Το ποσοστό φτώχειας στην Αργεντινή έχει εκτοξευθεί στο 52,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την εθνική στατιστική υπηρεσία. Αυτή η αύξηση, η οποία σημειώνει το χειρότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών, αποτυπώνει μια ανησυχητική εικόνα για τον πρόεδρο Χαβιέρ Μιλέι, καθώς η δημοτικότητά του αρχίζει να υποχωρεί. Συγκριτικά με το δεύτερο εξάμηνο του 2023, το ποσοστό αυτό είναι 11,2 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο, γεγονός που σημαίνει ότι 3,4 εκατομμύρια Αργεντινοί έχουν σύρει στον παραγκωνισμό της φτώχειας φέτος.
Ο Μιλέι που ανέλαβε καθήκοντα τον Δεκέμβριο, έχει προσπαθήσει να μειώσει τον ετήσιο πληθωρισμό, ο οποίος περίπου έφτασε το 300% τον Απρίλιο, περικόπτοντας δημόσιες δαπάνες. Κατά την εκτίμηση των οικονομολόγων, η υψηλή αυτή πληθωριστική πίεση προήλθε κυρίως από τις πολιτικές των προηγούμενων αριστερών κυβερνήσεων που χρηματοδοτούσαν τις δαπάνες με τυπολογία χρήματος. Επίσης, οι αλλαγές που εισήγαγε ο Μιλέι, όπως η κατάργηση ελέγχων τιμών και η υποτίμηση του πέσο, επιδείνωσαν την κατάσταση.
Ο εκπρόσωπος του προέδρου, Manuel Adorni, υποστήριξε ότι χωρίς το πρόγραμμα λιτότητας, η Αργεντινή θα αντιμετώπιζε υπερπληθωρισμό. Έκανε λόγο για κίνδυνο μετατροπής της χώρας σε ένα χώρο όπου σχεδόν όλοι οι κάτοικοι θα ήταν φτωχοί. Μια συνέχεια αυτής της λιτότητας, ανέφεραν οι πολιτικοί της αντιπολίτευσης, θα έχει ακόμη πιο δυσμενείς συνέπειες για την οικονομία. Η Βικτόρια Τολόσα Πας, μέλος των Περονιστών στο Κογκρέσο, δήλωσε ότι η αδυσώπητη λιτότητα της κυβέρνησης χειροτερεύει την κατάσταση για τις εργαζόμενες οικογένειες και τους ηλικιωμένους, διευρύνοντας την κρίση αντί να προσφέρει λύσεις.
Η κυβέρνηση αγωνίζεται να επαναφέρει την οικονομία εν μέσω μιας βαθιάς ύφεσης, όπου οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν καταρρεύσει και η βιομηχανική δραστηριότητα καθώς και οι κατασκευές παρουσιάζουν πτώση λόγω του πληθωρισμού και των σφιχτών μέτρων λιτότητας.
Πηγή: newsbeast.gr