Σοβαρές συνέπειες στην αγορά ακινήτων, ειδικότερα στην Αττική, αναμένεται να επιφέρει η κλιματική αλλαγή, αντικατοπτριζόμενη τόσο στις τιμές των ακινήτων όσο και στη ζήτηση για νέα κτίρια. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η αύξηση των τιμών στα οικοδομικά υλικά και τα υψηλότερα κόστη ασφάλισης από φυσικές καταστροφές είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στην κτηματαγορά.
Η Αθήνα κατατάσσεται στην τρίτη θέση στην Ευρώπη όσον αφορά την αρνητική επίδραση κλιματικών κινδύνων, όπως οι καύσωνες, οι πλημμύρες, οι πυρκαγιές και η ξηρασία, σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση της Cushman & Wakefield. Ειδικότερα, πάνω από το 40% των πόλεων που εξετάστηκαν έχουν υψηλή έκθεση σε κλιματικούς κινδύνους, με την Αθήνα να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές. Οι τρεις πιο σοβαροί κλιματικοί κίνδυνοι που αναμένονται να επιδεινωθούν μέχρι το 2050 περιλαμβάνουν τους καύσωνες, τις πυρκαγιές και την ξηρασία.
Η κατάσταση των παλαιών κτιρίων στην Αττική είναι ανησυχητική, καθώς το 53% των πολυκατοικιών και μονοκατοικιών έχει κατασκευαστεί πριν από το 1980, γεγονός που τα καθιστά λιγότερο ελκυστικά στους αγοραστές. Οι παλαιότερες κατοικίες παρουσιάζουν χαμηλή ενεργειακή αποδοτικότητα, και οι απαιτήσεις για ενεργειακή αναβάθμιση γίνονται ολοένα πιο επιτακτικές.
Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι τιμές πώλησης των νέων κατοικιών στην Αττική έχουν σκαρφαλώσει σε ρεκόρ, με αύξηση 89% από το 2017 μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2024. Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, η κλιματική κρίση συμπαρασύρει την αγορά, ενώ η αύξηση της ζήτησης για «πράσινα» ακίνητα υποδεικνύει μια δυναμική αγορά, ακόμα και μπροστά στις προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή.
Από το 2017 έως τον Αύγουστο του 2024, οι 13 μεγάλες πυρκαγιές που καταγράφηκαν στην Αττική έχουν κάψει πάνω από 700.000 στρέμματα, αλλάζοντας το φυσικό τοπίο και θέτοντας νέες προκλήσεις για τους ιδιοκτήτες. Η ικανότητα της αγοράς να προσαρμοστεί σε αυτές τις νέες συνθήκες είναι κρίσιμη για την ανάπτυξή της στο μέλλον, καθιστώντας αναγκαία τις στρατηγικές προσαρμογής και βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Αθήνα επηρεάζεται περισσότερο από τις υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπως η Ρώμη και η Μαδρίτη, ενώ στην κατάταξη των πυρκαγιών, η Αθήνα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση. Η ξηρασία είναι ήδη παρούσα, αλλά δεν έχει φτάσει στα επίπεδα που παρατηρούνται με τις υψηλές θερμοκρασίες ή τις πυρκαγιές, αν και αναμένεται να επιδεινωθεί.
Πηγή: newsbeast.gr