1 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Πράσινες Επενδύσεις και Βιώσιμη Ανάπτυξη στην Ελλάδα και την Ευρώπη


Το θέμα των πράσινων επενδύσεων, που έχει γίνει η βάση για την ανάπτυξη ενός βιώσιμου αναπτυξιακού πλαισίου, βρέθηκε στο επίκεντρο του συνεδρίου του Economist. Κατά τη διάρκεια του πάνελ, ο Γιάννης Τσακίρης, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, δήλωσε ότι οι πράσινες επενδύσεις είναι επιτακτική ανάγκη για την οικονομική ανάπτυξη και τη διασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τις μελλοντικές γενιές.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, η ΕΤΕπ σκοπεύει να ενισχύσει τον ρόλο της ως Τράπεζα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα (Climate Bank), στηρίζοντας επενδύσεις που προάγουν τη βιώσιμη ανάπτυξη και μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ήδη, μεγάλο ποσοστό των χρηματοδοτήσεών τους διατίθεται σε έργα που ενδυναμώνουν την πράσινη οικονομία, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως αναβάθμιση υποδομών μεταφορών.

Ο Chris Barton, CMG, Εμπορικός Επιτροπεία της Αυτής Μεγαλειότητος για την Ευρώπη, τόνισε τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρονται για τις ελληνικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επενδύσουν στη μετάβαση σε οικονομίες με χαμηλές εκπομπές άνθρακα. Η ανάπτυξη συνεργασιών αναδείχθηκε ως το κλειδί για αυτή τη διαδικασία.

Η Ράνια Αικατερινάρη, πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής & αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΕΒ, εστίασε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βιομηχανίες στην Ελλάδα και την Ευρώπη στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τη πράσινη μετάβαση. Ανέφερε ότι οι απαιτούμενες επενδύσεις φτάνουν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και υπογράμμισε την ανάγκη αυτές να δημιουργούνται εντός της Ευρώπης, αποφεύγοντας την εξάρτηση από εισαγόμενες τεχνολογίες.

Στην Ελλάδα, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ηλιακή και αιολική, αποτελούν ουσιαστικό κομμάτι της μετάβασης σε μια πιο βιώσιμη οικονομία. Ο κ. Τσακίρης σημείωσε ότι έργα όπως αιολικά πάρκα και ηλιακές εγκαταστάσεις συμβάλλουν επίσης στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και στην αναβάθμιση της τοπικής οικονομίας.

Η Αγγελική Καλλιγιαννάκη, επικεφαλής της EBRD Ελλάδας, αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει σημειωθεί τα τελευταία χρόνια, αλλά και στις προκλήσεις που παραμένουν, όπως οι γραφειοκρατικές δυσχέρειες και οι χρονικές καθυστερήσεις. Τόνισε ότι η EBRD υποστηρίζει την Ελλάδα, συμμετέχοντας σε 30 έργα συνολικής αξίας 1,7 δισ. ευρώ.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin