Οι ΗΠΑ έδειξαν το πιο «σκληρό» πρόσωπο στην Τουρκία: Εγκαταλείψτε τώρα τους S-400

Νέες αυστηρές προειδοποιήσεις προς την Τουρκία να εγκαταλείψει τους S-400 απηύθυνε την Παρασκευή (19/03) η Ουάσιγκτον, ξεκαθαρίζοντας τη στάση των ΗΠΑ απέναντι στο μείζον θέμα εξοπλισμού της γειτονικής χώρας.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Άγκυρα, Ντέιβιντ Σάτεφιλντ, σε δηλώσεις του προς τούρκους δημοσιογράφους ανέφερε ότι «το ζήτημα των S-400 δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να επιλυθεί με πονηρό τρόπο. Η λύση μπορεί να επέλθει μόνο αν η Τουρκία εγκαταλείψει τους S-400. Δεν πρόκειται για προσωπική άποψη. Αυτό ακριβώς επιβάλλει ο νόμος». Οι κυρώσεις επιβλήθηκαν στην Τουρκία, επειδή διαθέτει τους S-400, όχι επειδή δεν είναι συμβατά τα συστήματα».

Λίγες μόνο ώρες, αφότου ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε πάρει θέση υπέρ του Βλαντιμίρ Πούτιν στη λεκτική διαμάχη με τον τΖΟ Μπάιντεν, ήρθε η σκληρή απάντηση. Ο κ. Σάτερφιλντ απείλησε την Τουρκία με βαρύτερες κυρώσεις σε περίπτωση που αποφασίσει να αγοράσει κι άλλα οπλικά συστήματα από τη Ρωσία.

Υπενθυμίζεται ότι την απόσυρση των S-400 ζήτησε ο νέος υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της πρώτης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον τούρκο ομόλογο του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την Παρασκευή (15/02)

«Μιλάμε για νόμους κι όχι για προσωπικές απόψεις»

«Αν η Τουρκία υπογράψει νέα στρατιωτική – εμπορική συμφωνία με τη Ρωσία τα αποτελέσματα θα είναι βαριά και οι κυρώσεις θα είναι πιο βαριές από αυτές των CAATSA» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι είναι υπέρ του διαλόγου και της αποσαφήνισης της κατάστασης ωστόσο, «μιλάμε για νόμους κι όχι για προσωπικές απόψεις. Ως κυβέρνηση των ΗΠΑ, εξετάζουμε ένα νέο πλαίσιο για λύση από τα τέλη Ιανουαρίου (από τότε που ανέλαβε η κυβέρνηση Μπάιντεν).

Ο νόμος για τον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2021 απαιτεί από την Τουρκία να μην έχει στην κατοχή της τους S-400. Θέλω να το υπογραμμίσω αυτό. Δεν είναι μια κατάσταση που μπορεί να λυθεί με ευαίσθητες ή έξυπνες μεθόδους. Πρόκειται για νόμο. Υπάρχουν αμερικανικοί νόμοι, για τους οποίους είμαστε υπόλογοι απέναντι στο κογκρέσο».

«Όλα εξαρτώνται από την κατάσταση με την παρουσία των S-400»

Όσον αφορά τις προσδοκίες της Άγκυρας στον αμυντικό τομέα, ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ ξεκαθάρισε και πάλι ότι «η Τουρκία έχει διάφορα αιτήματα προς τις ΗΠΑ. Όπως το πρόγραμμα F-35 και η αγορά Patriot… Όλα αυτά μπορούν να συζητηθούν, αλλά όλα εξαρτώνται από την κατάσταση με την παρουσία των S-400.

Οι S-400 είναι μία από τις προϋποθέσεις μας. Εμείς δεν μπορούμε να ισχυριστούμε ότι η Τουρκία δεν διαθέτει S-400. Διότι κάθε είδους λύση πρέπει βασίζεται στους αμερικανικούς νόμους. Έχουμε ξεπεράσει το πρόβλημα αν είναι συμβατά ή όχι τα F-35. Το λέω ξεκάθαρα. Τις κυρώσεις CAATSA τις ενεργοποιεί όπως έχει συστήματα S-400».

Ο Ντέιβιντ Σάτερφιλντ, στην πιθανή αγορά νέας παρτίδας S-400 από τη Ρωσία, λέγοντας ξεκάθαρα ότι «σε περίπτωση νέας αγοράς, θα υπάρξουν εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες. Θα ληφθούν πολύ πιο δραστικά βήματα από ό,τι περιέχουν οι πρώτες κυρώσεις. Το Κογκρέσο θα δράσει άμεσα».

Τέλος, ο πρέσβης, σε ένα πιο ήπιο κλίμα υπογράμμισε ότι με την Τουρκία υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις για διάφορα θέματα, ωστόσο είναι περισσότερα αυτά που τους ενώνουν από όσα τους χωρίζουν.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...