5 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Δυναμικές Αντιδράσεις στις Αγορές Πετρελαίου από Εξελίξεις Ισραήλ και Ιράν


Το Ισραήλ εξετάζει διάφορες επιλογές σχετικά με την αντίδρασή του στο Ιράν, με μία από τις πιο πιθανές να είναι η επίθεση κατά των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της Τεχεράνης. Αυτή η προοπτική έχει ανησυχήσει αρκετούς λόγω των πιθανών αντιδράσεων στις αγορές. Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «το συζητάμε αυτό… Και δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα σήμερα. Θα το συζητήσουμε αργότερα», αναφερόμενος στις επιπτώσεις που είχε το πετρελαϊκό σοκ της δεκαετίας του 1970.

Στην ιστορία αυτή, η εμπειρία του εμπάργκο της Σαουδικής Αραβίας στις ΗΠΑ είχε δραματικές συνέπειες, με τις τιμές του πετρελαίου να εκτοξεύονται από τα 1,80 δολάρια το βαρέλι στα 11,65 δολάρια, ποσό που σήμερα θα ήταν ισοδύναμο με αύξηση 66 δολαρίων. Ωστόσο, 54 χρόνια αργότερα, οι συνθήκες έχουν αλλάξει, με σημαντικό παράδειγμα την επίθεση του Ιράν το 2019 σε εγκαταστάσεις στην Σαουδική Αραβία, η οποία προκάλεσε προσωρινή άνοδο στις τιμές που υποχώρησε γρήγορα λόγω διαθέσιμων αποθεμάτων.

Όπως σημειώνει το Politico, η αγορά έχει προσαρμοστεί για να αντιμετωπίζει πετρελαϊκές κρίσεις, κυρίως χάρη στα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ και της Κίνας, καθώς και στην αύξηση παραγωγής από χώρες εκτός της Μέσης Ανατολής, όπως η Βραζιλία και οι ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ελαχιστοποιήσει την εξάρτηση από την περιοχή για τουλάχιστον 20 χρόνια.

Ο Michael Knights, αναλυτής στο The Washington Institute for Near East Policy, αναλύει πώς θα μπορούσε να επηρεαστεί η παγκόσμια αγορά από μια πιθανή επίθεση του Ισραήλ στα πετρέλαια του Ιράν. Όπως ανέφερε, ακόμη και μία ογκώδης κλιμάκωση των εχθροπραξιών σε γειτονικές χώρες θα μπορούσε να ανεβάσει τις τιμές του πετρελαίου γύρω από τα 100 δολάρια το βαρέλι, κάτι που θα οδηγούσε σε αύξηση των τιμών της αμερικανικής βενζίνης μεταξύ 3,50 και 4,50 δολαρίων το γαλόνι.

Επιπλέον, παρατήρησε ότι εάν η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν υποστεί σοβαρές ζημιές, οι προμήθειες θα μπορούσαν να μειωθούν λιγότερο από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως, που είναι μια σχετικά μικρή ποσότητα σε μια παγκόσμια αγορά με καθημερινή κατανάλωση 100 εκατομμυρίων βαρελιών. Καταλήγοντας, υπογράμμισε πως, ανεξάρτητα από πόσες ίσως είναι οι προκλήσεις, η αγορά έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε ελλείψεις.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin