Ο κορονοϊός «πρόδωσε» τις προβληματικές δημοκρατίες – Κάτω από Μποτσουάνα και Πράσινο Ακρωτήρι η χώρα μας

Κατά σχεδόν 70% περιορίστηκαν σε παγκόσμιο επίπεδο οι δημοκρατικές ελευθερίες το 2020, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του κορoνοϊού.

Όπως προκύπτει από την έκθεση του Economist Intelligence Unit για την ποιότητα της Δημοκρατίας ανά τον κόσμο, η χρονιά που πέρασε σημαδεύτηκε, πέρα από τη μεγαλύτερη ύφεση σε καιρό ειρήνης, από δραματική οπισθοχώρηση στους δημοκρατικούς θεσμούς.

Σταθερά στην κατηγορία των «προβληματικών δημοκρατιών» παρέμεινε η Ελλάδα, η οποία κατατάσσεται στην 37η θέση μεταξύ 167 ανεξάρτητων κρατών και περιοχών. Με συνολική βαθμολογία 7,39 στα 10, η χώρα μας εμφανίζει μάλιστα τη χειρότερη επίδοσή της στη λειτουργία της κυβέρνησης, με 5,21. Αντίθετα, τον καλύτερο βαθμό παίρνει στην εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό με 9,58, ενώ στην πολιτική κουλτούρα βαθμολογείται με 7,5, στις ελευθερίες των πολιτών με 8,53 και στην πολιτική συμμετοχή 6,11.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στη λίστα του Economist η Ελλάδα βρίσκεται κάτω από χώρες όπως η Μποτσουάνα και το Πράσινο Ακρωτήρι. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δε, βρίσκεται πάνω μόνο από τις χώρες των Βαλκανίων και της Βαλτικής.

economist

Οι Σκανδιναβοί στις πρώτες θέσεις

Τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας καταγράφουν η Νορβηγία με 9,81, η Ισλανδία με 9,37 και η Σουηδία με 9,26. Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνουν ακόμη Νέα Ζηλανδία (9,25) και Καναδάς (9,24). Στον αντίποδα, τελευταία στην κατάταξη είναι η Βόρεια Κορέα (1.08), ενώ αμέσως πριν βρίσκονται η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (1,13), η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία (1,32), η Συρία (1,43) και το Τσαντ (1,55).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Δυτική Ευρώπη έχασε δύο «πλήρεις δημοκρατίες» την περασμένη χρονιά, με τη Γαλλία και την Πορτογαλία να υποβιβάζονται στην κατηγορία των «προβληματικών δημοκρατιών»

Ο δείκτης δημοκρατίας (democracy index) υπολογίζεται κάθε χρόνο από την Economist Intelligence Unit με βάση 60 κριτήρια. Τα κριτήρια αυτά χωρίζονται σε πέντε κατηγορίες: την εκλογική διαδικασία και τον πλουραλισμό στην πολιτική, τις ατομικές ελευθερίες, τη λειτουργία της κυβέρνησης, τη συμμετοχή στην πολιτική και την πολιτική κουλτούρα.

Πηγή: altsantiri.gr

Παρόμοια άρθρα

Πιο δημοφιλή

Υπηρεσίες Απεντόμωσης και Απολύμανσης από την Agro Health

Απεντόμωση ή απολύμανση (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι η εργασία με την οποία γίνεται η καταπολέμηση όλων των ειδών ενοχλητικών - επιβλαβών εντόμων για την...

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ ΤΡΩΚΤΙΚΩΝ – ΜΥΟΚΤΟΝΙΑ AGRO HEALTH

Μυοκτονία – τρωκτικοκτονία ή εργασία απολύμανσης για ποντίκια (όπως αναφέρεται λανθασμένα) είναι καταπολέμηση τρωκτικών επικινδύνων για την δημόσια υγεία και τον άνθρωπο. Υπάρχουν αρκετοί...

Μάθε για την υπερτροφή των βιολογικών σπόρων κάνναβης

Οι σπόροι κάνναβης είναι το πιο υγιεινό και _πιο θρεπτικό φαγητό για το ανθρώπινο σώμα. Οι σπόροι παράγονται μόνο από τις εγκεκριμένες ποικιλίες κάνναβης...