Οι «πρωταθλητές» του κοινοβουλευτικού ελέγχου στη Βουλή

Η δραστηριότητα του των πολιτικών κομμάτων, στον τομέα του κοινοβουλευτικού ελέγχου, καταγράφθηκε στο νέο τεύχος του ηλεκτρονικού περιοδικού της Βουλής «Επί του…Περιστυλίου», όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην παρουσίαση των προφορικών μέσων του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, δηλαδή των συζητήσεων σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, των Επερωτήσεων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, καθώς και όλων των Επίκαιρων Ερωτήσεων των βουλευτών που συζητήθηκαν στην Ολομέλεια της Βουλής την περίοδο από τον Ιούλιο 2019 έως και τον Δεκέμβριο 2020.

Η καταγραφή των προφορικών μέσων Κοινοβουλευτικού Ελέγχου συνοδεύεται με τους ανάλογους ηλεκτρονικούς συνδέσμους που παραπέμπουν στα αντίστοιχα πρακτικά και τα βίντεο των συζητήσεων. Περιλαμβάνονται επίσης και όλα τα συναφή στατιστικά στοιχεία σε παραστατικά γραφήματα, από τα οποία προκύπτουν χρήσιμα πολιτικά συμπεράσματα.

Όπως προκύπτει από την ποιοτική ανάλυση των δεδομένων, η συντριπτική πλειονότητα των μέσων άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούσε σε ζητήματα της δύσκολης καθημερινότητας που επέβαλε ο κορονοϊός, δηλαδή της διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης και των οικονομικών και κοινωνικών συνεπειών της.

Σε ό,τι αφορά τη δραστηριότητα των Κοινοβουλευτικών Ομάδων, στον τομέα της κατάθεσης επικαίρων ερωτήσεων που ως είθισται υποβάλλονται κυρίως από τους βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης, προηγείται το Κίνημα Αλλαγής με 346 κατατεθείσες επίκαιρες ερωτήσεις και ακολουθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 267 επίκαιρες ερωτήσεις, το ΜέΡΑ25 με 212 επίκαιρες ερωτήσεις, το ΚΚΕ με 180 επίκαιρες ερωτήσεις, η Ελληνική Λύση με 44 επίκαιρες ερωτήσεις και η Νέα Δημοκρατία με 43 επίκαιρες ερωτήσεις.

Οι περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια της Α’ Συνόδου, δηλαδή από Ιούλιο 2019 έως 4.10.2020, αφορούσαν θέματα των υπουργείων Εργασίας, Υγείας και Περιβάλλοντος. Κατά την τρέχουσα Β’ Σύνοδο δηλαδή από 5.10.2020 έως 18.1.2021, οι περισσότερες επίκαιρες ερωτήσεις αφορούσαν θέματα των υπουργείων Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συνολικά, η κυβέρνηση έχει απαντήσει σε περισσότερες από 1.000 επίκαιρες ερωτήσεις, στην Α’ και τη Β’ Σύνοδο της τρέχουσας βουλευτικής περιόδου.

Ο Πρωθυπουργός έχει απαντήσει σε 6 επίκαιρες ερωτήσεις. Από αυτές, οι 5 επίκαιρες ερωτήσεις είχαν υποβληθεί από τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στην προαναφερόμενη χρονική περίοδο, στη Βουλή κατατέθηκαν 35 επερωτήσεις και επίκαιρες επερωτήσεις, οι περισσότερες από τον ΣΥΡΙΖΑ που αξιοποίησε αυτό το μέσο κοινοβουλευτικού ελέγχου 21 φορές. Ακολουθεί το Κίνημα Αλλαγής με 8, η Ελληνική Λύση με 5 και το ΚΚΕ με 1 επίκαιρη επερώτηση.

Όσον αφορά στις υποβληθείσες γραπτές ερωτήσεις, τις περισσότερες έχει καταθέσει η Ελληνική Λύση. Ειδικότερα, οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης υπέβαλαν 5.546 ερωτήσεις, οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας 3.764 ερωτήσεις, του ΣΥΡΙΖΑ 3.657 ερωτήσεις, του Κινήματος Αλλαγής 1.203, του ΚΚΕ 1.717 και του ΜέΡΑ25 κατέθεσαν 1.699 ερωτήσεις.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...