Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, οι κενές θέσεις εργασίας στην ελληνική οικονομία ανήλθαν σε 53.814, νιώθοντας μια εντυπωσιακή αύξηση 54,4% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Αυτή η εξέλιξη αντικατοπτρίζει την αυξανόμενη ζήτηση για εργατικό δυναμικό, αν και η αγορά εργασίας συνεχίζει να αντιμετωπίζει προκλήσεις. Οι κενές θέσεις αφορούν θέσεις που πρέπει να καλυφθούν εντός τριών μηνών, με την ανάλυση να αποκλείει τον πρωτογενή τομέα και τις δραστηριότητες των νοικοκυριών. Παρά τη ζήτηση, υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ των δεξιοτήτων που ζητούν οι εργοδότες και εκείνων που διαθέτει το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), που πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2024, αποκαλύπτεται ότι το 52,4% των επιχειρήσεων αναζητούν νέο προσωπικό για να καλύψουν τις αυξανόμενες ανάγκες τους λόγω ανάπτυξης. Αυτές οι προσλήψεις είναι κυρίως μόνιμες και στοχεύουν στη στήριξη της ανάπτυξης των επιχειρήσεων.
Μια ανησυχητική διάσταση της έρευνας δείχνει ότι το 76,7% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εύρεση κατάλληλου προσωπικού, κυρίως λόγω έλλειψης δεξιοτήτων ή προϋπηρεσίας και ελάχιστου ενδιαφέροντος από τους υποψηφίους. Παρά την ύπαρξη εργατικού δυναμικού, πολλές θέσεις παραμένουν ακάλυπτες λόγω της ασυμβατότητας μεταξύ των απαιτήσεων των εργοδοτών και των προσόντων των υποψηφίων.
Τα ευρήματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι πολλές επιχειρήσεις επικεντρώνονται στην πρόσληψη νέων εργαζομένων με μικρή προϋπηρεσία, έως πέντε έτη. Η ζήτηση αφορά κυρίως προσωπικό με πιστοποιημένες γνώσεις και κατάρτιση, προσφερόμενοι μισθοί έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με τις δεξιότητες και την εμπειρία.
Η εκπαίδευση και οι μισθοί παραμένουν κρίσιμοι παράγοντες. Το 56,7% των επιχειρήσεων θεωρεί ότι χρειάζεται να βελτιωθεί η σύνδεση μεταξύ εκπαιδευτικών φορέων και αγοράς εργασίας, προκειμένου να επιτευχθεί μια καλύτερη αντιστοιχία των δεξιοτήτων. Η έρευνα ήρθε να επισημάνει ότι τα κίνητρα για την προσέλκυση υποψηφίων περιλαμβάνουν την απόκτηση εμπειρίας και τη δυνατότητα δημιουργίας βιογραφικού, με τις αυξημένες απολαβές να έρχονται στη δεύτερη θέση.
Μία ενδιαφέρουσα τάση που παρατηρήθηκε είναι ο επαναπατρισμός Ελλήνων εργαζομένων που είχαν μεταναστεύσει στο εξωτερικό κατά τη διάρκεια της κρίσης. Το 14,9% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι πρόσφεραν θέσεις σε αυτούς τους εργαζόμενους τα τελευταία τρία χρόνια, εργαζόμενοι που επιστρέφουν στην ελληνική αγορά.
Συνολικά, η αγορά εργασίας της Ελλάδας βιώνει μια μεταβατική φάση, στη διάρκεια της οποίας η ζήτηση για εξειδικευμένο προσωπικό είναι υψηλή, ωστόσο, η προσβασιμότητα των κατάλληλων υποψηφίων παραμένει μια πρόκληση. Οι επιχειρήσεις αναμένεται να αναπτύξουν στρατηγικές για την προσελκυσή τους και να ενισχύσουν τις διαδικασίες εκπαίδευσης και κατάρτισης.
Πηγή: newsbeast.gr