9 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Η Ανάλυση της Οικονομικής Κατάστασης Γαλλίας και Ελλάδας μέσα από μια Διεθνή Προοπτική


Σε συνέντευξή τους στον ραδιοφωνικό σταθμό «radiofrance», ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, πρώην υπουργός και καθηγητής στο European University Institute, καθώς και ο Γάλλος καθηγητής Οικονομίας Ζαν Πιζανί Φερί, αναφέρθηκαν στα ζητήματα της διεθνούς οικονομικής συνεργασίας, τα οποία επιταχύνουν τις τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις. Οι συγγραφείς, με αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου τους «Οι νέοι κανόνες του Παιχνιδιού: Πώς να αποφευχθεί το παγκόσμιο χάος», επισημαίνουν παραδείγματα θετικών αποτελεσμάτων, όπως οι κοινά αποδεκτοί κανόνες ανταγωνισμού και οι συνεργασίες στον τομέα της υγείας κατά την πανδημία.

Αναφερόμενος στην κατάσταση της γαλλικής οικονομίας, ο Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι αν και η κατάσταση είναι ανησυχητική, δεν φτάνει τα επίπεδα κρίσης που υπήρξαν στην Ελλάδα το 2010. Σημείωσε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας ξεπερνά το 6% του ΑΕΠ, σε σύγκριση με έναν αρχικό στόχο 4,4%, με τις υπερβάσεις δαπανών να είναι η κύρια αιτία της κατάστασης.

Σχολιάζοντας τις ελλείψεις της ελληνικής και γαλλικής οικονομίας, ο Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ελληνική κρίση των τελευταίων 15 ετών μπορεί να συγκριθεί μόνο με την οικονομική κρίση της Αμερικής το 1929-1932, όπου χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια για την αποκατάσταση. Αντίθετα, η Ελλάδα υπήρξε μάρτυρας μιας πολύ πιο μακροχρόνιας διαδικασίας. Η χώρα, όπως σημείωσε, χρειάστηκε να λάβει σκληρά μέτρα και παράλληλα πλήρωσε ένα σοβαρό πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα κυρίως λόγω έλλειψης κοινής αντίληψης αναφορικά με τη μετανάστευση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για μια οικονομική ανάλυση των θετικών και αρνητικών πλευρών της και τη συμφωνία για μια ενιαία πολιτική. Επίσης, το ζήτημα της φορολόγησης της Εκκλησίας και των εφοπλιστών στην Ελλάδα προκάλεσε αμφιλεγόμενες απόψεις, με τον Παπακωνσταντίνου να τονίζει ότι ήταν ο πρώτος υπουργός που προχώρησε σε φορολόγηση της Εκκλησίας, αν και αυτή η προσπάθεια δεν ήταν απλή.

Συνολικά, η συζήτηση ανέδειξε τη διαφοροποίηση των κρίσεων και την ανάγκη για καλύτερη συνεργασία μεταξύ των Ευρωπαϊκών κρατών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εθνικής και διεθνούς οικονομίας. Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin