Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, το Δημόσιο δεν υποχρεούται να αποζημιώσει τις εταιρείες και τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων για τη μείωση των ενοικίων (από 40% έως 100%) κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού. Δέκα εταιρείες υπέβαλαν προσφυγή ζητώντας να αναγνωριστεί ότι το Δημόσιο οφείλει να καταβάλει τα ποσά των ενοικίων που απώλεσαν, λόγω των υποχρεωτικών μειώσεων ενοικίων που εφαρμόστηκαν από τον Μάρτιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 και από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο του 2021. Στο ΣτΕ παρενέβησαν επίσης 96 ιδιοκτήτες κατοικιών, υποστηρίζοντας τις θέσεις των εταιρειών.
Η απόφαση που εκδόθηκε από την επταμελή σύνθεση του Α΄ Τμήματος του ΣτΕ, με πρόεδρο την Σπυριδούλα Χρυσικοπούλου, απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς των προσφευγόντων, κρίνοντας ότι δεν θεμελιώνεται δικαίωμα καταβολής αποζημίωσης με βάση την ισχύουσα νομοθεσία. Ειδικότερα, το ΣτΕ τόνισε ότι η αξίωση κατά του Δημοσίου για αποκατάσταση ζημίας δεν στηρίζεται στις καταγγελίες των εταιρειών, σύμφωνα με το άρθρο 105 του Εισαγωγικού Νόμου του Αστικού Κώδικα (ΕισΝΑΚ).
Οι εταιρείες υποστήριξαν ότι οι μειώσεις των ενοικίων αποτελούν μέτρα στήριξης, τα οποία παραβιάζουν συνταγματικές διατάξεις και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Επιπλέον, ισχυρίστηκαν ότι οι διατάξεις αυτές δημιουργούν διακριτική μεταχείριση μεταξύ νομικών και φυσικών προσώπων, καθώς οι πρώτες είχαν λιγότερα μέτρα στήριξης στη διάθεσή τους.
Το ΣτΕ επισήμανε ότι οι ρυθμίσεις εισάγουν βλαπτική μεταβολή στις συμβάσεις μισθώσεων, αλλά η ζημία που όλες οι εταιρείες επικαλούνται δεν μπορεί να αποδοθεί άμεσα στην εφαρμογή αυτών των νόμων, αλλά στη συμπεριφορά των μισθωτών. Οι εταιρείες είχαν ζητήσει και αποζημίωση για ηθική βλάβη ύψους 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο.
Σημειώνεται ότι το 2021 επιστράφηκε το 60% των απωλειών σε εταιρείες και το 80% στους ιδιώτες ιδιοκτήτες για τις απώλειες ενοικίων, με τις επιστροφές αυτές να είναι αφορολόγητες και ακατάσχετες. Πηγή: newsbeast.gr