«Όχι» σε νέα μείωση ύλης στις Πανελλήνιες – Τι θα ισχύσει στις εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί περαιτέρω η ύλη των πανελλήνιων εξετάσεων για το 2021, αλλά άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό να γίνει για τις υπόλοιπες τάξεις εφόσον χρειαστεί. Όπως τόνισε η «για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου, ήδη υπήρξε μείωση της ύλης κατά 30% (κάτι που ανακοινώθηκε πριν από ένα μήνα) και αυτό τους έχει γνωστοποιηθεί ώστε να μην αιφνιδιαστούν». Λόγω των ωρών που έχουν χαθεί από τα μέτρα που έχουν ισχύσει για την αντιμετώπιση του κορονοϊού, ενώ και τώρα πολλά σχολεία είναι κλειστά λόγω κρουσμάτων.

Η υφυπουργός υποστήριξε ότι ακόμη και στις κόκκινες περιοχές οι μαθητές του λυκείου κάνουν μάθημα κανονικά μέσω της τηλεκπαίδευσης η οποία όπως δήλωσε γίνεται με τον αρτιότερο τρόπο και ότι δεν υπάρχουν μαθητές δυο ταχυτήτων αλλά μαθητές που διδάσκονται με δυο διαφορετικούς τρόπους. Όσον αφορά στις υπόλοιπες βαθμίδες δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μειωθεί η ύλη λέγοντας ότι «παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά την ύλη, τόσο στη δια ζώσης όσο και στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. ‘Έτσι, θα λάβουμε αποφάσεις όταν έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα και όταν περάσουν κι άλλες μέρες».

Σχετικά με τις προβλέψεις πολλών επιστημόνων ότι θα χρειαστεί να ξανακλείσουν τα σχολεία η υφυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει τέτοια συζήτηση και ούτε έχει τεθεί θέμα στην Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, επισημαίνοντας ότι «εμείς ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών, ακούμε τη γνώμη τους, και εν συνεχεία βάσει αυτών παίρνουμε την απόφαση».

Η ίδια ισχυρίστηκε ότι «τα κρούσματα, που καταγράφονται στα σχολεία είναι πολύ χαμηλά και ότι το ποσοστό των σχολείων και των τάξεων, που είναι κλειστά ανέρχεται στο 0,5% και 0,3% αντίστοιχα, με κάποια μικρή επιφύλαξη μιας αύξησης, η οποία επίσης παραμένει πολύ χαμηλή. Συνολικά, πάντως τα κρούσματα σε μαθητές είναι 0,03%».

Τι λένε οι επιστήμονες για τα κρούσματα σε σχολεία

Τονίζεται, πάντως, ότι παρά τις δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας σχετικά με τα κρούσματα, γεγονός είναι ότι κάθε μέρα η λίστα με τα σχολεία, που κλείνουν αυξάνεται εντυπωσιακά έχοντας φτάσει σήμερα σε πάνω από 350 σχολεία ή τάξεις, ενώ πολλοί επιστήμονες επιμένουν ότι στο τέλος του μήνα η κυβέρνηση θ’ αναγκαστεί να ξανακλείσει τα σχολεία.

Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, στα μέσα Μαρτίου τα κρούσματα θα αυξηθούν εντυπωσιακά και ότι τα στοιχεία σχετικά με τις μολύνσεις παιδιών 0-17 ετών δείχνουν άμεση συσχέτιση της λειτουργίας των σχολείων με την αύξηση των κρουσμάτων.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, ο οποίος υποστηρίζει ότι όσο μεγαλώνει η διασπορά του ιού στην κοινότητα, τόσο αυξάνεται και ο ρόλος των σχολείων στην αύξηση των μολύνσεων. Αντιθέτως, όταν δεν υπάρχει διασπορά, τότε είναι μικρός ο ρόλος τους. Επομένως, τα σχολεία, ειδικά τα δημοτικά, έχουν ρόλο πολλαπλασιαστή των κρουσμάτων. Ο ίδιος μάλιστα προέβλεψε, πως το υπουργείο Παιδείας θα αναγκαστεί στα τέλη Φεβρουαρίου να αναστείλει τη λειτουργία των σχολικών μονάδων για άλλη μια φορά.

Ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις, «χτυπώντας» και παιδιά, ειδικά μετά και τις μεταλλάξεις.

Θυμηθείτε πώς λειτουργούν τα σχολεία από τη Δευτέρα (08/02) σε όλη τη χώρα, με βάση τα νέα περιοριστικά μέτρα, που έχουν ισχύ έως τις 15 Φλεβάρη και ανακοινώθηκαν την Παρασκευή (05/02) για να περιοριστεί η διασπορά του κορονοϊού.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...