
Ο Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε την υποστήριξή του στην αρμενική κοινότητα, μεταβαίνοντας στην έδρα ενός «τηλεφωνικού μαραθωνίου» για τη συγκέντρωση χρημάτων υπέρ του πληθυσμού στην Αρμενία και στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, την πληγείσα από τον πόλεμο αυτονομιστική περιοχή του Αζερμπαϊτζάν της οποίας πλειοψηφία των κατοίκων είναι Αρμένιοι. Ο πρόεδρος της Αρμενίας διόρισε νέο υπουργό Άμυνας…
«Αυτή η ανθρωπιστική δέσμευση είναι προφανώς αυτό που οφείλουμε στους 120.000 εκτοπισμένους από το Ναγκόρνο Καραμπάχ και τις επτά επαρχίες (που ελέγχονται πλέον από το Αζερμπαϊτζάν), αλλά και σε τουλάχιστον ένα εκατομμύριο Αρμένιους που ζουν σήμερα σε συνθήκες που είναι αφόρητες», «υποσιτιζόμενοι» και σε «πολύ μεγάλη φτώχεια», εξήγησε ο γάλλος πρόεδρος.
Thank you President Macron, We need the World help to protect Armenian cultural heritage in Nagorno-karabagh https://t.co/kZv4pzKxum
— Talin Kevorkian (@KevorkianTalin) November 20, 2020
Ένα πρώτο αεροπλάνο αναμένεται να αναχωρήσει από τη Γαλλία «από την Κυριακή» με τη βοήθεια της κυβέρνησης και του Γαλλικού Αρμενικού Ταμείου (φάρμακα, είδη ατομικής υγιεινής, ζεστά ρούχα, παιχνίδια…), στο οποίο θα επιβαίνει ο πρώην διεθνής άσος του ποδοσφαίρου γάλλος αρμενικής καταγωγής Γιούρι Τζορκαέφ, δήλωσε ο Μακρόν.
«Σήμερα, υπάρχει εκεχειρία» μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, «αλλά υπάρχει μια ανθρωπιστική κατάσταση που είναι δραματική», δήλωσε επίσης ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής το 1998 που ήταν επίσης παρών στην έδρα της κινητοποίησης αυτής για τη συγκέντρωση δωρεών.
Οι εκτοπισμένοι «χρειάστηκε να φύγουν, συχνά παίρνοντας μαζί ελάχιστα πράγματά τους», εξηγεί ο Κριστόφ Ντοσικιάν, αντιπρόεδρος του Γαλλικού Αρμενικού Ταμείου.
Ο τηλεφωνικός μαραθώνιος άρχισε την Πέμπτη (19/11). Έχει συγκεντρώσει 1,7 εκατομμύριο ευρώ και αναμένεται να φτάσει τα 2 εκατομμύρια. Αλλά «οι ανάγκες είναι πολύ μεγαλύτερες», δήλωσε ο Ντοσικιάν.
Περίπου είκοσι άνθρωποι εργάζονται στην αίθουσα αυτή, σε ένα κτίριο που διέθεσε για τον σκοπό αυτό ένας όμιλος τηλεπικοινωνιών. Ο κύριος στόχος είναι η αρμενική διασπορά στη Γαλλία η οποία, με 600.000 μέλη, είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
«Χαιρετίζουμε τη συμμετοχή του προέδρου Μακρόν, ο οποίος ήταν ο μόνος μεταξύ των δυτικών ηγετών που κατήγγειλε την αζερική επιθετικότητα», σύμφωνα με τον Ντοσικιάν.
Εκτός από την ανθρωπιστική βοήθεια, ο Εμανουέλ Μακρόν εξήγησε ότι η Γαλλία ζητούσε «μια πολιτιστική εκεχειρία» για να αποφευχθεί η «καταστροφή της αρμενικής πολιτιστικής και θρησκευτικής κληρονομιάς» στην περιοχή.
Macron visits the Armenian Fund of France
French President @EmmanuelMacron visited the headquarters of the Hayastan All-Armenian Fund’s French affiliate to support the “Phoneton” which collects funds for the benefit of the populations in #Armenia and Nagorno-#Karabakh pic.twitter.com/WYUShjYWFX— BRUNO FINEL (@FinelBruno) November 21, 2020
Ο αρχηγός του γαλλικού κράτους επανέλαβε επίσης την επιθυμία του για μια «διεθνή εποπτεία» της συμφωνίας που υπογράφηκε την περασμένη εβδομάδα μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας, με την υποστήριξη της Ρωσίας, η οποία έθεσε τέλος σε εβδομάδες αιματηρών συγκρούσεων στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ.
Υπάρχουν ακόμη θέματα που «δεν μπορούν να επιλυθούν μόνο σε μια τουρκο-ρωσική συζήτηση», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος συνομίλησε για το θέμα αυτό την Πέμπτη με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ και τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.
Emmanuel Macron Stresses Nagorno-Karabakh’s Population and Cultural Heritage Must be Protected – https://t.co/o564d9njxt #armenia #armenian pic.twitter.com/DAdUIXCW5P
— Massis Post (@MassisPost) November 21, 2020
Ο πρόεδρος της Αρμενίας διόρισε νέο υπουργό Άμυνας
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικές ημέρες ο πρόεδρος της Αρμενίας διόρισε έναν νέο υπουργό Άμυνας έπειτα από τις εκτεταμένες επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης σχετικά με τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που επισφράγισε τα εδαφικά κέρδη του Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ έπειτα από μάχες έξι εβδομάδων.
Σύμφωνα με διατάγματα που αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της προεδρίας, ο πρόεδρος Αρμέν Σαρκισιάν απομάκρυνε τον Νταβίτ Τονοϊάν από υπουργό Άμυνας, αξίωμα το οποίο κατείχε από τον Μάιο του 2018, και διόρισε στη θέση του τον Βαγκάρσακ Χαρουτιουνιάν, ο οποίος ήταν στον θώκο από το 1999 έως το 2000.
Azerbaijanis celebrate entry of troops in Nagorno-Karabakh’s Aghdam region in Baku, Azerbaijan, Friday, November 20, 2020. (Photo by Aziz Karimov/AP Photo) pic.twitter.com/QJ8LMfFH0F
— SIBOMANA Jean Bosco (@sibomanaxyz987) November 22, 2020
Χιλιάδες διαδηλωτές έχουν κατέβει στους δρόμους ζητώντας την παραίτηση του πρωθυπουργού Νικόλ Πασινιάν μετά την υπογραφή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που έθεσε τέρμα στις πιο σφοδρές μάχες στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, έναν θύλακα μέσα στο Αζερμπαϊτζάν ο οποίος όμως κατοικείται κυρίως από Αρμένιους.
Βάσει της συμφωνίας, που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση της Ρωσίας, οι αρμένιοι ηγέτες του Ναγκόρνο – Καραμπάχ παραδίδουν τμήματα του εδάφους που τελούσαν υπό τον έλεγχό τους για δεκαετίες αλλά συνέχιζαν να αναγνωρίζονται από τη διεθνή κοινότητα ως τμήματα του Αζερμπαϊτζάν.
Στη διάρκεια της τελευταίας σύγκρουσης, οι αζερικές δυνάμεις ανέκτησαν μεγάλα τμήματα του εδάφους που είχαν απολέσει στον πόλεμο των ετών του 1990.
Kira-kira 7,000 pelarian sudah kembali ke Nagorno-Karabakh.#AWANInews #AWANIpagi https://t.co/2CqghxeyL4
— 🇲🇾Astro AWANI🇲🇾 (@501Awani) November 22, 2020
Το υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε πως οι δυνάμεις του εισήλθαν στον τομέα Αγκντάμ, μια περιοχή έξω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ, τον οποίο οι αρμενικές δυνάμεις έπρεπε να παραδώσουν βάσει των όρων της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός.
Ο Πασινιάν, ο οποίος απέρριψε τις εκκλήσεις να παραιτηθεί, ανακοίνωσε προχθές, Τετάρτη, ένα σχέδιο δράσης έξι μηνών το οποίο, όπως είπε, σχεδιάστηκε προκειμένου να διασφαλίσει τη σταθερότητα της Αρμενίας.
Πριν ανακοινωθεί η παραίτηση του Τονοϊάν, η αρμενική εφημερίδα «Aravot» μετέδωσε πως είχε υποβάλει την παραίτησή του.
Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
Πηγή: altsantiri.gr