5 Δεκεμβρίου, 2024

Imerida

Αναγκαία μεταρρύθμιση για την ενίσχυση της οικονομικής ελευθερίας στην Ελλάδα


Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 70η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες σύμφωνα με τη φετινή έκδοση του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας, που δημοσιεύθηκε από το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser. Αν και σημειώθηκε οριακή άνοδος δύο θέσεων, η χώρα παραμένει στην τελευταία θέση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μαζί με την Πολωνία. Ιδιαίτερα ανησυχητική είναι η διαφορά των 14 θέσεων από την επόμενη ευρωπαϊκή χώρα, την Κροατία, που βρίσκεται στην 56η θέση.

Η Ελλάδα κατατάσσεται στη 150η θέση παγκοσμίως όσον αφορά το μέγεθος του κράτους, γεγονός που υπογραμμίζει τα διαρθρωτικά προβλήματα που εμποδίζουν την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Η γραφειοκρατία και τα πολλαπλά εμπόδια στην επιχειρηματικότητα αποτελούν κεντρικά ζητήματα για την οικονομική ελευθερία στην χώρα. Παρά τις μικρές βελτιώσεις των τελευταίων ετών, η Ελλάδα παραμένει 33 θέσεις χαμηλότερα σε σχέση με το 2000, όταν κατείχε την 37η θέση, δείχνοντας ότι η οικονομική ελευθερία έχει επιδεινωθεί.

Η χώρα καταγράφει επίσης προβλήματα στην προστασία των ιδιοκτησιακών δικαιωμάτων και στην αποτελεσματικότητα του κράτους δικαίου, καταλαμβάνοντας την 50η θέση στο σχετικό πεδίο. Στον τομέα της ελευθερίας στο διεθνές εμπόριο, η Ελλάδα έχει καλύτερη επίδοση, με την 36η θέση, αν και εξακολουθούν να υπάρχουν ρυθμιστικά εμπόδια που επηρεάζουν τη δυναμική του εμπορίου.

Σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή του ΚΕΦΙΜ, Νίκο Ρώμπαπα, η κατάσταση απαιτεί περισσότερη προσπάθεια από την κυβέρνηση και την κοινωνία, καθώς η ελληνική οικονομία δεν πάσχει από υπερβολική ελευθερία, αλλά μάλλον από την έλλειψή της. Η παραμονή της Ελλάδας σε χαμηλές θέσεις στον Δείκτη υποδηλώνει σοβαρά εμπόδια επιβίωσης της οικονομίας της, κυρίως λόγω του μεγάλου κράτους και του περίπλοκου ρυθμιστικού περιβάλλοντος.

Στις κορυφαίες θέσεις του δείκτη βρίσκονται το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη, με τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες να ακολουθούν. Αντίθετα, οι πέντε χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις είναι η Αλγερία, η Συρία, το Σουδάν, η Ζιμπάμπουε και η Βενεζουέλα, οι οποίες αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές και πολιτικές κρίσεις.

Η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι μεταξύ των χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις στην ΕΕ, γεγονός που ενδέχεται να επηρεάσει αρνητικά το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των πολιτών. Η πρόκληση για τη χώρα παραμένει η υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών ώστε να βελτιωθεί η αξιολόγησή της τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Πηγή: newsbeast.gr

Share: Facebook Twitter Linkedin