5 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Οι προκλήσεις της συνταξιοδότησης για ηλικίες 50 έως 74 ετών στην Ελλάδα


Το 2023, η έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ αποκάλυψε ότι μόνο το 31,2% των ατόμων ηλικίας 50-74 ετών στη χώρα λαμβάνει εθνική σύνταξη γήρατος, με το 65,8% να μην έχει κανένα είδος σύνταξης. Επίσης, οι επαγγελματικές και ιδιωτικές συντάξεις αγγίζουν ποσοστά μόλις 0,4%. Σημαντικό είναι επίσης ότι το 2,5% του πληθυσμού αυτής της ηλικιακής ομάδας λαμβάνει αναπηρικές συντάξεις. Μόνο το 1,8% των απασχολούμενων ατόμων λαμβάνει σύνταξη γήρατος και ταυτόχρονα εργάζεται.

Ανάμεσα στους ηλικιωμένους άνω των 50 ετών, το 58% αυτών που δεν είναι ενεργά στην αγορά εργασίας λαμβάνει σύνταξη γήρατος. Τα ποσοστά συνταξιοδότησης δείχνουν αξιοσημείωτες διαφορές ανάλογα με το φύλο και την ηλικία. Συγκεκριμένα, μέχρι την ηλικία των 54 ετών, λιγότερο από 5% λαμβάνει σύνταξη, με τα ποσοστά να αυξάνονται με ηλικία, φτάνοντας το 90,1% για τους άνδρες και το 63,7% για τις γυναίκες στην ηλικία των 74. Επιπλέον, το επίπεδο εκπαίδευσης επηρεάζει πολύ την πιθανότητα συνταξιοδότησης, με τα ποσοστά να είναι 69,3% για άτομα κατώτερης εκπαίδευσης και 92,1% για άτομα ανώτερης εκπαίδευσης στην ηλικία των 74.

Η μέση ηλικία κατά την οποία αρχίζει η λήψη σύνταξης γήρατος είναι 58,6 έτη και οι άνδρες συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο στα 58,9 χρόνια, ενώ οι γυναίκες στα 58,2. Οι διαφορές αυτές εντοπίζονται και ανάλογα με το επάγγελμα, με τους ειδικευμένους γεωργούς και κτηνοτρόφους να συνταξιοδοτούνται κατά μέσο όρο στα 65,6 χρόνια.

Τα άτομα που λαμβάνουν σύνταξη γήρατος συνήθως σταματούν να εργάζονται όταν συνταξιοδοτούνται, με ποσοστό 71,9%. Ενώ ένα 23,9% δήλωσε ότι δεν εργαζόταν καν πριν αρχίσει να λαμβάνει σύνταξη. Οι λόγοι διακοπής της εργασίας περιλαμβάνουν την προτίμηση του ατόμου να σταματήσει εργασίες (77,3%) ή υποχρέωση λόγω ορίου ηλικίας (15%). Οι γυναίκες αναφέρουν συχνά ως λόγο την φροντίδα άλλων ατόμων.

Σε αντίθεση, ένα ποσοστό 31,6% των ατόμων ηλικίας 50-74 λαμβάνει σύνταξη, με το 42,4% που δεν λαμβάνει να εργάζεται προσπαθώντας να κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Ιδιαίτερα, υψηλό ποσοστό ανδρών (91%) προσπαθεί να κατοχυρώσει δικαίωμα σύνταξης μέσω δημόσιας ασφάλισης σε αντίθεση με τις γυναίκες, όπου το ποσοστό όσων δεν κάνουν καμία ενέργεια φτάνει το 43%.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin