Οι πρώτες προσφυγές στο ΣτΕ για τις δίκες «εξπρές» του νόμου «Κατσέλη»

Κατατέθηκαν οι πρώτες προσφυγές σε βάρος του νέου νόμου «Κατσέλη», με τους προσφεύγοντες να αναφέρονται σε μνημόνιο αντισυνταγματικότητας.

Ο νέος αυτός νόμος, ο οποίος υπερψηφίστηκε την Πέμπτη 6/11/2020 κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής, προβλέπει επιτάχυνση των δικών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και μάλιστα την εκδίκαση περισσότερων από 40.000 υποθέσεις, μέσα στο 2021.

Ειδικότερα, δύο δικηγόροι από την Ρόδο, κατέθεσαν προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προσβάλλοντας ως αντισυνταγματικό το νέο νόμο, «χτυπώντας» την κοινή υπουργική απόφαση που προσδιορίζει τον τρόπο επαναπροσδιορισμού των δικών.

Επαναπροσδιορισμός των δικών

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι αιτήσεις επαναπροσδιορισμού των δικών που εκκρεμούν (από το 2014) υποβάλλονται από τον ενδιαφερόμενο. Μπορούν να γίνουν ανεξάρτητα από την παρουσία μαρτύρων, μόνο με την κατάθεση φακέλων από τις δύο πλευρές. Επίσης, μόνο εάν το κρίνει ο δικαστής, έχει τη δυνατότητα να καλέσει τις δύο πλευρές για διευκρινήσεις.

Πως γίνεται η αίτηση

Η αίτηση υποβάλλεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης, με χρήση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στη συνέχεια διαβιβάζεται ηλεκτρονικά στη γραμματεία του δικαστηρίου, ενώπιον του οποίου εκκρεμεί η αίτηση ρύθμισης οφειλών.

«Μνημόνιο αυταρχισμού και κατάλυσης του Συντάγματος»

Στην αίτηση ακύρωσης, οι δύο δικηγόροι χαρακτηρίζουν τον νέο νόμο (4745/2020) μνημόνιο αυταρχισμού και κατάλυσης του Συντάγματος, υποστηρίζοντας ότι «εισάγει ανεπίτρεπτα εξαιρετικό δίκαιο με έκδηλο το στοιχείο της στήριξης των συμφερόντων των Τραπεζών και αντιστρατεύεται  την αρχή της ισονομίας και της ισότητας».

Έτσι, με τον τρόπο αυτό παραβιάζεται η αρχή της λαϊκής κυριαρχίας που προβλέπει το Σύνταγμα στο άρθρο 1, αλλά και με τα απαιτούμενα στοιχεία για τον επαναπροσδιορισμό των υποθέσεων αυτών. Ακόμη, παραβιάζονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών, τα οποία προστατεύονται από τα άρθρα 2 και 9Α του Συντάγματος.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...