6 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Η Στεγαστική Πίστη στην Ελλάδα Υποφέρει από Αρνητική Πορεία Παρά τις Μειώσεις Επιτοκίων


Η στασιμότητα στη στεγαστική πίστη στην Ελλάδα είναι φανερή, καθώς η χώρα παραμένει ουραγός στον τομέα αυτό. Παρά τη σημαντική πτώση των επιτοκίων και την προσαρμογή τους στο 4%, οι ρυθμοί χρηματοδότησης έμειναν αρνητικοί, επιδεικνύοντας αμφιλεγόμενη εξέλιξη (-2% μέχρι το τέλος του Ιουλίου). Αυτή η κατάσταση διατηρείται παρά τη βελτίωση που εμφανίζει η χρηματοδότηση, με τα τραπεζικά περιθώρια να έχουν μειωθεί στο 1,5% στα τέλη Ιουλίου.

Ένα από τα κύρια αίτια αυτής της αρνητικής πορείας είναι η υποτονική ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, αποτέλεσμα της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης που έχει πλήξει τη χώρα. Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου (ESRB), η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που καταγράφει πτώση στον τομέα της στεγαστικής πίστης τα τρία τελευταία χρόνια, παρά τη μείωση του κόστους χρηματοδότησης.

Επιπλέον, η ραγδαία άνοδος των τιμών των ακινήτων στην Ελλάδα, που υπερβαίνει το 10% τον τελευταίο χρόνο και σχεδόν 40% τα τελευταία τρία χρόνια, επιδεινώνει την κατάσταση. Η έκθεση του ESRB προειδοποιεί ότι ο τομέας των ακινήτων είναι ευάλωτος, κυρίως λόγω των αυξανόμενων μη εξυπηρετούμενων δανείων, αν και γενικά τα επίπεδά τους παραμένουν χαμηλά στην Ε.Ε.

Αντίθετα, η χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις έχει επιδείξει θετική τάση, με την Ελλάδα να κατατάσσεται δεύτερη στην Ε.Ε. σε δάνεια προς επιχειρήσεις, με ρυθμό πιστωτικής επέκτασης 10% έως τον Ιούλιο. Το συνολικό κόστος χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις σταθεροποιείται στο 5,8%, κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Το πρόγραμμα «Σπίτι μου» είχε αυξημένο ενδιαφέρον, καθώς συνεισέφερε εκταμιεύσεις 380 εκατ. ευρώ, αλλά η προσδοκία για την επέκτασή του το 2025 έχει προκαλέσει αναστολή στη ζήτηση για στεγαστικά δάνεια. Οι τράπεζες, από την άλλη, προσπαθούν να προσελκύσουν πελάτες προσφέροντας χαμηλότερα σταθερά επιτόκια, ξεκινώντας από 2,8%. Ωστόσο, η γενική αβεβαιότητα στην αγορά ακινήτων ενδέχεται να παραμείνει τροχοπέδη για τις νέες αγορές κατοικίας.

Τα στοιχεία των στεγαστικών δανείων δείχνουν ότι τα υπόλοιπα μειώθηκαν σε 27,3 δισ. ευρώ και το ενήμερο χαρτοφυλάκιο στα 25,5 δισ. ευρώ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Οι νέες εκταμιεύσεις δανείων, χωρίς το πρόγραμμα «Σπίτι μου», μειώθηκαν στα 550 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο, αντανακλώντας τη συνολικά δυσμενή κατάσταση στη στεγαστική πίστη.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin