Η γενιά Z, που περιλαμβάνει τους νέους εργαζόμενους ηλικίας 18-27 ετών, φαίνεται να βιώνει σημαντικό άγχος στην καθημερινότητά της. Σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup για το 4ο τρίμηνο του 2024, το 61% των εργοδοτών στην Ελλάδα θεωρεί ότι οι εργαζόμενοι της γενιάς Z αντιμετωπίζουν έντονο άγχος. Ένα ποσοστό μόλις 28% διαφωνεί, με παρόμοια αποτελέσματα να παρατηρούνται σε παγκόσμια κλίμακα (58% στην Ελλάδα, 29% διεθνώς).
Οι μεγάλες επιχειρήσεις (άνω των 5.000 εργαζομένων) αναφέρουν ποσοστό 66% για τον άγχος των νέων εργαζομένων, ενώ στις μεσαίες επιχειρήσεις (50-249 εργαζόμενοι) το ποσοστό είναι 65%. Αντιθέτως, στις μεγάλες επιχειρήσεις (1.000-4.999 εργαζόμενοι), μόνο το 30% των εργοδοτών πιστεύει ότι οι νέοι δεν αντιμετωπίζουν άγχος. Στον κλάδο των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών, το 42% θεωρεί ότι η γενιά Z δεν βιώνει καθόλου άγχος, ενώ στον τομέα της Επικοινωνίας, το 76% έχει αντίθετη άποψη.
Αν και το 62% των εργοδοτών στην Ελλάδα θεωρεί ότι παρέχονται αρκετές υποστηρικτικές δομές για την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, υπάρχει ανησυχία σχετικά με τις δεξιότητες που διαθέτουν οι νέοι εργαζόμενοι. Ειδικότερα, η έρευνα δείχνει ότι το 29% των εργοδοτών στον τομέα της Πληροφορικής δηλώνει αβέβαιο για την ικανότητα των εργαζομένων της γενιάς Z.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ManpowerGroup Ελλάδας, Χαράλαμπος Καζαντζίδης, σημειώνει ότι, παρά την πρώιμη επαφή της γενιάς Z με την τεχνολογία, μπορεί να λείπουν απαραίτητες εμπειρίες σε ταχέως αναπτυσσόμενους τομείς. Σχετικά με τη διαπραγματευτική δύναμη, το 69% των εργοδοτών πιστεύει ότι έχουν το πλεονέκτημα όσον αφορά τις αμοιβές και τις ευέλικτες ώρες, ενώ μόνο το 23% των εργαζομένων συμμερίζεται αυτήν την άποψη.
Όσον αφορά τις στρατηγικές για τη διατήρηση του προσωπικού, το 43% των εργοδοτών σχεδιάζει να αναβαθμίσει τα τεχνολογικά εργαλεία, με το ποσοστό αυτό να φτάνει το 57% στην ενέργεια. Επιπλέον, το 35% επενδύει στην κατάρτιση των υπευθύνων ώστε να βελτιώσουν την υποστήριξη των εργαζομένων.
Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι το 93% των εργοδοτών δηλώνει ότι δεν διαθέτει τα ταλέντα που χρειάζονται για να επιτύχουν τους στόχους ESG (Περιβάλλον, Κοινωνία, Διακυβέρνηση), προσπαθώντας να καλύψουν το χάσμα μέσω εκπαίδευσης και πρόσληψης νέων ταλέντων. Παράλληλα, οι εργοδότες εντείνουν τις προσπάθειές τους για προώθηση της διαφορετικότητας και της συμπερίληψης, ενώ ένα ποσοστό 23% δεν έχει λάβει καμία ενέργεια για αυτόν τον σκοπό.
Πηγή: newsbeast.gr