε» -όπως είπε- καταλόγησε υποκρισία στη νυν κυβέρνηση καθώς η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως έδωσε 7 υποτροφίες σε παιδιά να σπουδάσουν εκεί.

Αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, είπε ότι «εάν θέλαμε τόσο πολύ να δώσουμε κανάλι στον κύριο, θα μπορούσαμε να δεχθούμε την αρχική λύση που μας πρότειναν οι καναλάρχες, δηλαδή να μη γίνει κανένας διαγωνισμός, και να υπάρξει ένα χαμηλό τίμημα 5-7 εκατ. για τον καθένα». Σημείωσε ακόμα ότι ο κ. Καλογρίτσας ήταν μέτοχος της GPO του κ. Θεοδωρικάκου ο οποίος ήταν σύμβουλος του κ. Μητσοτάκη.

«Η ώρα που θα πληρώστε για τις συκοφαντίες σας πλησιάζει»

Καταλήγοντας, ο κ. Παππάς είπε ότι «σύντομα θα κληθείτε να λογοδοτήσετε για όσα κάνετε αυτή τη στιγμή […] Μας κατηγορείτε για μια υπόθεση, που το δημόσιο είχε όφελος 200 εκατ. από φόρο διαφήμισης και τέλη χρήσης συχνοτήτων και, εάν δεν συνεχίσετε να απαλλάσσετε τα κανάλια από την υποχρέωσή τους να πληρώνουν για τις τηλεοπτικές άδειες, άλλα 250 εκατ.»,

«Το Δημόσιο δεν έχασε λεφτά από τον διαγωνισμό μας αλλά έχασε στις απευθείας αναθέσεις της κυρίας Νικολάου, στην Τράπεζα Πειραιώς που ετοιμάζετε μεγάλη ληστεία σε βάρος του Δημοσίου, στο ξεπούλημα του Ερημίτη, στη σκοτεινή σύμβαση με την Palanir, στην παράδοση δεδομένων και μεταδεδομένων στη Cisco» είπε -μεταξύ άλλων- ο κ. Παππάς και κατέληξε:

«Όταν μιλάτε για την παράταξη μας πρέπει να προσέχετε. Έχετε τη φωλιά σας λερωμένη, και η ώρα που θα πληρώστε βαρύ τίμημα για τις συκοφαντίες σας, πλησιάζει».

Τσίπρας: Η κυβέρνηση έχει βάλει τη χώρα στον αυτόματο πιλότο μιας αναποτελεσματικής καραντίνας

Την απουσία των βουλευτών της συμπολίτευσης σχολίασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΠροοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της ομιλίας του στη Βουλή για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην υπουργό, Νίκο Παππά, κάνοντας επίθεση στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης όχι μόνο ανέβασε τους τόνους αλλά μίλησε για «καθεστώς» σχολιάζοντας ότι τα καθεστώτα πέφτουν με πάταγο κι ότι συνήθως δεν τα ρίχνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά η δημοκρατία. Έκανε λόγο για «πράξεις πολιτικής αντεκδίκησης» την ώρα που η κυβέρνηση έχει βάλει τη χώρα στον αυτόματο πιλότο μίας ατελέσφορης και αναποτελεσματικής καραντίνας και σχολίασε: «Αν η απάντηση στο δράμα των νοσοκομείων και στην εκατόμβη νεκρών είναι η δίωξη του Νίκου Παππά και του ΣΥΡΙΖΑ επειδή έβαλε τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, τότε ο πρωθυπουργός είναι διχαστικός». Αναρωτήθηκε δε δίνοντας στίγμα για το τί θα μπορούσε να συμβεί εάν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει εκ νέου την διακυβέρνηση της χώρας: «Εμείς άραγε πόσες προανακριτικές επιτροπές πρέπει να προκαλέσουμε όταν έρθουμε στη διακυβέρνηση; Δεν θα ξέρουμε από πού να το πιάσουμε και πού να το αφήσουμε».

«Η εικόνα των άδειων κυβερνητικών εδράνων είναι χαρακτηριστική και συμβολική για το τι συμβαίνει τούτη την ώρα στη χώρα. Απούσα η κυβέρνηση από τη Βουλή, απούσα και από το δράμα που ζει ο ελληνικός λαός», είπε χαρακτηριστικά στην αρχή της ομιλίας του, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει βάλει «τη χώρα στον αυτόματο πιλότο μιας ατελέσφορης και αναποτελεσματικής καραντίνας».

«Έχετε αφήσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας απροστάτευτο, χωρίς καμία ουσιαστική ενίσχυση να αντιμετωπίσει την υγειονομική κρίση. Έχετε αφήσει τα νοσοκομεία μας να καταρρεύσουν. Χθες ήταν η χειρότερη ημέρα από την έναρξη της πανδημίας. Στις ΜΕΘ δεν υπάρχει πια κρεβάτι ούτε για δείγμα. Ενώ δεκάδες συμπολίτες μας περιμένουν στη λίστα αναμονής, πρόχειρα διασωληνομένοι στους θαλάμους με φορητούς αναπνευστήρες και χωρίς την ενδεδειγμένη φροντίδα», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, ενώ καταλόγισε στην κυβέρνηση πως ρίχνει «την ευθύνη μια στους πολίτες, μια στους γιατρούς», σχολιάζοντας ότι μετά τις «επιτάξεις φιάσκο», τα “βάζουν” τώρα με τους «φαρμακοποιούς, με τους επαγγελματίες, τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες».

Υπογράμμισε πως ο κ. Μητσοτάκης δεν βρίσκεται στη Βουλή «όχι γιατί δεν είναι πολιτική του επιλογή, είναι προσωπικά δική του η δίωξη, αλλά από προσωπική δειλία καθώς δεν έχει επιχειρήματα και φοβάται την αντιπαράθεση». Ανέφερε πως μοναδικό του σχέδιο είναι «πώς θα σπιλώσει και ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή στοχεύοντας τους πολιτικούς του αντιπάλους» και τόνισε πως εάν ο πρωθυπουργός ήταν παρών θα τού απηύθυνε ενώπιος ενωπίω τα ερωτήματα που βρίσκονται στα χείλη κάθε υπεύθυνου ανθρώπου: «Σοβαρά τώρα κύριε Μητσοτάκη με 70 νεκρούς την ημέρα, τον φόβο να σκιάζει την κοινωνία και το μόνο που σκέφτεστε είναι πώς θα στήσετε πολιτικά ικριώματα για τους πολιτικούς σας αντιπάλους; Σοβαρά με τους γιατρούς να υψώνουν φωνή απόγνωσης, εσείς μηχανορραφείτε για να εκδικηθείτε και να εξουδετερώσετε τους πολιτικούς σας αντιπάλους; Με την οικονομία να βουλιάζει, τη μεσαία τάξη σε κλοιό φόβου, τους νέους σε κλίμα οργής και εκατομμύρια εργαζόμενους σε κατάσταση πολιορκίας το μόνο που ονειρεύεστε είναι ειδικά δικαστήρια, εδώλια και πόλωση;».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετατρέψει τη Βουλή και την δικαιοσύνη σε πλυντήρια της πολιτικής της και εργαλεία σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων και ανέφερε πως ούτε οι πολίτες που ψήφισαν τη ΝΔ δεν ανέμεναν τέτοιου είδους ανικανότητα και κυνισμό. Κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό πως έχει δομικό πρόβλημα «δείχνει προς τα έξω ότι ζει σε παράλληλο σύμπαν και ότι έχει παντελή έλλειψη της αίσθησης για το τί συμβαίνει στον κόσμο, αφού ζει σε έναν δικό του».

Μίλησε για την «γενναία επιχορήγηση στα ΜΜΕ για να λιβανίζουν» και σχολίασε ότι στην κυβέρνηση φαίνονται φυσιολογικές οι απευθείας αναθέσεις ακόμη και της «πρωταθλήτριας» κυρίας Νικολάου που ανέθεσε σε μίνι μάρκετ δεκάδες χιλιάδες ευρώ για χλωρίνες, όπως και οι ανέμελες βόλτες του κ. Μητσοτάκη με τσαμπούνες, αλλά και η παραπομπή του πολιτικού αντιπάλου της κυβέρνησης την ώρα που η χώρα έχει το μεγαλύτερο αρνητικό ρεκόρ από την έναρξη της πανδημίας.

Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία οι πράξεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη να στήσει δύο δικαστήρια για δύο περιπτώσεις (Παπαγγελόπουλος, Παππάς) δείχνει πως το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι «όποιος ερευνά συστημικά σκάνδαλα και εφαρμόζει το σύστημα και τον Νόμο θα διώκεται». Εξ αυτού του λόγου σχολίασε ότι πρόκειται για καθεστωτικό μήνυμα και παρατήρησε πως «θέλετε να στήνετε ειδικά δικαστήρια χωρίς να υπάρχει ζήτημα ζημίας του ελληνικού δημοσίου, κάτι που συνιστά παγκόσμια πρωτοτυπία».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αυτές οι επιλογές που δημιουργούν διχαστικό και τοξικό κλίμα οφείλονται είτε στο ότι η κυβέρνηση έχει να ξεπληρώσει γραμμάτια στη διαπλοκή είτε γιατί πιστεύει ότι κάνει αντιπερισπασμό από τα βαθιά αδιέξοδά της. Διερωτήθηκε «ποιο ακριβώς είναι το σκάνδαλο στην προκειμένη περίπτωση» και έκανε λόγο για γενναία προσπάθεια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να βάλει τάξη στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο που επί 30 συναπτά έτη όλες οι κυβερνήσεις είχαν αφήσει αρρύθμιστο. Θύμισε μάλιστα πως ο Κώστας Καραμανλής είχε μιλήσει στο παρελθόν για «καθεστώς νταβατζήδων» και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προηγούμενα είχε υιοθετήσει τον όρο «διαπλοκή».

Σημείωσε για τον εαυτό του πως «αν για κάτι αισθάνομαι περήφανος και δυνατός πολιτικά είναι ότι δεν χρωστάω σε κανέναν» και ανέφερε ότι η κυβέρνηση θέλει να στήσει ειδικό δικαστήριο γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ με το καλημέρα είπε στους καναλάρχες να πληρώσουν ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ δίνει συνεχώς. Προειδοποίησε την κυβέρνηση «να προσέχετε γιατί θέλετε να πάτε για μαλλί και θα βγείτε κουρεμένοι» αναφέροντας πως ο δρόμος που ακολουθεί είναι ολισθηρός κι επικίνδυνος.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε την ομιλία του αναφέροντας ότι στην κοινωνία έχει δημιουργηθεί ένα εκρηκτικό μείγμα και τόνισε πως «όσες δίκες και να τάξετε στην διαπλοκή που σάς υποστηρίζει όσους αντιπερισπασμούς και να στήσετε σε λίγο δεν θα μπορείτε να αναχαιτίσετε την οργή». Κατέληξε με την επισήμανση πως όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσει αυτό η κυβέρνηση τόσο καλύτερα για τον τόπο που χρειάζεται μία δημοκρατική, προοδευτική κυβέρνηση με σχέδιο, μία κυβέρνηση που δεν θα εξοντώνει τους πολιτικούς της αντιπάλους.

Κουτσούμπας: Συζητήσεις σαν τη σημερινή, θεωρούνται και «οξυγόνο», για να κρύβουν την άθλια πραγματικότητα

«Την ώρα που η πανδημία έχει χτυπήσει κόκκινο, τα ρεκόρ, σπάνε το ένα μετά το άλλο σε κρούσματα και σε διασωληνωμένους, το δημόσιο σύστημα υγείας, έχει καταρρεύσει και το ιδιωτικό, όχι μόνο δεν επιτάσσεται, αλλά κάνει και χρυσές δουλειές από πάνω, την ώρα που επιβάλλονται νέα σούπερ μνημόνια, τι πιο βολικό, τι πιο αποπροσανατολιστικό από μια συζήτηση για τη σύσταση μιας ακόμη προανακριτικής επιτροπής…», τόνισε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του στη Βουλή.

Επισήμανε ότι «πλείστες όσες προανακριτικές, εξεταστικές επιτροπές συστήνονται, προσφέρουν θέαμα, και στο τέλος απλά συγκαλύπτουν τις βαθύτερες αιτίες της διαπλοκής των διαφόρων αστικών κομμάτων με τα διάφορα επίσης οικονομικά κι επιχειρηματικά συμφέροντα».

Είπε ότι για τον λαό και τα προβλήματά του αυτό που επείγει σήμερα, δεν είναι μια ακόμη τέτοια προανακριτική, «ωστόσο για τις εκάστοτε κυβερνήσεις, για το αστικό πολιτικό σύστημα, συζητήσεις σαν τη σημερινή, θεωρούνται και “οξυγόνο”, για να κρύβουν την άθλια πραγματικότητα και για να συντηρούν μια αποπροσανατολιστική διπολική αντιπαράθεση».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ έχει ήδη τοποθετηθεί γι’ αυτή καθ’ εαυτή τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής, και η θέση του είναι ότι «η πρόταση της ΝΔ δεν τεκμηριώνεται με τα μέχρι τώρα στοιχεία, που είναι σε γνώση των κομμάτων. Βεβαίως, θα μπορούσε στη Βουλή να συσταθεί μια εξεταστική επιτροπή, ώστε να διερευνηθούν όλες οι πτυχές της υπόθεσης και οι ευθύνες που απορρέουν για πολιτικά πρόσωπα και πρώην υπουργούς».

