9 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Ραγδαία Ανάπτυξη για την Ελληνική Οικονομία Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο


Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σχετικά με τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, η ελληνική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό υψηλότερο από εκείνον της Ευρωζώνης. Ειδικά, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 2,3% φέτος και 2% το 2025, σε σύγκριση με αύξηση 0,8% και 1,2%, αντίστοιχα, για την Ευρωζώνη.

Αναφορικά με τον πληθωρισμό, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο 2,9% φέτος και στο 2% το 2025 στην Ελλάδα, έναντι 2% και 2,1%, αντίστοιχα, στην Ευρωζώνη. Επιπλέον, η ανεργία φαίνεται να μειώνεται από 11,1% το 2023 σε μέσα επίπεδα 10,5% φέτος και περαιτέρω στο 10,1% το 2025. Στην Ευρωζώνη, η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί λίγο φέτος στο 6% και να μειωθεί στο 5,8% το 2024.

Στην ευρύτερη εικόνα, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με σταθερό ρυθμό 3,2% τόσο φέτος όσο και το 2025. Παράλληλα, τονίζει τους καθοδικούς κινδύνους που απορρέουν από την κλιμάκωση γεωπολιτικών εντάσεων στα διάφορα μέρη του κόσμου και την εφαρμογή περιοριστικών πολιτικών στο διεθνές εμπόριο.

Μια θετική εξέλιξη είναι ότι η μάχη κατά του πληθωρισμού φαίνεται να έχει αποδώσει καρπούς. Μετά το υψηλό επίπεδο του 9,4% που παρατηρήθηκε το τρίτο τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση, το ΔΝΤ προβλέπει ότι ο γενικός πληθωρισμός θα μειωθεί στο 3,5% μέχρι το τέλος του 2025. Οι περισσότερες χώρες πλησιάζουν τους στόχους που έχουν θέσει οι κεντρικές τράπεζες, με αποτέλεσμα να ανοίγεται ο δρόμος προς νομισματική χαλάρωση.

Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ, η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα συνεχιστεί με ρυθμούς 2,8% φέτος και 2,2% το 2025. Ωστόσο, το δημοσιονομικό έλλειμμα αναμένεται να παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, φθάνοντας το 6,1% του ΑΕΠ το 2029, με συνέπεια την αύξηση του δημόσιου χρέους που θα φτάσει το 134% του ΑΕΠ. Στην Ευρωζώνη, αντίθετα, το χρέος εκτιμάται ότι θα σταθεροποιηθεί στο 88% του ΑΕΠ, με ποικιλία στα επίπεδα χρέους μεταξύ των χωρών.

Το ΔΝΤ προτείνει τρεις βασικές αλλαγές στις πολιτικές που ακολουθούνται σε παγκόσμιο επίπεδο. Πρώτον, να υπάρξει μείωση των επιτοκίων, που θα υποστηρίξει τη δραστηριότητα σε περίοδο χαλάρωσης της αγοράς εργασίας σε πολλές ανεπτυγμένες οικονομίες. Δεύτερον, η δημοσιονομική πολιτική χρειάζεται προσοχή για να σταθεροποιηθεί η δυναμική του χρέους και να αποκατασταθούν τα αναγκαία δημοσιονομικά “μαξιλάρια”. Τέλος, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις που θα ενισχύσουν την ανάπτυξη, καθώς υπάρχουν ακόμη πολλές δυνατότητες βελτίωσης στην παραγωγικότητα.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin