Το στεγαστικό πρόβλημα είναι μια από τις πιο επείγουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, επηρεάζοντας τους κατοίκους και την κτηματαγορά. Οι ραγδαίες αυξήσεις στις τιμές των ακινήτων, που σχετίζονται με την εξάπλωση των βραχυχρόνιων μισθώσεων μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών όπως το Airbnb, παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτό το ζήτημα. Αυτή η τάση έχει ανοίξει νέες δυνατότητες επένδυσης, αλλά έχει επίσης επιβαρύνει τους μόνιμους κατοίκους που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες τιμές ενοικίων και στην αγορά στέγης.
Οι οικονομικές συνθήκες ποικίλλουν μεταξύ των χωρών της Ευρώπης. Περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης διακρίνονται για την ελκυστικότητά τους μεταξύ των επενδυτών ακινήτων. Σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας 1st Move International, χώρες όπως η Λιθουανία και η Ουγγαρία αναδείχθηκαν ως κορυφαίες επιλογές για επενδύσεις σε ακίνητα. Αντίθετα, χώρες όπως το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ελλάδα θεωρούνται λιγότερο ελκυστικές επιλογές λόγω των υψηλών φόρων και των χαμηλότερων αποδόσεων.
Η Λιθουανία προσφέρει ελκυστικές συνθήκες επένδυσης, με τη Βίλνιους να έχει μέση απόδοση ενοικίασης 5,65%. Από το 2015, οι τιμές των ενοικίων έχουν αυξηθεί κατά πάνω από 170%. Επίσης, η Εσθονία προσφέρει χαμηλό κόστος αγοράς ακινήτων και ακαθάριστη απόδοση 4,5%, με έμφαση στην ελευθερία αγοράς για αλλοδαπούς. Τα τελευταία χρόνια, οι τιμές των ακινήτων έχουν αυξηθεί σημαντικά και εκεί.
Η Ρουμανία, με χαμηλό συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από ενοίκια 10% και ακαθάριστη απόδοση 6,46%, είναι ιδιαίτερα ελκυστική για τους επενδυτές. Οικονομικά προσιτές ευκαιρίες υπάρχουν και σε άλλες χώρες, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία. Στην Ουγγαρία, οι τιμές ενοικίων έχουν εκτιναχθεί κατά 180% από το 2015.
Στην αντίθετη κατεύθυνση, το Βέλγιο, η Γαλλία και η Ελλάδα έχουν λιγότερη ελκυστικότητα για τους επενδυτές. Στο Βέλγιο, οι φόροι επί των ακινήτων είναι πολύ υψηλοί, και οι αποδόσεις παραμένουν χαμηλές. Στη Γαλλία, οι φόροι και οι αυξήσεις τιμών οδήγησαν σε χαμηλές αποδόσεις, ενώ η Ελλάδα επίσης δεν προσφέρει ευνοϊκές συνθήκες λόγω των υψηλών τιμών αγοράς και της αυξημένης φορολογίας.
Συμπληρωματικά, οι διαδικτυακές αναζητήσεις για αγορά ακινήτων δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για χώρες όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία. Ειδικότερα, στην Ισπανία καταγράφηκαν 279.000 αναζητήσεις και στην Πορτογαλία 270.000. Αυτό το ενδιαφέρον έχει οδηγήσει σε σοβαρές ελλείψεις κατοικιών προσιτής τιμής για τους μόνιμους κατοίκους, δεδομένων των αυξήσεων τιμών που προκύπτουν.
Πηγή: newsbeast.gr