6 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Η ανοδική πορεία του χρυσού και οι λόγοι πίσω από την αύξηση της αξίας του


Ο χρυσός έχει επανειλημμένα αποδείξει την αξία του ως η ασφαλής επιλογή των επενδυτών σε δύσκολες περιόδους. Η παραδοσιακή του σταθερότητα στις τιμές φαίνεται τώρα να έχει ανατραπεί. Το 2024, η τιμή του χρυσού έχει σημειώσει αύξηση σχεδόν 35%, ποσοστό που θα φάνταζε αδιανόητο πριν από χρόνια. Μέσα στην τελευταία πενταετία, η άνοδος φτάνει το 90%, και από το 2000, η αύξηση εκτοξεύεται στο 950%.

Οι επενδυτές αποδίδουν αυτήν την τάση σε διάφορους παράγοντες. Ορισμένοι επισημαίνουν την γεωπολιτική αστάθεια, που ωθεί πολλούς να στραφούν προς τον χρυσό. Επίσης, παρατηρείται η παραδοσιακή συνήθεια να χαρίζονται χρυσές λίρες σε σημαντικά γεγονότα, όπως γάμοι και γεννήσεις, δείχνοντας την αδιάλειπτη αξία του χρυσού κατά τις δύσκολες στιγμές. Ωστόσο, ανησυχίες υπάρχουν σχετικά με τη μείωση των αποθεμάτων του χρυσού, η οποία σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση, προκαλεί άνοδο στις τιμές. Χαρακτηριστικά, η τιμή του χρυσού ξεπέρασε τα 2.720 δολάρια ανά ουγγιά την Παρασκευή. Μια ράβδος 400 ουγγιών κοστίζει πλέον πάνω από 1 εκατομμύριο δολάρια.

Η ζήτηση για χρυσό συνεχώς αυξάνεται, με επιπλέον εφαρμογές στον τομέα της τεχνολογίας και της Ιατρικής, οδηγώντας έτσι σε πιο σπάνια διάθεση του μετάλλου. Αν και η παραγωγή χρυσού έχει σημειώσει ρεκόρ, ουσιαστικά έχει παραμείνει στάσιμη από το 2016, ενώ τα εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα ανέρχονται μόνο στους 57.000 τόνους.

Τα φετινά δεδομένα δείχνουν αύξηση 30% στην τιμή του χρυσού, που αντιστοιχεί σε 570 δολάρια ανά ουγγιά. Η απόδοση του από το 2000 φτάνει το 950%, ενώ η αξία των χρυσών λιρών έχει αυξηθεί κατά 700% από το 1999, με τις τιμές να κυμαίνονται γύρω από 550-600 ευρώ. Υπάρχουν προσδοκίες ότι η τιμή του χρυσού θα ξεπεράσει τα 3.000 δολάρια ανά ουγγιά έως το 2025.

Η αύξηση της ζήτησης οφείλεται και στις κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν τριπλασιάσει τις αγορές χρυσού από την αρχή της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία το 2022. Η παγκόσμια κρίση έχει επιφέρει αυξημένες πληθωριστικές πιέσεις και οι χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν τα αποθέματα χρυσού τους, ενώ οι BRICS προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτηση από το δολάριο.

Η πλειονότητα του χρυσού παγκοσμίως ανήκει σε κεντρικές τράπεζες, με κύριους αγοραστές την Τουρκία, την Ινδία και την Κίνα. Στην Ελλάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος διαθέτει 151 τόνους χρυσού, με την αξία του να έχει εκτοξευθεί στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ λόγω της ανόδου των τιμών. Συμπερασματικά, ο χρυσός συνεχίζει να προσφέρει ασφαλή επενδυτική επιλογή, αποδεικνύοντας ότι η αξία του παραμένει σταθερή ακόμα και σε στιγμές ιδιαίτερης πίεσης.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin