7 Οκτωβρίου, 2024

Imerida

Απίστευτο αλλά αληθινό Η Ελλάδα δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο από τη Γαλλία


Το θετικό κλίμα που μαρτυρείται στην δευτερογενή αγορά, σε συνδυασμό με τις ενθαρρυντικές εξελίξεις στο δημοσιονομικό τομέα, οδήγησαν σε ένα ενδιαφέρον φαινόμενο: η Ελλάδα, παρά την χαμηλή της πιστοληπτική ικανότητα (BB, BB-), καταφέρνει να δανείζεται με χαμηλότερο επιτόκιο από την Γαλλία, η οποία κατατάσσεται στις κορυφαίες θέσεις (ΑΑ-, Αa2) από τους οίκους αξιολόγησης. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτό ισχύει μόνο για το 5ετές ομόλογο και όχι για το σύνολο των κρατικών ομολόγων και των δύο χωρών.

Πιο συγκεκριμένα, η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου έχει υποχωρήσει σε 2,39%, το οποίο είναι χαμηλότερο σε σύγκριση με το αντίστοιχο γαλλικό ομόλογο, που ανέρχεται σε 2,48%. Στο πλαίσιο αυτό, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται στο 3,10%, σε αντίθεση με το γαλλικό που είναι 2,94% και το ιταλικό που φτάνει το 3,47%. Αυτή η κατάσταση αντικατοπτρίζει τις ευνοϊκές συνθήκες διαχείρισης του δημοσίου χρέους, καθώς και τις θετικές οικονομικές εξελίξεις.

Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, έχει αυξήσει τις προβλέψεις για το πρωτογενές πλεόνασμα αυτού του έτους στο 2,4% του ΑΕΠ, ενισχύοντας έτσι την εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του δημοσίου χρέους, οι δανειακές ανάγκες της χώρας παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Μέχρι στιγμής, η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει περίπου το 91% του δανειακού της προγράμματος για το τρέχον έτος και έχει δανειστεί 9,1 δισ. ευρώ από τις αγορές.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους προγραμματίζει τον δανεισμό του Ελληνικού Δημοσίου να κυμανθεί φέτος μεταξύ 7 και 10 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα σχεδιάζει τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων του Δημοσίου κατά 3,65 δισ. ευρώ, γεγονός που θα μειώσει το δημόσιο χρέος περίπου κατά 1,5% του ΑΕΠ. Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), το δημόσιο χρέος αναμένεται να υποχωρήσει στο 138% του ΑΕΠ μέχρι το 2029.

Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin