Οφειλές στον e-ΕΦΚΑ: Με 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις και από το 2021 η αποπληρωμή

Με 12 άτοκες ή 24 έντοκες δόσεις θα αποπληρωθούν τα χρέη της καραντίνας προς τον e-ΕΦΚΑ (ενεργοποιήθηκε η πλατφόρμα για εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών υγείας). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι μεταχρονολογημένες ασφαλιστικές οφειλές του lockdown, από τρέχουσες εισφορές σε παράταση, θα ενταχθούν στην νέα ρύθμιση των 12 ή 24 δόσεων που έρχεται και για τους φόρους. Ο λόγος για τα παγωμένα χρέη της πανδημίας προς τον e-ΕΦΚΑ από εργοδότες και ελεύθερους επαγγελματίες, τα οποία θα ενταχθούν στην κορονο – ρύθμιση, η οποία θα προβλέπει:

  • 12 άτοκες δόσεις ή
  • 24 έντοκες δόσεις με επιτόκιο 2,5% και
  • αποπληρωμή από το 2021.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην νέα έκτακτη ρύθμιση θα ενταχθούν οφειλές τουλάχιστον 316 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το ποσό ανέρχεται το συνολικό χαρτοφυλάκιο των «παγωμένων» χρεών προς τα Ταμεία, που διαμορφώθηκε στην περίοδο της κρίσης και της καραντίνας, με διαδοχικές αποφάσεις του αρμόδιου υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, με τις οποίες πάγωσαν και μετακυλήθηκαν οι σχετικές υποχρεώσεις καταβολών προς τον Σεπτέμβριο.

Το 71%, δηλαδή τα 225 εκατομμύρια ευρώ αφορούν σε αναστολές ασφαλιστικών οφειλών επιχειρήσεων, δηλαδή εργοδοτικές και εργατικές εισφορές που αφορούν σε μισθωτούς απασχολούμενους, έως την απαγόρευση λειτουργίας των επιχειρήσεων ή έως την αναστολή συμβάσεων εργασίας. Υπενθυμίζεται πως οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών σε αναστολή, τόσο οι εργοδοτικές όσο και οι εργατικές, καλύπτονται κατά 100% από το κράτος και δεν βαρύνουν τον εργοδότη για όλη την χρονική περίοδο της αναστολής και μάλιστα στο ύψος του αρχικού ονομαστικού μισθού του εργαζομένου, με τον οποίο μπήκε στο καθεστώς της αναστολής. Συνεπώς οι εισφορές που πάγωσαν και πήραν παράταση αποπληρωμής όσον αφορά στις επιχειρήσεις, είναι αυτές που «έτρεξαν» έως την απαγόρευση λειτουργίας ή έως την έναρξη της αναστολής συμβάσεων εργασίας. Τα υπόλοιπα 91 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 28,8% αφορούν σε ατομικές ασφαλιστικές οφειλές ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων.

Συνολικά έχουν παραταθεί ασφαλιστικές υποχρεώσεις 3 μηνών για επιχειρηματίες και 4 μηνών για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους. Πρόκειται για τις τρέχουσες ασφαλιστικές υποχρεώσεις του 4μήνου Φεβρουαρίου – Μαίου, οι οποίες ανεστάλησαν για επιχειρήσεις και επαγγελματίες και μεταχρονολογήθηκαν, ώστε να ξεκινήσουν να πληρώνονται από τέλη Σεπτεμβρίου και μετά.

Ειδικότερα, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις που έχουν παγώσει και αναμένεται τώρα να μπουν στην ρύθμιση είναι:

  • τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές οφειλόμενες από επιχειρήσεις – εργοδότες που ήταν κλειστοί ή πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου και Απριλίου 2020, που ήταν αρχικά απαιτητές έως 31/3/2020 (έως 10/4/2020 για πρ. ΝΑΤ), έως 30/4/2020 και έως 31/05 (έως 10/05 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα. Εν μέσω καραντίνας πάγωσαν και πήραν παράταση ώστε να πληρωθούν έως 30/9/2020 (έως 10/10/2020 για το πρώην ΝΑΤ), έως 31/10 (έως 10/10 για το πρώην ΝΑΤ) και έως 30/11 (έως 10/11 για πρ. ΝΑΤ) αντίστοιχα.
  • τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, περιόδου απασχόλησης Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου, Μάιου 2020, αυτοαπασχολούμενων και ελεύθερων επαγγελματιών όπως και προσώπων που υπάγονται στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ με εισοδηματικά ή πληθυσμιακά κριτήρια, που πλήττονταν βάσει ΚΑΔ, απαιτητών αρχικά έως 31/3, 30/4, 31/5 και 30/6 αντίστοιχα. Εν μέσω καραντίνας πήραν παράταση ώστε να εξοφληθούν σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, με προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης έως 30/9 για τις τρέχουσες εισφορές Φεβρουαρίου – Μαρτίου και 31/10 για τις τρέχουσες εισφορές Απριλίου – Μαίου.

Σε αναστολή για τις επίμαχες περιόδους έχει τεθεί το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύριας ασφάλισης, υγειονομικής περίθαλψης, επικουρικής ασφάλισης, εφάπαξ παροχής), καθώς και οποιουδήποτε άλλου φορέα για τον οποίο ο e-ΕΦΚΑ συνεισπράττει εισφορές, με εξαίρεση τις εισφορές από προαιρετική ασφάλιση. Όλες αυτές οι οφειλές θα μπουν τώρα στην νέα ρύθμιση των 12 άτοκων ή 24 έντοκων δόσεων που θα τρέξει από το 2021.

Δεδομένου ότι οι πρώτες δόσεις των παγωμένων ασφαλιστικών υποχρεώσεων της καραντίνας λήγουν στα τέλη του Σεπτέμβρη και όχι στα τέλη Αυγούστου – όπως συμβαίνει με τις μεταχρονολογημένες φορολογικές υποχρεώσεις – για το υπουργείο Εργασίας υπάρχει ακόμη χρόνος, ώστε εφόσον η ρύθμιση νομοθετηθεί εγκαίρως, για παράδειγμα εντός Σεπτεμβρίου, οι επίμαχες οφειλές να υπαχθούν απευθείας στις 12 ή 24 δόσεις από το 2021. Διαφορετικά θα απαιτηθούν υπουργικές αποφάσεις, με τις οποίες θα ανανεώνεται η αναβολή είσπραξης για τις παγωμένες εισφορές του 4μήνου Φεβρουαρίου – Μαίου 2020, πιθανότατα έως το τέλος του πρώτου 3μήνου του 2021, με στόχο να αρχίσουν να τρέχουν οι δόσεις της νέας ρύθμισης πιθανότατα από την 1η Απριλίου.

Για τον νέο σχεδιασμό μίλησε χθες στο Open και στην εκπομπή «Ώρα Ελλάδος», ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταικούρας, ο οποίος είπε πως όποιες αναστολές φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων δόθηκαν την περίοδο της καραντίνας και οι οποίες ξεκινούν να εξαντλούνται από τα τέλη Αυγούστου και μέχρι τέλος του έτους, θα παραμείνουν παγωμένες μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Πηγή: ethnos.gr

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...