21 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Η οικονομική πίεση των νοικοκυριών στην Ελλάδα και οι επιπτώσεις του πληθωρισμού


Σύμφωνα με μελέτη του ΚΕΠΕ, το 2022, περίπου το 40,9% των νοικοκυριών στην Ελλάδα παρουσίασε δαπάνες που ξεπερνούν το εισόδημά τους, σε σύγκριση με 35,9% το 2020. Η μέση υπέρβαση δαπανών υπήρξε 47,4%, υποδεικνύοντας ότι τα νοικοκυριά με υπερβάλλουσες δαπάνες ξοδεύουν περισσότερα από τα έσοδά τους κατά αυτό το ποσοστό. Ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά καταγράφονται σε νοικοκυριά με έναν ενήλικα και εξαρτώμενα τέκνα (78,9%), καθώς και σε φτωχά νοικοκυριά (78,8%).

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα νοικοκυριά που στηρίζονται κυρίως σε επιδόματα ανεργίας ή άλλα βοηθήματα προχωρούν σε δαπάνες που υπερβαίνουν τα διπλάσια του εισοδήματός τους (130,7% και 167,8%, αντίστοιχα). Παράλληλα, οι έρευνες υποδεικνύουν ότι η πληθώρα δαπανών που αντιστοιχούν στην κάλυψη βασικών αναγκών σίτισης, στέγασης και επικοινωνίας είναι εκρηκτικά υψηλές για τα φτωχά νοικοκυριά, με το 50,5% των δαπανών τους να προορίζεται γι’ αυτές τις ανάγκες, σε αντίθεση με το 27,7% των πλουσίων.

Τα χαμηλότερα ποσοστά δαπανών σε σχέση με το εισόδημα καταγράφονται σε νοικοκυριά με δύο ή περισσότερους ενήλικες (28,7%) και σε αυτά που το εισόδημα κυρίως προέρχεται από συντάξεις (29,7%). Αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι οι ηλικιωμένοι είναι αναγκασμένοι να προσαρμόσουν το ύψος της κατανάλωσής τους σύμφωνα με το εισόδημά τους.

Επιπλέον, παρατηρείται ότι τα πλούσια νοικοκυριά κατευθύνουν μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών τους σε τομείς όπως οι μετακινήσεις, η αναψυχή και οι υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων και εστιατορίων, συγκριτικά με τα φτωχά νοικοκυριά. Όσον αφορά την κατανομή των δαπανών, οι πλούσιοι επίσης πολυτελούν με αγορές οχημάτων και μεγάλων αναψυχών, αντιπροσωπεύοντας το 45,0% των δαπανών τους, έναντι 26,3% για τους φτωχούς.

Η συγκεκριμένη μελέτη αποκαλύπτει ότι ο πληθωρισμός κατά την περίοδο 2021-2022 έχει πλήξει δυσανάλογα τα φτωχά νοικοκυριά, διευρύνοντας την απόσταση από τις πλουσιότερες κοινωνικές ομάδες. Το ΚΕΠΕ προτείνει διαρθρωτικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών καθώς και την αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin