Η χώρα μας βρίσκεται στην 27η θέση μεταξύ 38 κρατών του ΟΟΣΑ στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιεύει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) σε συνεργασία με το Tax Foundation. Η κατάταξή της παραμένει αμετάβλητη σε σύγκριση με το 2023.
Στην κατάταξη αυτή, η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στο Βέλγιο (26η θέση) και τη Δανία (28η θέση), ενώ κάτω από αυτήν βρίσκονται χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία, η Ισλανδία και η Πορτογαλία. Η Γαλλία και η Ιταλία κατατάσσονται στην 36η και 37η θέση, αντίστοιχα. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 60,9 για το 2023.
Σύμφωνα με το Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στις εξής θέσεις στις επιμέρους κατηγορίες:
– 17η θέση στην εταιρική φορολόγηση,
– 9η θέση στη φορολόγηση φυσικών προσώπων,
– 34η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης,
– 27η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας,
– 21η θέση στη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.
Οι αναλυτές της έκθεσης τονίζουν ορισμένες αδυναμίες του ελληνικού φορολογικού συστήματος. Οι εταιρείες στην Ελλάδα βρίσκονται αντιμέτωπες με αυστηρούς περιορισμούς στα ποσά καθαρών ζημιών που μπορούν να αξιοποιήσουν για να συμψηφίσουν μελλοντικά κέρδη, και δεν έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ζημιές από προηγούμενα έτη για τη μείωση του φορολογητέου εισοδήματος.
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει περιορισμένο αριθμό φορολογικών συμβάσεων (58), σε σύγκριση με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που ανέρχεται σε 75. Ο συντελεστής ΦΠΑ είναι και αυτός από τους υψηλότερους στον ΟΟΣΑ, φτάνοντας το 24%, με περιορισμένη φορολογική βάση που καλύπτει μόλις το 37% της τελικής κατανάλωσης.
Παρ’ όλα αυτά, το ελληνικό φορολογικό σύστημα διαθέτει και θετικά στοιχεία. Ο φορολογικός συντελεστής επί των μερισμάτων για φυσικά πρόσωπα είναι μόλις 5%, δηλαδή σημαντικά χαμηλότερος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ που φθάνει το 24,7%. Επίσης, ο συντελεστής φορολόγησης του εταιρικού εισοδήματος ανέρχεται σε 22%, χαμηλότερος από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (23,9%). Οι κανονισμοί για τις Ελεγχόμενες Αλλοδαπές Εταιρείες (ΕΑΕ) θεωρούνται μετριοπαθείς και επικεντρώνονται κυρίως στο παθητικό εισόδημα.
Για μια ακόμη χρονιά, η Εσθονία κατέχει την πρωτοκαθεδρία με τον πιο ανταγωνιστικό φορολογικό κώδικα, ενώ στην τελευταία θέση της κατάταξης βρίσκεται η Κολομβία.
Πηγή: newsbeast.gr