6 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Προοπτικές Ανάπτυξης της Γαλάζιας Οικονομίας στην Ελλάδα και η Σημασία της Περιβαλλοντικής Βιωσιμότητας


Ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, δήλωσε σήμερα σε εκδήλωση του Δήμου Πειραιά, σε συνεργασία με το Blue Innovators of Piraeus, ότι η «Γαλάζια Οικονομία» έχει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης στη χώρα μας την επόμενη περίοδο. Για να διασφαλιστεί όμως αυτή η ανάπτυξη, είναι αναγκαίο οι σχετικοί τομείς να καταβάλουν προσπάθειες για τη μείωση του περιβαλλοντικού και κλιματικού αποτυπώματος τους. Η υπεραλίευση και οι μη βιώσιμες αλιευτικές πρακτικές παραμένουν απειλές για τους θαλάσσιους πόρους, ενδεχομένως οδηγώντας σε εξάντληση αποθεμάτων και καταστροφή του οικοσυστήματος.

Η έννοια της «Γαλάζιας Οικονομίας» αναφέρεται στις οικονομικές δραστηριότητες που διεξάγονται στη θάλασσα και στις ακτές. Αυτές περιλαμβάνουν την αλιεία, την υδατοκαλλιέργεια, την υπεράκτια άντληση πετρελαίου και φυσικού αερίου, την υπεράκτια αιολική ενέργεια, την αφαλάτωση, τη ναυτιλία και τον θαλάσσιο τουρισμό. Στον τομέα αυτό απασχολούνται 446.000 εργαζόμενοι, αποτελώντας το 11,4% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Αυτοί οι κλάδοι παράγουν περίπου 6,5 δισ. ευρώ σε Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία, που αντιστοιχεί στο 4,1% της συνολικής ΑΠΑ.

Μέσα στη Γαλάζια Οικονομία, ο παράκτιος τουρισμός έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στην απασχόληση, απασχολώντας το 83% των εργαζομένων στον τομέα. Οι θαλάσσιοι έμβιοι πόροι αποτελούν το 8% του εργατικού δυναμικού της Γαλάζιας Οικονομίας, με τα μερίδια των υπολοίπων κλάδων να είναι αρκετά μικρότερα. Εντυπωσιακό είναι ότι η Ελλάδα κατατάσσεται 5η και 2η αντίστοιχα στην ΕΕ ως προς τη συμβολή του παράκτιου τουρισμού στην ΑΠΑ και στην απασχόληση.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin