
Τη στιγμή που οι αντιδράσεις συνεχίζονται ειδικά στη Μεγάλη Βρετανία για την ιστορική συμφωνία για το Brexit, νέες αποκαλύψεις έρχονται στο φως για τις κρίσιμες, πολύωρες διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, ώστε να βρεθεί η «χρυσή» τομή και στο εμπορικό κομμάτι… Δείτε όλο το παρασκήνιο των επαφών και ποια είναι τα επόμενα βήματα έως την αλλαγή του χρόνου.
Όπως έγινε γνωστό, για να φτάσουμε στους συγκεκριμένους όρους συμφωνίας, τέσσερις φορές μίλησαν στο τηλέφωνο μόνο το τελευταίο 24ωρο η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, με τον βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον.
Κι ενώ είχαν κλείσει πολιτικά τη συμφωνία, αποδείχθηκε ότι τα νούμερα και τα ποσοστά των ψαριών που είχαν μπροστά τους δεν ήταν τα σωστά. Οπότε χρειάστηκαν ώρες για να τα επιβεβαιώσουν. Έτσι, λοιπόν, «ψάρι – ψάρι» πήγαιναν οι διαπραγματεύσεις, έλεγαν πηγές στο ethnos.gr και ήθελε μεγάλη προσοχή γιατί οι κοινότητες των ψαράδων σε Μεγάλη Βρετανία, αλλά και Γαλλία, Ολλανδία και Βέλγιο έχουν μεγάλη εκλογική δύναμη.
Τώρα, ποιος κέρδισε και ποιος έχασε, είναι δύσκολο να πει κανείς. Η πλάστιγγα γέρνει περισσότερο υπέρ της ΕΕ, κι αυτό γιατί:
- Η εμπορική συμφωνία αφορά τα προϊόντα και όχι τις υπηρεσίες που αποτελούν το 80% της Βρετανικής οικονομίας.
- Από την άλλη, ο Μπόρις Τζόνσον κατάφερε να κερδίσει ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δε θα έχει ρόλο, ένας μηχανισμός θα επιβλέπει την εφαρμογή της συμφωνίας.
- Στο θέμα του χρόνου μετάβασης για τους αλιείς, η Βρετανία ήθελε να είναι 3 χρόνια, η Κομισιόν 13 και στην πορεία 6. Τελικά συμφώνησαν στα 5.5.
- Επίσης ο Μπόρις Τζόνσον δεν κέρδισε την επέκταση των χωρικών υδάτων της Βρετανίας στα 12 χρόνια. Όσο η Βρετανία ήταν στην ΕΕ και στην ενιαία αγορά δεν είχε ΑΟΖ. Τώρα αποκτά. Η Βρετανία είχε ζητήσει να επεκτείνει στα 12 μίλια -αλλά αυτό θα απέκλειε τους Ευρωπαίους ψαράδες οπότε δεν το κατάφερε.
Αντίθετα, η ΕΕ κέρδισε να κρατήσει τις κόκκινες γραμμές που είχε θέσει: τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών, να μην μπουν σκληρά σύνορα στο νησί της Ιρλανδίας και να κρατήσει την ενότητά της – ένα από τα λίγα θέματα που και οι 27 ήταν ενωμένοι. Στην πραγματικότητα, είναι πιο δύσκολο για τον Μπόρις Τζόνσον να εξηγήσει τι ακριβώς πήρε από την συμφωνία. Γιατί το Brexit η Βρετανία το επέλεξε, δίνοντας υποσχέσεις ότι θα είναι καλύτερα, κρατώντας μόνο τα πλεονεκτήματα της ΕΕ, αλλά και την εθνική ανεξαρτησία τους. Αυτά που κέρδισε ήταν πολύ λίγα σε σχέση με αυτά που είχε υποσχεθεί. Και με την ύφεση και την πανδημία που έρχεται, οι αναλυτές λένε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα τα νιώσει πρώτο.
ΕΕ: Χλιαρή υποδοχή στη μετά Brexit συμφωνία
Την ίδια ώρα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ξεκινήσει τη Δευτέρα (28/12) τη διαδικασία για την υπογραφή και την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας που σύναψε με το Λονδίνο και η οποία παρουσιάστηκε την Παρασκευή (25/12) στις χώρες μέλη από τον Ευρωπαίο διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ. Η εκδοχή που είδαν, ωστόσο, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών ήταν γραμμένη μόνο στην αγγλική γλώσσα.
Η υποδοχή των πρεσβευτών ήταν «αρκετά συγκρατημένη», ανέφερε ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP). «Δεν υπήρχε μεγάλη χαρά, επειδή το διαζύγιο δεν είναι πολύ καλή είδηση» εξήγησε.
Στους πρεσβευτές παρουσιάστηκε μια προσωρινή εκδοχή της συμφωνία, στα αγγλικά. Το κείμενο των 1.200 σελίδων θα εξεταστεί από τώρα μέχρι τη Δευτέρα (28/12) «για να διαπιστώσουμε αν υπάρχουν κρυμμένα θέματα που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα», συνέχισε.
Το χρονοδιάγραμμα
Τη Δευτέρα (28/12) θα συνεδριάσουν και πάλι οι πρεσβευτές για να ξεκινήσει η διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας από τις χώρες μέλη και η έγκρισή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι χώρες μέλη αναμένεται να υπογράψουν το κείμενο το βράδυ της Τρίτης (29/12) ή την Τετάρτη (30/12). Στη συνέχεια θα δημοσιευτεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, την Πέμπτη (31/12), ώστε να τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2021, όπως είχε συμφωνηθεί πριν από περίπου εννιά μήνες, όσο είχε διάρκεια οι περίοδος των διαπραγματεύσεων.
Πηγές: ethnos.gr, OPEN TV, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters
Πηγή: altsantiri.gr