«Σε κάθε περίπτωση για το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο. Όλες, μα όλες οι κυβερνήσεις, ανάμεσα σε αυτές και του ΣΥΡΙΖΑ, όπως τώρα της ΝΔ, προσπαθούν να παίξουν πολιτικά παιχνίδια με τα ΜΜΕ, με τους μεγαλοεπιχειρηματίες που ελέγχουν την ενημέρωση», πρόσθεσε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να μπει στο παιχνίδι των Μέσων Ενημέρωσης, επιχειρώντας μια αναδιανομή της πίτας ανάμεσα πάλι σε μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα», ανέφερε. «Ανακάτεμα της τράπουλας και αποτύπωση των νέων συσχετισμών στο επιχειρηματικό πεδίο, αυτή ήταν η ουσία και ο βαθύτερος σκοπός του νόμου Παππά και του διαγωνισμού για τις άδειες. Και δεν ήταν φυσικά η προστασία του αγαθού της ενημέρωσης ή το να πληρώσουν οι καναλάρχες για τις άδειες», πρόσθεσε.

Τόνισε ότι μετά τον διαγωνισμό ξεκίνησαν «οι εκπτώσεις προς τους μεγαλοϊδιοκτήτες για το αντίτιμο που έπρεπε να καταβάλουν, ότι υπήρξαν ευνοϊκές ρυθμίσεις για άλλες δραστηριότητές τους και τελικά εν μέσω πανδημίας ήρθε η κυβέρνηση τώρα της ΝΔ να τους χαρίσει βέβαια ολόκληρη την ετήσια δόση της τάξης των 3,5 εκατ. ευρώ, για την ακρίβεια 3.400.000 ευρώ. Τους βάζετε να καταβάλλουν και 50 χιλιάδες».

Είπε ότι χαρίζονται χρήματα που «θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για τη στήριξη του δημοσίου συστήματος υγείας, για τα σχολεία, για μέσα μεταφοράς, για να στηριχθούν εργαζόμενοι, για να καλυφθούν άλλες επείγουσες ανάγκες και πολλά προβλήματα» και τόνισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε αυτό το τηλεοπτικό τοπίο. Γιατί κι αυτός παρέδωσε την ενημέρωση στα μεγάλα συμφέροντα».

Υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ, όταν ψηφιζόταν ο νόμος Παππά, έλεγε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει πραγματική, αντικειμενική ενημέρωση, όταν αυτή είναι στα χέρια των μεγάλων επιχειρηματιών» και τότε ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε επί λέξει ότι «τα κανάλια είναι σπορ για μεγάλα πορτοφόλια».

«Τα μεγάλα πορτοφόλια, την ενημέρωση θα την οργανώσουν με βάση τα δικά τους οικονομικά, πολιτικά, επιχειρηματικά συμφέροντα και με βάση την πολύμορφη διαπλοκή κυρίως, που επιδιώκουν κάθε φορά να έχουν με το πολιτικό σύστημα και με τα κυβερνητικά κόμματα», υπογράμμισε.

«Απλά γιατί δεν μπορεί να αποσπάται η ενημέρωση, ως αγαθό και δικαίωμα και όχι ως εμπόρευμα -όπως είναι σήμερα- από το ποιος έχει την ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης», σχολίασε.

Υπενθύμισε επίσης ότι το ΚΚΕ έλεγε «πως δεν υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες, για να υπάρχει έστω σε αυτό το πλαίσιο μια στοιχειώδης πολυφωνία» και ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε μαζί με την ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ την σύνθεση του ΕΣΡ το οποίο σήμερα παραδέχονται ότι «είναι ένα διακοσμητικό στοιχείο σε όλη αυτή την ασυδοσία, σε όλη αυτή την αυθαιρεσία των καναλαρχών».

Ανέφερε ακόμα ότι οι καναλάρχες πλήρωσαν ένα πολύ μικρό αντίτιμο σε σχέση με τα υπερκέρδη που έχουν, αναφέρθηκε στον μιντιακό αυταρχισμό που «πάει χέρι – χέρι με την καταστολή και τον αυταρχισμό» και υπογράμμισε ότι «όλοι μαζί ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΚΙΝΑΛ είναι υπεύθυνοι για τη σημερινή κατάντια».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην πανδημία που πλήττει τον ελληνικό λαό και υπογράμμισε ότι «είναι κρίσιμο να παρθούν μέτρα προστασίας παντού, ιδιαίτερα στους χώρους δουλειάς, να τρέξει ο εμβολιασμός του πληθυσμού με πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια, να θωρακιστεί το δημόσιο σύστημα, να προχωρήσετε στην επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων».

«Είναι αδιανόητο κι εγκληματικό, αυτή τη στιγμή να αρνείστε πεισματικά την επίταξη των μεγάλων ιδιωτικών κλινικών. Είναι αδιανόητο κι εγκληματικό οι επιχειρηματίες της υγείας να συνεχίζουν να θησαυρίζουν πάνω στη ζωή, πάνω στον πόνο χιλιάδων ανθρώπων. Κι αυτό το έγκλημα στο βωμό του κέρδους ούτε ξεχνιέται ούτε παραγράφεται», τόνισε.

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του υπουργού Υγείας, επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «θέλετε δημόσιο σύστημα υγείας εμπορευματοποιημένο, υποβαθμισμένο για να κάνουν χρυσές δουλειές οι έμποροι της υγείας είτε κλείνοντας δουλειές με το δημόσιο, είτε πουλώντας ακριβά τις υπηρεσίες υγείας στις ιδιωτικές δομές».

Υπογράμμισε ότι παρά τις επιθέσεις στους αγωνιστές συνδικαλιστές υγειονομικούς, ο λαός γνωρίζει την μάχη των νοσοκομειακών γιατρών και της Ομοσπονδίας τους για σωθούν ανθρώπινες ζωές και στηλίτευσε την εκδικητική απόλυση του προέδρου του συλλόγου εργαζομένων του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», Κώστα Καταραχιά, σημειώνοντας ότι είναι «ο μοναδικός επικουρικός γιατρός σε όλη τη χώρα που δεν πήρε παράταση της σύμβασής του μέχρι τον Οκτώβριο. Την ώρα που το σύστημα έχει ανάγκη από προσλήψεις».

Είπε ότι αν είχε εισακουστεί το ΚΚΕ η κατάσταση με τον μαζικό εμβολιασμό θα ήταν διαφορετική, και εγκάλεσε την κυβέρνηση ότι «ροκανίζει πολύτιμο χρόνο, έρμαιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συμμετέχοντας έτσι στον σκληρό εγκληματικό ανταγωνισμό μεταξύ των διαφόρων ομίλων του φαρμάκου, που στοιχίζει όμως σε ανθρώπινες ζωές».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε και στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ και τη συνομιλία του πρωθυπουργού με το νέο πρόεδρο των ΗΠΑ σημειώνοντας ότι «η Σύνοδος Κορυφής και η κοινή δήλωση των 27 για τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας έδειξαν ότι η ΕΕ καθορίζει τη στάση της στα παζάρια που εξελίσσονται με βάση τα συμφέροντα των δικών της ευρωπαϊκών μονοπωλίων και την προώθηση της στρατηγικής της σχέσης με την Τουρκία».

«Όποια άλλη ερμηνεία, όποια άλλη εκτίμηση, ανήκει στην σφαίρα της φαντασίας και όχι στην πραγματικότητα. Όλα τα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου έχουν εκτεθεί ανεπανόρθωτα», τόνισε.

«Στα θέματα της εμπλοκής της Ελλάδας στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, των ΗΠΑ υπάρχει απόλυτη, αδιάψευστη σύμπλευση της κυβέρνησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και άλλα κόμματα του ευρωατλαντικού τόξου» είπε ο Δ. Κουτσούμπας.

«Οι αμερικάνικες αναφορές για τον ρόλο της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο, στα Δυτικά Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, συνδέονται με την όξυνση των ανταγωνισμών των ΗΠΑ με τη Ρωσία και την Κίνα, αλλά και με την προετοιμασία της συνεκμετάλλευσης στο Αιγαίο, στην Ανατολική Μεσόγειο, προς όφελος των αμερικάνικων και ευρωπαϊκών ενεργειακών ομίλων» πρόσθεσε.

Είπε ότι λαός καταλαβαίνει πως «αυτή η εμπλοκή της χώρας σε τέτοια επικίνδυνα σχέδια, για κάποιους λίγους μυρίζει κέρδη και επενδύσεις, αλλά για τον ελληνικό λαό μυρίζει παραπέρα οικονομική κρίση, πολεμικές εμπλοκές, προσφυγιά, προβλήματα, αβεβαιότητα».

«Όλα αυτά απασχολούν τον ελληνικό λαό, την ελληνική νεολαία και όχι το “εδώ παπάς, εκεί παπάς πού είναι ο παπάς” που ακούμε επαναλαμβανόμενα εδώ μέσα σήμερα», κατέληξε στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...