1 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Η Σημαντική Εξέλιξη του Ελληνικού Τραπεζικού Τομέα και οι Προοπτικές του για το Μέλλον


Ο ελληνικός τραπεζικός τομέας καταγράφει θετικές προοπτικές, οι οποίες ωστόσο εξαρτώνται από τη μακροοικονομική πορεία της χώρας και τους εξωτερικούς παράγοντες. Η περαιτέρω ένταση των γεωπολιτικών κινδύνων μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες, όπως και η απότομη ανατιμολόγηση των περιουσιακών στοιχείων στις διεθνείς αγορές. Αξιοσημείωτοι κίνδυνοι παραμένουν και η κλιματική αλλαγή, καθώς και οι κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίοι μπορούν να επηρεάσουν τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Εκτός από τις προκλήσεις, η εξέλιξη του ελληνικού τραπεζικού τομέα έχει καταγράψει κέρδη στο πρώτο εξάμηνο του 2024, που ανέρχονται σε 2,3 δισεκ. ευρώ, υπερβαίνοντας τα 1,9 δισεκ. ευρώ του αντίστοιχου χρονικού διαστήματος του 2023. Η ενίσχυση αυτή οφείλεται σε σημαντικό βαθμό στην αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμήθειες, περιλαμβάνοντας τα έσοδα από πληρωμές και τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.

Ωστόσο, η ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών παρουσίασε μια ελαφρώς αρνητική τάση, κυρίως λόγω της ενσωμάτωσης ορισμένων κατηγοριών δανείων με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ). Ο δείκτης ΜΕΔ για τον τραπεζικό τομέα τον Ιούνιο του 2024 ανέρχεται στο 6,9%, εξακολουθώντας να είναι πολύ υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η κεφαλαιακή επάρκεια του τραπεζικού τομέα παρέμεινε σχεδόν στα ίδια επίπεδα το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τον Δείκτη Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών (CET1) να μειώνεται οριακά στο 15,4%. Παρά ταύτα, οι δείκτες αυτοί παραμένουν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, γεγονός που τοποθετεί τις ελληνικές τράπεζες σε μια θέση που χρήζει περαιτέρω ενίσχυσης για να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Συνολικά, η εξασφάλιση συνθηκών χρηματοπιστωτικής σταθερότητας σχετίζεται άμεσα με την ενίσχυση του ελληνικού τραπεζικού τομέα. Η προώθηση μεταρρυθμίσεων για την εμβάθυνση της Τραπεζικής Ένωσης και την αύξηση της ανταγωνιστικότητας σε επίπεδο ΕΕ είναι κρίσιμης σημασίας.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin