Η ελληνική κυβέρνηση στοχεύει σε σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους, με τον υπουργό Οικονομικών, Κωστή Χατζηδάκη, να δηλώνει πως αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 20 ποσοστιαίες μονάδες στην επόμενη τετραετία, φτάνοντας κοντά στο 130% του ΑΕΠ μέχρι το τέλος του 2028. Αυτή η πρόβλεψη βασίζεται στην ισχυρή οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας, η οποία υπεραποδίδει σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Πρόσφατα, το ελληνικό χρέος είχε φτάσει στο 207% του ΑΕΠ το 2020, με τις εκτιμήσεις να δείχνουν ότι θα συρρικνωθεί στο 152,7% φέτος. Η μείωση στο 130% θα σήμαινε ότι το ελληνικό χρέος θα ήταν χαμηλότερο από αυτό της Ιταλίας, διαμορφώνοντας μία θετική εικόνα για την Ελλάδα, η οποία είχε προηγουμένως αντιμετωπίσει σοβαρές οικονομικές δυσκολίες.
Ο Χατζηδάκης υπογράμμισε ότι οι νέες εκτιμήσεις θα περιληφθούν στο δημοσιονομικό σχέδιο που θα κατατεθεί στις Βρυξέλλες. Η αναμενόμενη αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο εκτιμάται στο 2,4% του ΑΕΠ, παρέχει επιπλέον περιθώριο στην κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες. Ο υπουργός τόνισε ότι οι καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις επιτρέπουν μεγαλύτερη αύξηση των δαπανών σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και αναμένεται να συνεχίσουν αυτή την τάση μέχρι το 2028.
Η κυβέρνηση προγραμματίζει και την πρόωρη αποπληρωμή δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ, που θα αφορούν σε χρεολύσια από το 2026 έως το 2028, επιβεβαιώνοντας την οικονομική ισχύ και τη δέσμευση για δημοσιονομική πειθαρχία. Ο υπουργός τόνισε ότι αυτές οι αποφάσεις έχουν γίνει κατανοητές από οίκους αξιολόγησης και διεθνείς οργανισμούς.
Ακόμα, η κυβέρνηση σχεδιάζει την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης στον τραπεζικό τομέα, με πωλήσεις μετοχών της Εθνικής Τράπεζας να προγραμματίζονται για τον Οκτώβριο, υπό την προϋπόθεση ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά. Ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος είναι να εξαλείψει το κράτος τα ειδικά δικαιώματα που έχει στην τράπεζα, προκειμένου να διασφαλίσει την ισοτιμία με άλλες μεγάλες τράπεζες της χώρας.
Πηγή: newsbeast.gr