6 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Η Μεγάλη Αλλαγή στις Διατροφικές Συνήθειες των Ελλήνων λόγω Οικονομικής Κρίσης


Η οικονομική κρίση έχει οδηγήσει σε δραματικές αλλαγές στις διατροφικές συνήθειες των Ελλήνων, κυρίως λόγω της ακρίβειας και των περιορισμών στην κατανάλωση βασικών αγαθών. Από το 2009 έως το 2023, η κατανάλωση ελαιόλαδου μειώθηκε κατά 35% συνολικά, με 7% μόνο το 2023, όταν οι Έλληνες κατανάλωναν περίπου 5 λίτρα λιγότερα ανά άτομο ετησίως. Αυτή η πτώση συνδέεται με αύξηση των τιμών και προβλήματα στην παραγωγή, όπως η κλιματική αλλαγή. Από 14,7 λίτρα το 2009, η κατανάλωση κατέρρευσε στα 9,6 λίτρα το 2023, αντικατοπτρίζοντας τις οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν οι πολίτες.

Σημαντική είναι επίσης η μείωση στην κατανάλωση κρέατος, όπου οι ποσότητες μοσχαρίσιου κρέατος περιορίστηκαν κατά 34%, αμνοεριφίων κατά 20%, και τυριών κατά 26%. Σε αντίθεση, η κατανάλωση αυγών αυξήθηκε κατά 198%, καθώς οι Έλληνες αναζητούν τρόπους να αναπληρώσουν τις πρωτεϊνικές τους ανάγκες. Οι διατροφικές συνήθειες έχουν αλλάξει, με τη μεσογειακή διατροφή που ήταν παραδοσιακά βασισμένη σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά να συναντά δυσκολίες. Η κατανάλωση μήλων και πορτοκαλιών έχει μειωθεί κατά 34% και 24% αντίστοιχα, ενώ η τομάτα παρουσίασε πτώση 28%.

Η αύξηση των τιμών έχει επηρεάσει και την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, η οποία συνεχώς μειώνεται. Η ελάττωσή τους στην διατροφή προκαλεί ανησυχία, καθώς η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε αυτά τα προϊόντα. Στην Ελλάδα, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία, η κατανάλωση φρέσκων προϊόντων μειώνεται, πράγμα το οποίο συνδέεται με τις οικονομικές συνθήκες. Αντίθετα, η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών αυξήθηκε, λόγω της προτίμησης για κατανάλωση στο σπίτι αντί για έξοδο σε εστιατόρια, μία τάση που ενισχύθηκε κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Τέλος, η κατανάλωση έτοιμου φαγητού έχει εκτοξευθεί, με μέση ετήσια δαπάνη για delivery να έχει αυξηθεί κατά 184% την τελευταία δεκαετία. Η στροφή αυτή προς λιγότερη θρεπτική διατροφή, πλούσια σε υδατάνθρακες και λιπαρά, δείχνει μια ανησυχητική εξέλιξη. Η Ελλάδα ακολουθεί μια αντίθετη πορεία από τη διεθνή τάση για υγιεινή διατροφή, με την καθοδική πορεία κατανάλωσης βασικών και θρεπτικών τροφίμων να απειλεί τη διατροφική ποιότητα στο μέλλον.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin