12 Οκτωβρίου, 2024

Imerida

Προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την οικονομική ανάπτυξη 2024-2026


Μικρή επιτάχυνση της ανάπτυξης αναμένει η Τράπεζα της Ελλάδος για την περίοδο 2024 – 2025, σύμφωνα με το πρόσφατο οικονομικό της δελτίο. Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι το ΑΕΠ της χώρας θα αυξηθεί κατά 2,2% το 2024 από 2% το 2023, με τον ρυθμό ανάπτυξης να διαμορφώνεται στο 2,5% το 2025 και 2,3% το 2026.

Η πλήρης επιτυχία του σχεδίου ανάκαμψης της ΕΕ θα έχει σημαντική επίδραση στο πραγματικό ΑΕΠ, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί κατά 7% έως το 2026. Αυτή η αύξηση θα προέλθει κυρίως από την ενίσχυση των επενδύσεων και της παραγωγικότητας, οδηγώντας σε βελτίωση επίσης της απασχόλησης και των φορολογικών εσόδων. Για το 2024, η ανάπτυξη θα στηριχθεί κυρίως στις επενδύσεις που χρηματοδοτούνται από ευρωπαϊκούς πόρους και στην ιδιωτική κατανάλωση.

Η ΤτΕ εκτιμά επίσης ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 3,0% το 2024. Αυτό οφείλεται στη μείωση των τιμών στα τρόφιμα, τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά και τις υπηρεσίες. Θέση της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ότι η δημοσιονομική πολιτική το 2024 θα είναι ελαφρώς επεκτατική, εξαιτίας των αυξημένων επενδυτικών δαπανών που σχετίζονται με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Παρ’ όλα αυτά, οι κίνδυνοι που απειλούν την ανάπτυξη παραμένουν. Η ΤτΕ αναφέρει κινδύνους από πιθανή κλιμάκωση της γεωπολιτικής κρίσης στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή. Αν αυτά τα γεγονότα πραγματωθούν, οι ρυθμοί ανάπτυξης μπορεί να μειωθούν λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και των πιέσεων στις τιμές της ενέργειας.

Αναφορά γίνεται και για την βιωσιμότητα του Δημοσίου Χρέους. Η ΤτΕ προβλέπει ότι, λόγω αυξημένων δαπανών κατά την πανδημία και της ενεργειακής κρίσης, ο λόγος του Δημοσίου Χρέους προς το ΑΕΠ θα παρουσιάσει μία σταδιακή αύξηση μεσοπρόθεσμα. Ωστόσο, με την έγκαιρη απόσυρση των επεκτατικών δημοσιονομικών μέτρων και την αποτελεσματική αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, αναμένεται ότι η πορεία του χρέους και των χρηματοδοτικών αναγκών θα επανέλθει σε πτωτική τροχιά.

Αν και οι κίνδυνοι βιωσιμότητας παραμένουν περιορισμένοι μεσοπρόθεσμα, υπάρχουν ανησυχίες για το μακροπρόθεσμο μέλλον λόγω της αναχρηματοδότησης των δανείων με ευνοϊκούς όρους υπό όρους αγοράς. Αυτό απαιτεί προσοχή και δέσμευση σε δημοσιονομική επαγρύπνηση για την αποφυγή δυσμενών διαταραχών.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin